Dviračių žygio „Iššūkis ant ratų“ organizatoriai (iš kairės) Austėja Šutaitė
Dviračių žygio „Iššūkis ant ratų“ organizatoriai (iš kairės) Austėja Šutaitė

Rokiškio jaunųjų lyderių klubas organizuoja penkių dienų dviračių žygį „Iššūkis ant ratų“. Jo dalyviai keliaus po Rokiškio rajoną.

Rokiškėnai mėgsta važinėtis dviračiais

„Ši mūsų idėja kilo dar žiemą, kai pradėjome galvoti apie… artėjančią vasarą. Žinoma, visi ją norėjome praleisti turiningai ir linksmai, todėl rašėme įvairius projektus ir galiausiai gavome dviejų programų – Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo bei jaunimo nevyriausybinių organizacijų – finansavimą. Apjungę šiuos du projektus, mes organizuojame vieną didelį dviračių žygį „Iššūkis ant ratų“. Jis vyks liepos 7-12 dienomis“, – sakė Jaunųjų lyderių klubo narė Austėja Šutaitė.

Anot pašnekovės, dviračiai pasirinkti ne tik dėl to, kad  jais lengva keliauti didelius atstumus. „Po ankstesnio mūsų rengto orientacinio žygio „Nusikaltimas nežinoti“ pastebėjome, kad rokiškėnai mėgsta važinėtis dviračiais ir noriai jais naudojasi“, – sakė Austėja.

Būsimo žygio pagrindinis tikslas – susipažinti su Rokiškio krašto istorija, kultūra. „Deja, vis dažniau tai užmirštame… Mums svarbu, kad gimtojo miesto istorija atgytų, nebūtų užmiršta, ją žinotų ir jauni žmonės“, –  sakė organizatorė.

Atsiribos nuo gyvenimo socialiniuose tinklalapiuose

Jaunimas žada apkeliauti Panemunio, Ilzenbergo ir Onuškio dvarus, taip pat važiuos į Miliūnų kaimą, kur apsistos ir apžiūrės svarbias kraštui istorines vietas.

Planuojama dviračiais numinti 120 km. Kartu rengiamas ir patyriminis žygis – pėsčiomis jaunuoliai žada nueiti apie 40 km. „Visas penkias dienas mes ne tik minsime dviračius ir domėsimės Rokiškio krašto istorija, bet ir dalyvausime įvairiose veiklose, edukacinėse programose, organizuosime sporto bei kitokius įdomius žaidimus“, – sakė Austėja.

Pašnekovė neabejoja: per penkias žygio dienas jaunuoliai ne tik susipažins su krašto istorija, bet ir įgaus fizinės ištvermės, išmoks įkurti laužą, gaminti maistą gamtoje, turės puikią galimybę atsiriboti nuo gyvenimo socialiniuose tinklalapiuose…

„Mūsų iniciatyvinė grupė stengsis įtraukti jaunuolius į įdomias ir prasmingas veiklas. Tikimės, kad žygio dalyviai, grįžę namo, bus kupini gerų emocijų,  fiziškai sustiprėję ir sužinoję daug naujo apie Rokiškio krašto dvarus. O svarbiausia – tikimės jaunuolius įtraukti į  organizacijų bei savanorišką veiklą“, – sakė iniciatyvinės grupės narė.

Austėja ŠUTAITĖ, gimnazistė, Rokiškio jaunųjų lyderių klubo narė

–  Kiek jaunimo dalyvaus dviračių žygyje? Ar dar galima į jį patekti?

– Mūsų žygyje dalyvaus 14 jaunuolių. Grupė jau surinkta, todėl daugiau dalyvių neieškome ir registraciją nutraukėme.

 –  Jūsų tikslas – labiau pažinti Rokiškio kraštą. Įdomu, ar mokykloje vyksta Rokiškio istorijai skirtos pamokos?

–  Taip, mūsų organizuojamas žygis skirtas Rokiškio kraštui pažinti. Kiek žinau, mokyklose nėra pamokų, supažindinančių su mūsų krašto istorija. Seniau istorijos mokytojai kviesdavo mokinius į įvairias paskaitas, bet dabar, kiek domėjausi, to nebedaroma.

 –  Kaip manai, ar tavo bendraamžiai pakankamai žino apie Rokiškį?

– Manau, dabartinis jaunimas vis mažiau žino savo krašto istoriją. Mano nuomone, taip yra dėl to, kad jiems tai neįdomu ar neaktualu. Jaunimą reikia sudominti, pateikti žinias jiems patraukliu būdu. Todėl mūsų iniciatyvinė grupelė ir stengsis per aktyvią veiklą moksleivius supažindinti su Rokiškio praeitimi.

–  Iš kur jūs apie tai sužinote? Per pamokas, iš tėvų, ekskursijų po muziejų?

– Daugiausia sužinome iš edukacinių programų muziejuose. Tai, ką pamatome realiai, yra įdomiau negu tai, ką girdime ir negalime pamatyti.

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: