Kunigas Audrius Vogulis nuplovė kojas 12 parapijiečių. Vaidos Rakauskaitės nuotr.
Kunigas Audrius Vogulis nuplovė kojas 12 parapijiečių. Vaidos Rakauskaitės nuotr.

Nusižeminimo veiksmas sujaudino tikinčiuosius
Didysis ketvirtadienis Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje šiemet buvo netradicinis: vikaras magistras Audrius Vogulis pasiūlė parapijiečiams prisiminti seną liturgijos paprotį – per šv. Mišias plauti kojas 12 asmenų. Šis ritualas yra paplitęs vyskupijose, o bažnyčiose atliekamas labai retai.
Kunigas nuplovė kojas 12 parapijiečių. Dvasininko atliktas nusižeminimo veiksmas sujaudino tikinčiuosius.

Rajono medikai
pasipriešino pertvarkai
Šalies greitosios medicinos pagalbos stočių centralizacija įsibėgėjo: liepos 1 d. buvo panaikintos visos Panevėžio regiono savivaldybių dispečerinės – paslauga sukoncentruota VšĮ Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje.
Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro medikai vieninteliai regione pasipriešino centralizacijai ir atsisakė perduoti funkcijas centralizuotai dispečerinei. Tačiau jų pasipriešinimas truko neilgai: lapkričio 1 d. centras prisijungė prie centralizuotos sistemos.

Pagaliau sujungė!
Daug aistrų kėlęs miesto apvažiavimas “tapo kūnu”: prieš porą mėnesių buvo baigta asfaltuoti poros šimtų metrų atkarpa ir atidarytas eismas.
Prieš keletą metų buvo nutiesta pirmoji apvažiavimo atkarpa, jungianti Topolių ir Daržų gatves, o 2009 m. pajudėję antrosios atkarpos darbai užstrigo. Iš pradžių dėl žemės lopinio protestavo privatus asmuo, šį reikalą sutvarkius pristigo pinigų darbams užbaigti. Todėl atšaka, nuo Taikos ir Vilties gatvių žiedo vedanti į senamiestį, ilgai tūnojo be gyvybės ženklo.
Šį rudenį gavus lėšų miesto apvažiavimas buvo baigtas.

Naujagimio kraujyje – 2 promilės alkoholio
Vasario pradžioje Rokiškio rajono ligoninėje gimusio kūdikio tyrimo rezultatai šokiravo: naujagimio kraujyje aptikta 2 prom. alkoholio. Motinos kraujyje alkoholio buvo mažiau – 1,072 prom.
Neblaivi gimdyvė – retas atvejis rajono ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje, o toks didelis alkoholio kiekis naujagimio kraujyje – pirmasis ligoninės istorijoje.
27 metų naujagimio motina tvirtino nesanti girtuoklė, o tądien išgėrusi dvi stiklines sidro.

Seimo rinkimuose triumfavo
Vytautas Saulis
Šiemet šalies gyventojai rinko Lietuvos Respublikos Seimą. Vienmandatėje Rokiškio rinkimų apygardoje susirungė net 12 kandidatų. Pergalę šventė socialdemokratas Vytautas Saulis, antrajame ture surinkęs 59,27 proc. balsų ir nugalėjęs “darbietį” Aloyzą Jočį.
Ši kadencija Seime p. Sauliui – jau ketvirtoji.

Nepatyrusi vairuotoja rėžėsi į prekybos centrą
Rugsėjo 16-osios vakarą nepatyrusi vairuotoja rėžėsi į “Norfos” prekybos centro Parokiškės kaime (Rokiškio kaim. sen.) alkoholinių gėrimų skyrių.
“VW Passat” automobilį vairavo vairuotojo pažymėjimo neturinti Kupiškio rajono gyventoja A.T. Automobilio nesulaikė net apsauginės metalo konstrukcijos: pusė mašinos atsidūrė parduotuvės salėje: ant priekinio mašinos lango krito buteliai, lentynos, žiro stiklo šukės.
Nelaimė įvyko vairuotojai supainiojus greičio ir stabdžio pedalus.
Prekybos centras žalą įvertino 30 tūkst. litų. Automobilio savininkas V.T., mokęs žmoną vairuoti, iki šiolei dar nežino, kas turės atlyginti patirtą nuostolį: draudimo bendrovė ar jis pats.

Vienintelė gimnazija
Juozo Tumo-Vaižganto vidurinė mokykla ir “Romuvos” gimnazija – jau istorija: šį rudenį jos tapo viena įstaiga. Valdininkams panorėjus, šios dvi ilgametes tradicijas puoselėjusios švietimo įstaigos buvo sujungtos į vienintelę Rokiškio J.Tumo-Vaižganto gimnaziją.

Paminėtas bendrovės jubiliejus
Kovo mėn. AB “Rokiškio sūris” iškilmingai paminėjo akcinės bendrovės 20 metų jubiliejų: ji buvo įkurta 1992 m. vasario 28 d. Iškilmių metu žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius (kairėje)  įmonės direktoriui Antanui Trumpai įteikė ministerijos aukščiausią apdovanojimą – jos garbės ženklą.

Daugiabučių renovacijai duotas startas
Rudenį prasidėjo ilgai laukta Taikos gatvės 19, 21 ir 23 daugiabučių renovacija. Iki pavasario planuojama apšiltinti pastatų fasadus, stogus, pakeisti langus. Visi darbai turėtų būti baigti per 10 mėnesių, bet finišą tikimasi pasiekti anksčiau.
Renovacijos netrukus sulauks ir kiti trys pirmojo etapo daugiabučiai: Taikos gatvės 3, 3A ir 5.
Antruoju etapu bus renovuoti Taikos gatvės 1, 1A, 1B, 7, 9 ir 11 namai.
Bendra renovacijos projekto vertė – per 6,8 mln. litų. Daugumą lėšų skiria Europos Sąjungos struktūriniai fondai.

Keturiolikmetė nustebino krepšinio asus
Liepą keturiolikmetė rokiškėnė Martyna Kravčenkaitė antrą kartą laimėjo “Sprite” talentų kovos” krepšinio konkursą. Šįsyk jaunajai sportininkei atiteko ne tik 1997-1998 m. merginų grupės, bet ir pagrindinis 17 tūkst. litų prizas. Geriausią iš šešių jaunųjų krepšininkų (trijų amžiaus grupių vaikinų ir merginų varžybų nugalėtojų) rinko nacionalinės vyrų rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra, krepšininkai Linas Kleiza ir Mantas Kalnietis bei krepšinio komentatorius Linas Kunigėlis.

Rokiškio kultūros
puoselėtojams – „Auksinė krivūlė“
Lietuvos savivaldybių asociacijos “Auksinės krivūlės” nominacija už kultūros puoselėjimą šiemet atiteko Rokiškio rajono savivaldybei. Šiuo garbingu apdovanojimu rokiškėnai buvo įvertinti pirmą kartą.
Asociacijos “Auksinėmis krivūlėmis” Lietuvos savivaldybės pagerbiamos jau septintus metus iš eilės už ryškiausias iniciatyvas.

Ūkininkė parklupdė biurokratus
Obelių seniūnijos ūkininkės Dalios Lūžienės šeima tapo atkaklios kovos su biurokratais simboliu.
Ūkininkams iš panosės norėta atimti 75 ha valstybinės žemės, kurią šeima daug metų nuomojo, dirbo ir pageidavo nusipirkti. Dėl nuolat kaitaliojamų įstatymų Lūžai pražiūrėjo prašymo padavimo terminus ir vos neliko be avių ganyklų: jų nuomotas pievas nusižiūrėjo jaunas rokiškėnas.
Dveji metai kovos su Nacionaline mokėjimo agentūra baigėsi Lūžų pergale: žemėtvarkininkai buvo įpareigoti suteikti ūkininkams teisę iš valstybės išpirkti nuomojamą žemę.
Už drąsą ir pasiryžimą ginti ūkininkų interesus D.Lūžienė buvo apdovanota Žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko padėka.

Vienų – nuteistas, kitų – išteisintas
Rezonansinė istorija, prasidėjusi prieš dvejus metus, baigėsi daug kam netikėtai: Rokiškio psichiatrijos ligoninės Bendrosios psichiatrijos skyriaus vedėjas Petras Aukštuolis, įtartas kyšio ėmimu ir dviejų teismų pripažintas kaltu, gruodyje buvo išteisintas. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino, jog P.Aukštuolis buvo primygtinai provokuojamas paimti kyšį, o kai kurie įrodymai buvo surinkti neteisėtu būdu.
Dėl įtarimų, o vėliau ir kaltinimų kyšio ėmimu p. Aukštuolis neteko skyriaus vedėjo pareigų, buvo panaikinta jo licencija.
Išteisintas medikas turi teisę grįžti į buvusias pareigas bei reikalauti kompensacijos už laikotarpį, kai buvo nušalintas nuo skyriaus vedėjo pareigų.

Unikalus radinys
Entuziastai, Rokiškio miesto istorinėje dalyje vykdę žvalgomuosius archeologinius tyrimus, rado krosnies koklį su heraldiniu Krošinskių giminės ženklu – trišake žvakide. Toks ženklas puošia ir dabartinį Rokiškio miesto herbą.
Šis radinys – vienintelis, patvirtinantis šios kunigaikščių giminės buvimą Rokiškyje. Iki šiol apie Krošinskius rokiškėnai žinojo tik iš rašytinių ir sakytinių šaltinių.

Pasaulio čempionate – sidabras
Lapkričio viduryje rokiškėnė sporto klubo “Rospo” atletė Viktorija Morozovaitė lengvojo kultūrizmo (“fitneso”) pasaulio čempionate Austrijos Linco mieste iškovojo sidabro medalį.

Geriausiojo titulas – Valiulių ūkiui
Tradicinio žemdirbių konkurso “Metų ūkis 2012” rajono laurai šiemet atiteko Ričardui ir Daliai Valiuliams (nuotr.) iš Ragučių kaimo (Rokiškio kaim. sen.).
Šio konkurso pagrindinis prizas antri metai iš eilės liko toje pačioje seniūnijoje: 2011-aisiais absoliučiu konkurso nugalėtoju buvo pripažintas Žydrūnės ir Sauliaus Jasinevičių (Misiūniškio k.) pieno ūkis.

Merui – televizijos akibrokštas
Rajono merui Vidmantui Kanopai teko išgyventi nemalonumus dėl svetimos klaidos. Gruodžio 13 d. per vienos televizijos žinias buvo pranešta, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išteisino Rokiškio rajono merą dėl kyšio, kurį imti jis buvo išprovokuotas.
Ši informacija sukėlė tikrą sąmyšį rajono vadovo aplinkoje: šeimos nariai susijaudino, netilo kolegų skambučiai, o nedraugai ir pavyduoliai krizeno iš pasitenkinimo…
Šokiruotas melagingos informacijos meras žinių laidos vadovų pareikalavo paaiškinimo ir atsiprašymo. Jie apgailestavo suklydę ir mero atsiprašė. “Ši neteisinga žinia apie mane buvo paskleista plačiai, o atsiprašymas – vos pastebimas. Bet ką padarysi? Ant kaktos juk neužsirašysiu, kad dėl kyšio nebuvau nei apkaltintas, nei išteisintas”, – sakė neapdairumo auka tapęs p. Kanopa.

Dirbtinio ledo aikštelė – verslininkų iniciatyva
Kovo mėn. rajono verslininkai – AB “Rokiškio sūris” direktoriaus pavaduotojas Dalius Trumpa, UAB “Ivabaltė” generalinis direktorius Irmantas Tarvydis ir UAB “Rokauta” direktorius bei rajono Ledo ritulio klubo prezidentas Rimantas Sakaitis – pasižadėjo paremti atviros dirbtinio ledo aikštelės įrengimą. Paramos vertė – maždaug 140 tūkst. litų.
Ši aikštelė baigiama rengti šiomis dienomis.

„Emigrantai“ – įgyvendinta svajonė
Perspektyvus režisierius Justinas Krisiūnas šiemet įgyvendino savo svajonę: su rokiškėnais aktoriais nufilmavo “Emigrantus” – filmą pagal didelio populiarumo sulaukusį to paties pavadinimo jo spektaklį.
Premjeros laukiama jau kitų metų pradžioje.

Atgimė šauliai
Metų pradžioje Lietuvos šaulių sąjungos Panevėžio apskrities šaulių 5-osios rinktinės Rokiškio jaunųjų šaulių 9-osios kuopos vadovu buvo paskirtas rokiškėnas Algis Veikšys, o kartu su juo sukarinta organizacija atgijo antram gyvenimui.
Jaunieji šauliai aktyviai dalyvavo stovyklose, sporto varžybose, sąskrydžiuose, patriotinio auklėjimo pamokose ir sukarintuose mokymuose.
Rajone aktyviai veikia ir Pandėlio 13-oji (vadė Rima Žėkienė) bei Juodupės 4-oji (vadas Zenonas Viduolis) šaulių kuopos.

Europos čempionatų sidabro medaliai

Balandžio mėn. Europos sambo jaunimo ir jaunių čempionate Bukarešte (Rumunija) svorio kategorijoje iki 75 kg sidabro medalį iškovojo rokiškėnė sportininkė Agnė Šlapelytė. Už šią pergalę Kūno kultūros ir sporto departamentas mūsiškę atletę ir jos trenerę Gitą Čečienę apdovanojo padėkomis.
Birželio 21 d. lengvosios atletikos Europos čempionate Suomijoje kraštietis šuolininkas į aukštį Raivydas Stanys iškovojo sidabro medalį. Mūsiškis sportininkas tąkart įveikė į 2,31 m aukštį iškeltą kartelę. Rugpjūčio 5 d. rokiškėnas startavo Londono (Didžioji Britanija) vasaros olimpinėse žaidynėse. Jo rezultatas kvalifikacinėse varžybose buvo 2,16 m ir į olimpiados finalą mūsiškis atletas nepateko.

 

Metų muziejus
Kultūros ministerija ir portalas “Delfi” 2012-ųjų – Muziejų metų – proga pirmą kartą surengė Metų muziejaus rinkimus. Į pretendentų sąrašą autoritetingi ekspertai įtraukė dvidešimt Lietuvos muziejų. Nugalėtojo titulą iškovojo Rokiškio krašto muziejus.

UAB „Ivabaltė“ centras
Vasario 24 d. Kėdainių rajono Saviečių kaime UAB “Ivabaltė” iškilmingai atidarė žemės ūkio technikos prekybos ir aptarnavimo centrą. Jį sudaro du pastatai: pirmajame įrengta įmonės siūlomų žemės ūkio mašinų ekspozicija bei administracinės ir mokymo patalpos, antrajame – technikos dalių ir serviso salės.
Pastatų autorius – žinomas šalies architektas Gediminas Natkevičius.

Pirmasis keltuvas
Metų pradžioje išradingi Aukštakalnių kaimo (Kamajų sen.) gyventojai iš metalo laužo ir seno variklio sukonstravo slidininkų keltuvą ir įrengė jį ant gyvenvietės kalvos. “Niekas kitas nepasirūpins mūsų pramogomis, tik mes patys”, – sakė vienas keltuvo konstruktorių Audrius Baltrukėnas (nuotr.). Jam padėjo Visvaldas Baranauskas, Nerijus Jukna ir Vytautas Smalstys.
Keltuvo ilgis – 175 m. Vienu metu juo gali kilti bent penki slidininkai.
Tai pirmasis slidininkų keltuvas rajone.

Dalia ZIBOLIENĖ, Aldona MINKEVIČIENĖ, Lina DŪDAITĖ, Reda MILAKNIENĖ, Norbertas BYČKOVSKIS

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: