Silkės

Jūžintų krašto sertifikuota duonos kepėja Jūratė Puslienė, rengianti ir kulinarinio paveldo patiekalų degustacijas Jūžintų bendruomenės namuose, sakė, kad anksčiau kaime silkė buvo šventinis valgis, ją pirkdavo tik retomis progomis. Viena iš tų progų – Kūčios. Ir ruošdavo ją visiškai paprastai, nes ji pati buvo skanėstas.

Silkę išdarinėdavo, tačiau galvą ir uodegą palikdavo. Palaikydavo raugaloje (darytoje iš ruginių miltų), kurios būdavo visuose namuose ir ji naudota daug kur – ir daržovėms, ir grybams raugti. Silkė raugaloje įgaudavo saldžiarūgštį skonį, ją pagardindavo tokiomis žolelėmis, kokių turėjo – kalendra arba mairūnu, čiobreliu, raudonėliu. Užpjaustydavo svogūną, užpildavo šaukštą linų sėmenų aliejaus. Ir viskas.

Edukacijas „Aukštaitiški kūčių valgiai ir papročiai“ rengianti Rokiškio krašto muziejaus Lankytojų aptarnavimo ir edukacijos skyriaus vedėja Laima Klasinskienė savo šeimos Kūčių vakarienei renkasi labai paprastus silkės ruošimo būdus. Arba su džiovintais obuoliais, arba kaimiška su morkomis, namuose gamintu pomidorų padažu, svogūnais. L. Klasinskienė nėra svogūnų mėgėja, todėl apsieina ir be svogūnų. Mes pateikiame klasikinius silkės su šiais ingredientais receptus.

SILKĖ SU DŽIOVINTAIS OBUOLIAIS

Reikės:

1 silkės
džiovintų obuolių
2 nedidelių svogūnų
prieskonių (cinamono ar muskato)

Silkę išdarinėjame, supjaustome gabalėliais ir sudedame į silkinę. Džiovintus obuolius šiek tiek apverdame, svogūnus pakepiname su aliejumi. Ant silkės uždedame sluoksnį svogūnų, ant jų – supjaustytus obuolius.

SILKĖ SU MORKOMIS

Reikės:

1 silkės

1 svogūno

1 morkos

2 šaukštų pomidorų padažo

Žiupsnelio muskato

Aliejaus (kepti)

Silkę išvalome, atskiriame nuo kaulų ir supjaustome plonomis juostelėmis, apibarstome muskatu.

Svogūną supjaustome riekelėmis, morką smulkiai sutarkuojame. Apkepiname svogūnus aliejuje, sudedame morkas ir pomidorų padažą, viską patroškiname ant nedidelės ugnies. Atvėsiname bei dedame ant silkutės. 

SILKĖ SU GRYBAIS IR LINŲ SĖMENIMIS

Reikės:

2 silkių

1 stiklinės grybų

50 g lydyto sviesto

3 šaukštų linų sėmenų

1 svogūno

Druskos

Maltų juodųjų pipirų

Poro

Silkes išdarinėjame, supjaustome gabalėliais ir sudedame į silkinę. Grybus išverdame pasūdytame vandenyje ir supjaustome. Linų sėmenis sumalame, o svogūną supjaustome griežinėliais. Grybus, sumaltus sėmenis ir svogūną pakepiname lydytame svieste. Pagardiname pipirais, jeigu reikia – druska. Paruoštą grybų pagardą uždedame ant silkių ir papuošiame poro griežinėliais.

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie