Praėjo mėnuo, kai šalies mokyklose vaikams nebegalima pardavinėti per saldžių gėrimų: sveikatos ministerija apribojo į gėrimus dedamo pridėtinio cukraus ir druskos kiekį, uždrausti produktai, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų augalinių riebalų –  kai kurių rūšių sausainiai, kepiniai, užkandžiai, šaldytos picos. „Gimtasis …“ domėjosi, ar stipriai pasikeitė valgiaraščiai Rokiškio rajono ugdymo įstaigose. 

Svarbiausia – žiūrėti sudėtį

Rokiškio maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Inga Širvinskaitė, kurios priežiūroje – vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščiai, sakė, jog kol kas ne visi ugdymo įstaigoms produktus tiekiantys gamintojai etiketėse nurodo cukrų kiekį, nes maistingumo deklaracija privaloma nuo 2016 m gruodžio 13d.

„Visi mūsų rajono darželiai aktyviai skambino ir teiravosi apie naująją tvarką ir kaip ją vykdyti. Tačiau po Naujųjų metų, kai įsigaliojo nauji reikalavimai, ugdymo įstaigų valgiaraščių tvirtinti dar neteko. Taip jau yra, jog jei valgiaraštyje mokykla nieko nekeičia, jis galioja metus laikus. Kažkokių esminių pasikeitimų valgiaraščiuose tikrai nebus. Keičiasi galimi pridėtinio cukraus ir druskos kiekiai: cukraus kiekis sumažintas iki 5g/100 g, druskos – iki 1g/100g. Atsiranda ir negalimi maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai, paprasčiau tariant – augaliniai riebalai kietuoju pavidalu. Pvz., margarinas ypač populiarus gaminant konditerinius gaminius, nes tai patogu. Nuo sausio 1 d. mokinių maitinime tokių produktų būti nebegali. Tenka atsisakyti  bandelių su glajais, žiūrėti sulčių gėrimų sudėtį, kad būtų kuo mažiau cukraus. Produktų gamintojai šią informaciją turi, jie seka viskas naujoves ir yra suinteresuoti, kad produkcija tiktų vaikų ugdymo įstaigoms. Dalis maisto produktus ugdymo įstaigoms tiekiančių įmonių pagal naujus reikalavimus jau yra apsiskaičiavę cukraus bei kitų sudedamųjų dalių kiekį 100 g produkto ir šią informaciją jau žymi savo produktų etiketėse. Tad ugdymo įstaigos visą informaciją turi. To dar nepadariusieji susitvarkyti turi laiko visus metus – iki 2016 m. gruodžio 13 d.“, – komentavo specialistė. 

Anot pašnekovės, kol kas ugdymo įstaigose jokie patikrinimai nevykdyti, tad negalima nusakyti, kuri įstaiga savo moksleivius maitina sveikiausiai.

Pakeitimas inicijuotas siekiant mažinti sparčiai augantį vaikų nutukimų skaičių ir cukrinio diabeto atvejus. 

Mokykloms – ne naujiena

Pasak Juozo Tūbelio progimnazijos sveikatos priežiūros specialistės Genės Bražiūnienės, įgyvendinant numatytą pakeitimą, mokyklos valgykloje didelių pasikeitimų nebuvo: „Atsisakyta bandelių, kurių viršus būdavo aplietas kokiu nors glajumi, keleto rūšių sulčių gėrimų, kurių sudėtyje didesnis, nei rekomenduojamas, cukraus kiekis, nebeliko šaltųjų arbatų. Dabar moksleiviams patiekiame pomidorų, obuolių, apelsinų ar kitas, natūralias, sultis. Taip pat atsisakėme kepinių, kurių sudėtyje yra margarino, o tokių kaip dešrelių neturėjome ir ankščiau.“

Progimnazijos direktorius Zenonas Pošiūnas juokėsi, kad vykdydami nurodymus, iš tiekėjų neėmė net „mažutį taškelį“ glaisto turinčių bandelių, kad nebūtų nusižengimo.

Tuo tarpu progimnazijos virtuvės vedėja Aldona Arulienė sakė, kad atsisakyti, visgi, šio bei to teko: „Nebeverdam čeburekų, nes jie – per daug riebūs. Nebeprekiaujam javinukais, moksleiviai nebegali įsigyti gazuotų gėrimų, net mineralinio vandens. Norėjom užsisakyti bananų sulčių, tačiau tiekėjai pasakė, kad negalima. Nėra sąraše. Jie turi specialius sąrašus, kuriuose nurodyta, kokie produktai mokykloms leidžiami, o kurie – ne.“ 

Vadovaujasi maisto ruošimo kortelėmis

Lopšelio-darželio „Pumpurėlis“ dietistė Sigita Kišūnienė tikino, kad dar praėjusių metų rudenį darželio auklėtinius pratino prie mažesnio kiekio cukraus. „Nuo praeitų metų rugsėjo vaikams davėme dviejų rūšių arbatos: įprastos, su cukrumi ir be cukraus. Mažieji galėjo rinktis, kokios tuo metu norėdavo. Nesaldinta arbata vienoje vaikučių grupėje buvo labai mėgiama. Ir apskritai, nei vienas darželio auklėtinis nesakė, kad jam neskanu, negers. Tikrai teigiamai vertinu iniciatyvą mažinti cukraus kiekius vaikų maiste. Pvz., ankščiau, net ruošiant paprastą arbatą su citrina, maksimalus cukraus kiekis lopšelinukams buvo 11 g/100 g, o darželinukams – net 15 g/100 g. Ir mažiau dėti mes praktiškai negalėdavom, nes jei ateidavo tikrinti, tai žiūrėdavo gramus arba imdavo tyrimą kaloringumui tikrinti… O tokie kiekiai nurodyti specialioje, „Pavyzdinių ikimokyklinių vaikų ugdymo įstaigų 20 dienų perspektyvinių valgiaraščių ir patiekalų receptūrų rinkinys“ knygoje, kuria vadovaudamiesi turime dirbti ir ruošti mūsų auklėtiniams maistą. Nuo virėjų ar virtuvės personalo tai nepriklauso. Knygoje yra kortelės, kuriose nuodugniai surašyta kiekvieno gaminamo patiekalo sudėtis: sakykim, kiek gramų kruopų, sviesto ir pieno turi būti vienoje porcijoje. Viską sudėjus sudaugini iš vaiku skaičiaus ir žinai, kiek košės reikia išvirti. Nuo kortelėse nurodytų normų nukrypti mes negalime. Dabar, kai pasikeitė reikalavimai, šią knygą išleis naujai – kad atitiktų dabartinius kriterijus. Ne ką geresnė situacija būdavo ir imant produktus iš tiekėjų. Pvz, vienos firmos platinamos uogienės etiketėje nurodoma, jog 100 g uogienės yra 54 g cukraus… Pagal dabartinius nurodymus turi būti 5 g/100 g“, – sakė S. Kišiūnienė. 

Sunkiau gamintojams?

Anot pašnekovės, ugdymo įstaigoms prisitaikyti prie naujovės nėra taip sudėtinga, kaip gali būti sunku gamintojams: „Dabar mes ką darom – nebededam pridėtinio cukraus ar neperkam netinkamų produktų. Bet gamintojams yra dar sudėtingiau, nes turi keisti gaminio sudėtį. Jei mums patiems leistų, pvz., išsivirti uogienės, pasiskaičiuotume pagal reikalavimus kiek dėti cukraus, ir pasidarytume kaip reikalauja. Taip ir gamintojai – turėtų atskirai gaminti vaikams skirtą produkciją, uogienes, su dabar nustatytu cukraus kiekiu. Net ir duoną kepti atskirą. Tai – didelės išlaidos, sąnaudos. Nes suaugusiems cukrus neribojamas. Savo darželio auklėtiniams pavalgydinti renkamės tik tuos produktus, kurie yra tinkami vartoti vaikams. Tai apibrėžia ženkliukas – nupiešta vaiko galva.“

Valgiaraštį skelbia internete

Lopšelio-darželio „Varpelis“ direktorė Sigita Baranovskienė džiaugėsi, kad jos vadovaujama įstaiga skrupulingai atliko visus nurodymus: „Mūsų dietistė Agafija Kartenienė daug dirbo šiuo klausimu: skambino, domėjosi ir tikrai žinau, kad mūsų valgiaraštis atitinka visus dabar keliamus reikalavimus. Be to, įvykdėme ir reikalavimą vaikų valgiaraštį skelbti internete. Su vaikų tėveliais apie pasikeitimus „gyvai“ dar nekalbėjome, bet ši informacija yra viešai paskelbta ir jiems prieinama: grupėse kabo valgiaraščiai, ateinančius tėvelius informuoja ir auklėtojos. Tačiau tėvams tai tikrai nėra nauja. Jie viską žino, nes jau anksčiau mes sumažinom druskos ir cukraus kiekius patiekaluose. Nenaudojom sūrių prieskonių, ant stalo kažko papildomo padėta irgi nebūdavo. Dabar dar labiau viskas sumažinta, bet didelio kontrasto tikrai nejaučiam. Ką papildomai padarėme – dar kartą pasitikrinome tuo produktus, kuriuos užsakinėjame iš įmonių: jų sudėtį, ar tikrai tinkami vaikams. Anksčiau dėl per saldžių produktų nusiskundimų iš tėvelių tikrai nesam sulaukę.“

  

 

 

 

 

Miglė KATINAUSKIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: