VMI logotipas.
VMI logotipas.

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – AVMI) informuoja, kad gegužės 4-ąją baigėsi pajamų ir turto deklaravimui skirtas laikas. Panevėžio apskrityje šiemet pateikta beveik 122 tūkst. pajamų deklaracijų (už praėjusius metus ir ankstesnius laikotarpius), turtą laiku deklaravo per 6 tūkst. asmenų, o paramą už 2014 metus įvairioms organizacijoms ir partijoms skyrė beveik 21 tūkst. gyventojų.

„Panevėžio apskrityje deklaruojančiųjų elektroniniu būdu procentas paskutiniais metais išlieka panašus – teikiančiųjų elektronines deklaracijas yra apie 95 procentai. Privalančiųjų deklaruoti, bet to nepadariusių, mūsų apskrityje yra 14 proc. Primename, kad ši savaitė – paskutinė, kurią Mokesčių inspekcija vėluojantiems deklaruoti netaikys administracinės atsakomybės“, – teigia Panevėžio AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas.

Didžiąją dalį privalančiųjų deklaruoti, bet laiku to nepadariusių, gyventojų sudaro smulkieji verslininkai, pernai vykdę individualią veiklą su verslo liudijimu ar pagal individualios veiklos pažymą. Dalis gyventojų privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, deja, laiku to nepadarė. Nepateikusiems deklaracijų VMI netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles. Vis dėlto privalėję, bet laiku nepateikę deklaracijų, turėtų nelaukti VMI pranešimų ir jas pateikti kuo skubiau.

Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, Panevėžio AVMI primena, jog jie gali kreiptis į apskrities valstybinę mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo. Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 4 d. VMI nebepriima.

Per 76 tūkst. Panevėžio apskrities mokesčių mokėtojų yra deklaravę, kad į biudžetą turės sumokėti 3,6 mln. eurų, o susigrąžinta bus 4,1 mln. eurų GPM permokos.

Šiuo metu GPM permoka pagal 2014 m. pajamų deklaracijas šalyje negrąžinama beveik 17 tūkst. gyventojų, nes jie nepatikslino ar nepateikė vienos ar kelių mokestinių laikotarpių pajamų mokesčio ar kitų mokesčių (NTM, PVM) deklaracijų ar nepateikė reikiamų dokumentų. Šiuos gyventojus VMI turimais kontaktais informuos apie būtinybę ištaisyti pastebėtus trūkumus ir tik tuomet grąžins permokas. VMI primena, jog deklaracijas privalo pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai. Kaip ir kasmet pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai – nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateikti ūkininkai ir jų partneriai.

Panevėžio apskrityje šiemet pateikta beveik 122 tūkst. pajamų deklaracijų iš kurių:

Panevėžio mieste ir rajone – beveik 74 tūkst.;

Rokiškyje – 15 tūkst.;

Pasvalyje – 12,6 tūkst.;

Biržuose – 11,4 tūkst.;

Kupiškyje – 8,5 tūkst.

Paramą už 2014 metus įvairioms organizacijoms ir partijoms skyrė beveik 21 tūkst. gyventojų iš kurių:

Panevėžio mieste ir rajone – 13 tūkst.;

Rokiškyje – 2900;

Pasvalyje – 1800;

Biržuose – beveik 1700;

Kupiškyje – 1200.

Rita Skavičienė, Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: