15min. nuotr.

Kisieliai gaminami iš šviežių arba džiovintų vaisių, uogų, įvairių sulčių, sirupų, pieno, kakavos, kavos ir kitų produktų. Kada tiksliai juos pradėta ruošti, dabar jau neįmanoma pasakyti, nors yra žinoma, kad pirmieji kisieliai buvo avižiniai, rauginami. Įdomu, kad kisieliaus pavadinimas kilo iš slavų kalbų ir reiškia „rūgštus“.

Pagal tirštumą kisieliai skirstomi į skystus, vidutinio tirštumo ir tirštus. Tirštumas priklauso nuo krakmolo kiekio. Jis išleidžiamas šaltame vandenyje, atšaldytame kisieliaus skystime arba sultyse. Jei į litrą vandens dedami 3 šaukštai krakmolo, tai kisielius išeis skystas. Jei dedami 4 šaukštai krakmolo, kisielius bus vidutinio tirštumo. 5 šaukštų reikės, jei norisi labai tiršto. Galima skaičiuoti kitais matais: vienai stiklinei tiršto kisieliaus imama 15 g krakmolo, vidutinio tirštumo – 10 g, o skysto – 5–8 g.

Bulvių krakmolas, supiltas į verdantį kisielių, silpnai kaitinamas, kol užverda. Virinant ilgiau, kisielius pavandenija. Kukurūzų ir ryžių krakmolas turi pavirti 8–12 min., lengvai kunkuliuodamas. Jis naudojamas gaminant pieno ir migdolinius kisielius, nes suteikia malonesnį skonį. Pieno kisieliams kaip prieskonis vartojamas vanilinas, o vaisių ir uogų kisieliams pridedama cinamono, gvazdikėlių, apelsino žievelės.

Gražiausiai atrodo užšaldyti formoje tiršti kisieliai. Išvirę, dar karšti jie supilami į vandeniu suvilgytą ar miltiniu cukrumi apibarstytą formą (tuomet atvėsęs kisielius lengvai atsiskiria). Atšaldžius reikia išversti į lėkštę ar vazą. Prie tirštų kisielių duodamas pienas, sirupas, grietinėlė ar ledai.

Tradicinis avižų kisielius

Reikės: 500 g avižinių dribsnių, 2 riekių sudžiūvusios juodos duonos, 1,5 l vandens, druskos (kai kas deda ir cukraus pagal skonį).

Gaminimas. Avižinius dribsnius užpilti drungnu vandeniu, išmaišyti, sudėti duoną ir, uždengus indą drobiniu audiniu, 1–2 paras laikyti kambario temperatūroje. Kartais patikrinti, kad masė neperrūgtų. Po to avižinius dribsnius nukošti, tirščius užpilti 1 l vandens, vėl išmaišyti ir antrą kartą nukošti. Paskaninti druska ir nuolat maišant užvirti. Tuomet sumažinti ugnį ir maišant virti, kol pradės tirštėti. Dar karštą kisielių supilti į dubenėlius, kad sustingtų.

Pieniškas avižų kisielius

Reikės: 100 g avižų dribsnių, 0,5 litro pieno, šaukšto bulvių krakmolo, 2 šaukštų cukraus, druskos ir malto cinamono pagal skonį.

Gaminimas. Dribsnius išmirkyti piene. Kai išbrinks, nukošti per sietelį, įdėti krakmolo, druskos ir kaitinti kisielių, dažnai pamaišant. Neužvirinti. Baigiant tirštėti,  dedama cukraus. Ant viršaus pabarstyti cinamono.

Spanguolių kisielius

Reikės: 500 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 3 l vandens, 5–6 šaukštų cukraus, 3–4 šaukštų bulvių krakmolo.

Gaminimas. Uogas perlieti verdančiu vandeniu, sutrinti, išspausti sultis. Išspaudas sudėti į puodą, užpilti vandeniu su cukrumi ir pakaitinti, bet neužvirinti. Nukošti. Krakmolą atskiesti vandeniu, išmaišyti ir pamažu maišant supilti prie kaitinamų ant mažos ugnies uogų. Tada nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Galiausiai sumaišyti su likusiomis spanguolių sultimis.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: