Karolina Susnytė dėl privalomo matematikos egzamino nė kiek nesijaudina.
Karolina Susnytė dėl privalomo matematikos egzamino nė kiek nesijaudina.

 

Smogia ne tik karštis. Baigusiųjų dešimt klasių po dvejų metų laukia dar vienas smūgis: švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pasirašė skandalingą įsakymą – nuo 2016-ųjų visiems, norėsiantiems studijuoti valstybės finansuojamose vietose, matematikos egzaminas taps privalomas. Iki šiol privalomas buvo vienintelis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. Panašu, kad prieštaraujančiųjų  bus daugiau nei pritariančiųjų. Rokiškio matematikai privalomą egzaminą vertina dviprasmiškai…

Įsakymą dėl privalomo matematikos egzamino įteisinimo nuo 2016 m. D. Pavalkis pasirašė liepos 31-ąją. Ministras įteisino naują tvarką: į valstybės finansuojamas vietas universitetuose ir kolegijose norintys stoti kandidatai  turės būti išlaikę matematikos brandos egzaminą. Šis reikalavimas negalios tiems, kurie planuoja menų studijas.

Ministerijos pozicija griežta: privalomas matematikos egzaminas įvedamas norint pasiekti aukštesnį matematinį raštingumą ir skatinti mokinius rinktis fizinių ir technologijos mokslų studijas. Tokie ketinimai sklandė jau ne vienerius metus.

Dėl 2016 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas buvo sukurta speciali darbo grupė. Joje dirbo Švietimo ir mokslo ministerijos, Nacionalinio egzaminų centro, universitetų ir kolegijų atstovai, taip pat studentai ir moksleiviai.  Šios darbo grupės sprendimą matematikos egzaminą padaryti privalomą ministras galėjo pasirašyti iki rugsėjo 1 d., tačiau jis tai padarė mėnesiu anksčiau.
Pasak D. Pavalkio, matematikos sustiprinimu yra suinteresuotos visos švietimo grandys nuo pradinės iki aukštosios mokyklos, taip pat darbdaviai ir pati visuomenė.
“To reikia tam, kad visa mūsų visuomenė labiau mokėtų skaičiuoti, suskaičiuoti, logiškai išdėlioti, kas ir dėl ko, susiskaičiuotų, kiek jie ima greitojo kredito, žinotų, kaip gali suskaičiuoti savo namų ūkį. Mes dažnai pasiduodame nesuskaičiuojamoms emocijoms, ir tas niekur neveda”, –  spaudai teigė D. Pavalkis.
Pretendentai į socialinių, biomedicinos, fizinių ir technologijos mokslų studijų sričių programas turės būti išlaikę valstybinį matematikos egzaminą, stojantieji į humanitarinių mokslų sritį ar kolegijas – mokyklinį. Ministerija tikina, kad įsakymo projektas buvo derintas su visomis valstybinėmis aukštosiomis mokyklomis, Lietuvos studentų sąjunga ir moksleivių organizacijomis. Esą atsižvelgta į pastarųjų siūlymus, ir matematikos egzaminas bus reikalaujamas norint nemokamai studijuoti aukštosiose mokyklose, tačiau gauti brandos atestatą bus galima ir be jo.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: