Pirmąją viešnagės dieną Boršos mero Timis Ion Sorin (kairėje) vadovaujamą delegaciją priėmė Rokiškio meras Antanas Vagonis. A.Minkevičienės nuotr.
Pirmąją viešnagės dieną Boršos mero Timis Ion Sorin (kairėje) vadovaujamą delegaciją priėmė Rokiškio meras Antanas Vagonis. A.Minkevičienės nuotr.

Spalio 8-9 d. Rokiškyje viešės oficiali  Boršos savivaldybės (Rumunija) septynių asmenų delegacija, vadovaujama mero Timis Ion Sorin. Pirmąją vizito dieną rumunai susitiko su rajono meru Antanu Vagoniu ir savivaldybės specialistais. Per priėmimą svečiai pademonstravo pažintinį filmą apie Boršos savivaldybės, su kuria ketinama pasirašyti bendradarbiavimo sutartis, kultūrą, istoriją, geografines tapatybes ir verslus. Rumunai buvo supažindinti su mūsų rajono istorijos, kultūros ir verslo svarbiausiais objektais, pateikta vaizdinė medžiaga apie įgyvendintus ES projektus ir gaires, kaip planuojama ES lėšas panaudoti ateinančiu finansiniu laikotarpiu. „Mes į Europos Sąjungą įstojome vėliau. Ir tai, kiek daug jūs su ES lėšomis pasiekėte, mane nustebino.  Mes nuo jūsų atsiliekame ketverius metus,“- sakė Boršos vadovas, išreiškęs viltį, kad bedradarbiavimas su Rokiškiu bus pavyzdys, ko galima pasiekti su europine parama. Boršos savivaldybės metinių pajamų 45 proc. sudaro lėšos, gaunamos iš turizmo. Plėtojama medienos pramonė, didelis dėmesys skiriamas krašto istorijai, kultūrai bei švietimui. Savivaldybės problemą – emigruojantis jaunimas. Tačiau, kaip buvo pažymėta, užsienyje uždarbiaujantys gautus pinigus investuoja Boršoje, daugiausia – į statybas.  Po susitikimo savivaldybėje svečių delegacija pakviesta susipažinti su Rokiškiu, vėliau suplanuota ekskursija į Ilzenbergo dvarą, verslo įmonę Juodupėje „Pas Laimutę“. Vakare Rokiškio dvaro menėje bus pasirašyta Boršos ir Rokiškio savivaldybių bendradarbiavimo sutartis, po to – pasaulinio lygio žvaigždės, Rumunijos jaunos pianistės Alexandros Dariescu rečitalis. Pernai ši muzikantė atidarė muzikos vakarų, skirtų Ilzenbergo dvaro buvusiai valdytojai, gabiai muzikei ir solistei Livijai Dimšienei ( Rmunijos ministro pirmininko, literato Tito Majoresku dukrai) pagerbti, ciklą. Šių muzikinių vakarų tradiciją planuojama tęsti kasmet rudenį.  Menėje pasirašant sutartį ir koncerte planuoja dalyvauti Rumunijos ambasadorius Lietuvoje Dan Adrian Balonesku, kitų garbingų svečių.  

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: