Rokiškio rajono policijos komisariatas. D. Zibolienės nuotr.
Rokiškio rajono policijos komisariatas. D. Zibolienės nuotr.

 

Praėjusių metų Rokiškio rajono policijos komisariato veikla įvertinta gerai. Palyginti su ankstesniais metais, pastebimas nusikalstamų veikų sumažėjimas, nors yra ir neigiamų tendencijų: rajone daugiau nubausta už narkotinių medžiagų vartojimą, o pagrindinė nelaimių priežastis išlieka besaikis alkoholio vartojimas. 

 

Pranešimai skirstomi į tris kategorijas

Komisariato veiklos ataskaitą visuomenei pateikęs Viešosios policijos skyriaus viršininkas Robertas Krasauskas teigė, jog pernai aptarnaujamoje teritorijoje registruoti 7 196 pranešimai apie nusikalstamas veikas, nelaimes, kitokius įvykius (2014 m. – 7 349). Jie skirstomi į tris kategorijas. Patys pavojingiausi, keliantys didžiausią grėsmę visuomenei, priskiriami A kategorijai: eismo įvykiai, kuriuose nukentėję žmonės, plėšimai, nužudymai, kūno sužalojimai, lytiniai nusikaltimai, užpuolimai viešoje vietoje, rasti sprogmenys, sprogimai, sulaikytojo pabėgimas iš areštinės, incidentai su užsienio šalių piliečiais. Į šios grupės nusikaltimus pareigūnai privalo nuvykti ne vėliau kaip per 12 min. Kadangi rajono teritorija didelė, keliai blogi, tai gana sudėtingas uždavinys. A kategorijos pranešimų pernai registruota 24 (59).

B grupei priskiriami pranešimai apie įtartinus asmenis, viešoje vietoje gulintį žmogų arba vartojančiuosius alkoholį, asmens paiešką, muštynes viešoje vietoje, smurtą artimoje aplinkoje, konfliktą su smurto požymiais, turto naikinimą, plėšimą, transporto priemonės ar buto vagystes ir pan. Šių nusikaltimų vietą pareigūnai privalo pasiekti per 20 min. Pernai tokių registruota 578, užpernai – 718.

C grupės įvykio vietoje reikia būti per 1 val., o jų pasitaikė daugiausia – 6 594 (6 572). Šiai grupei priskiriami techniniai eismo įvykiai, triukšmavimas, viešosios tvarkos pažeidimas, ekonominiai nusikaltimai, sukčiavimas ar pasikėsinimas sukčiauti. 

 

Policininkai kviečiami ir be būtinybės

Pasak R. Krasausko, į visus nusikaltimus policijos pareigūnai stengiasi nuvažiuoti kuo greičiau, tačiau pasitaiko atvejų, kai pranešimų labai daug, tuomet atsižvelgiama į nusikaltimo pobūdį. Kadangi dirbama apskrities principu, rokiškėnams tenka važiuoti ir į kaimyninius rajonus. 

Ne visi besikreipiantys į policiją pagalbos daro tai sąmoningai ir esant būtinybei. Pernai mūsų rajono komisariato pareigūnai nubaudė šimtą asmenų už specialiųjų tarnybų iškvietimą be poreikio arba melagingus pranešimus.  „Pasitaiko, jog nuvykę į pranešimo vietą randame alkoholį vartojančius žmones. Susipykę, apsižodžiavę, jie paskambino policijai norėdami vienas kitą pabaidyti ir pamiršo. Neblaivių kompanijos nustemba pamatę pareigūnus, teisinasi jų nekvietę”, – aiškino R. Krasauskas.

 

Valstybės paramą išleidžia svaigalams

2015 m. rajone įvykdytos 638 nusikalstamos veikos (877), pavyko ištirti 353 (511). Daugiausia būta vagysčių: pernai 258 (užpernai 338).

Sunkiausi nusikaltimai – nužudymai. Pernai nuo nusikaltėlių padarytų traumų mirė trys žmonės, vienu mažiau nei užpernai. Šiuos nusikaltimus tyrė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato specializuoto padalinio – Kriminalinės policijos smurtinių nusikaltimų tyrimo biuro pareigūnai. Visų trijų nužudymų įtariamieji buvo nustatyti, jie stojo prieš teismą.  

Pasak R. Krasausko, ir sunkių nusikaltimų, ir vagysčių pagrindinė priežastis – besaikis alkoholio vartojimas. Pareigūnai pastebėjo tendenciją, jog kartais konfliktų, pasibaigiančių mirtimi ar sunkiais sužalojimais, tarp neblaivių asmenų pasitaiko po pašalpų mokėjimo. Valstybės paramą gaunantys žmonės ją išleidžia ne pagal paskirtį, o alkoholiui, apsvaigę konfliktuoja, mušasi, smurtauja.

 

Sukčiai ieško aukų

Pernai rajono policijos komisariate buvo registruoti 7 plėšimai, ištirti 5, užpernai atitinkamai 12 ir 8. Sumažėjo įsibrovimų į gyvenamąsias patalpas: pernai – 36, užpernai – 69, o išaiškinta jų po 13. Mažėja ir automobilių vagysčių: pernai – 15, užpernai – 18, vagis pavyko surasti atitinkamai 4 ir 5.

Nors policija įspėja žmones dėl sukčių, kurie skambina telefonu, įtaigiai papasakoja apie menamą nusikaltimą ir prašo sumokėti už tariamo kaltininko nuslėpimą, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai garbaus amžiaus rajono žmonės, norėdami apsaugoti savo artimuosius, sukčiams atiduoda viso gyvenimo santaupas. Pasitaiko, jog sukčiai ateina į namus, apsimeta banko ar socialiniais darbuotojais, siūlosi pakeisti arba išgryninti pinigus. Pernai į Rokiškio policijos pareigūnus kreipėsi 35 į sukčių pinkles pakliuvę žmonės, tik 21 atveju pavyko nustatyti apgavikus; užpernai atitinkamai 30 ir 16.

Pernai rajono policijos komisariate pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, 4 – dėl namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimo, laikymo, gabenimo. Per kratas buvo konfiskuota 15,2 l falsifikuotų, 37,87 l alkoholinių gėrimų, beveik 19 l naminės degtinės, 38,5 l raugalo, trys naminės degtinės gaminimo aparatai, 5 545 pakeliai cigarečių, 57,8 kg rūkomojo tabako, 600 l dyzelino. Pernai surašyta 60 administracinių teisės pažeidimų (ATP) protokolų už neteisėtą disponavimą akcizinėmis prekėmis (užpernai 37).

 

Nepilnamečiams alkoholio nuperka suaugusieji

Aktuali rajono problema – nepilnamečių elgesys, jų nusikalstamumo užkardymas. Pernai nusikalstamas veikas padarė 42 nepilnamečiai (59), 12 nubausta už nedidelį chuliganizmą, net 49 aštuoniolikos metų neturintys paaugliai bausti už tai, kad girti pasirodė viešoje vietoje.

Vaikams svaigalų parūpina suaugusieji: šį faktą patvirtina skaičiai – policija nubaudė 14 asmenų, kurie nupirkę alkoholio jį perdavė nepilnamečiams.

Kiek rajono gyventojų vartoja narkotines medžiagas? Tokios statistikos nėra, o baustų už apsvaigimą nuo narkotikų daugėja: pernai policija nubaudė 25, užpernai – 19 asmenų.

Palyginti dvejų metų statistinius duomenis, šiek tiek padaugėjo kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjų: pernai nubausti 3 242 asmenys, užpernai – 2 941. Lietuvą sukrėtė keletas skaudžių avarijų, kurių kaltininkai – alkoholiu apsvaigę vairuotojai arba greičio mėgėjai. Mūsų rajone skaudžių nelaimių išvengta, tačiau neblaivių vairuotojų daugėja: pernai nubausti 154, užpernai – 143. Baudas už greičio viršijimą sumokėjo 1 437 (1467) vairuotojai, už kalbėjimą mobiliuoju telefonu – 94 (79).

KET nepaiso ir pėstieji:  jų policija nubaudė 121 (92), ypač padaugėjo nedrausmingų dviratininkų – 253 (159).

Policija už pavojingą arba chuliganišką vairavimą nubaudė aštuonis asmenis. Jie, manevruodami ant asfalto, suko „saulutes”, kirto ištisines kelio linijas, nerodė posūkių, vienu metu pažeidė keletą KET ir dažnai tai darė sąmoningai.                    

Rajone pernai registruoti 304 eismo įvykiai (274), juose sužeisti 34 (42), žuvo 4 (1) žmonės. Dėl neblaivių vairuotojų įvyko 30 (25) eismo įvykių. 

Viešosios policijos vadovas R. Krasauskas atkreipė dėmesį, jog pernai beveik pusė autoįvykių atsitiko mašinoms susidūrus su į kelią išbėgusiais miško žvėrimis: iš 304  net 142. „Nuvykti į šiuos eismo įvykius atima daug laiko, nors dažniausiai situacija būna aiški, todėl siūlytume į juos vykti ne policijos pareigūnams, o aplinkosaugininkams, miškininkams”, – svarstė R. Krasauskas.

 

 

 

Dalia ZIBOLIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: