GR archyv.nuotr.

Mirus artimam žmogui, tuokiantis ar krikštijant dažnai kyla klausimas, kokia turėtų būti auka bažnyčiai, jos tarnams. Ne kiekvienas išdrįsta paklausti kunigo, kaip ir ne visuomet išgirsta tiesų atsakymą. Gal todėl internete pasklidusi informacija apie neva „prievolę“ sumokėti tam tikrą sumą už vienus ar kitus patarnavimus sukelia audringų diskusijų. Apie auką bažnyčiai sutiko pakomentuoti Panevėžio vyskupijos kurijos generalvikaras Eugenijus Styra.

„Pirmiausia reikia patikslinti, kas yra Bažnyčia. Bažnyčia – tai ne tik pastatas, bet visa tikinčiųjų bendruomenė. Tai vieta, kurioje žmogus auga dvasiškai, ugdo savo tikėjimą. Įprasta, kad bendruomenė (parapija) turi bažnyčią, parapijos namus, įdarbina žmones, kurie atlieka tam tikras pareigas, pavyzdžiui, vargonininko, zakristijono, valytojo. Tad natūraliai iškyla jų išlaikymo klausimas“, – sakė generalvikaras. Jis pabrėžė, kad parapijos tvarkosi pagal savo galimybes ir poreikius: „Parapijose šalia pastoracinės tarybos yra ekonominė taryba, kurios užduotis yra rūpintis ir tokiais dalykais. Ji stebi, kas reikalinga ir ką bendruomenė gali sau leisti. Tad ir aukojimo klausimas kiekvienoje parapijoje yra kiek skirtingas. Kaip pavyzdį galėčiau paminėti Rokiškio dekanato Panemunio parapiją. Ten parapijiečiams nėra reikalo aukoti bažnyčios šildymui, nes jų bažnyčia, kitaip nei Pandėlio, nėra šildoma.“ Pašnekovas sako, kad apie parapijos ekonominę padėtį galėtų daugiau papasakoti parapijų klebonai. Bažnyčiose tris kartus per metus visi katalikai yra kviečiami aukoti Visuotinės Bažnyčios reikalams. Yra daromos rinkliavos šv. Žemei, taip vadinamas šv. Petro skatikas – aukos, vykdomos popiežiaus labdarai, – ir rinkliava misijoms, skirta neturtingoms bendruomenėms Afrikoje, Azijoje ir Okeanijoje.   Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos klebonas dekanas Eimantas Novikas trumpai pakomentavo, jog kiekviena auka yra žmogaus asmeninis apsisprendimas, todėl nenurodoma jokia suma. Bažnyčiose yra aukų dėžutės, skirtos konkretiems tikslams. Įprasta, kad už gedulingas šv. Mišias, teikiamus Sakramentus aukojama tiesiogiai kunigams.

Subscribe
Informuoti apie
guest
3 Komentarai
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Apuokas
Apuokas
2017 9 vasario 19:58

Manau kad privalo kiekvienas katalikas.Per Tv Emigrantus rode kaip Vokietijoje ten jeigu uzsiregistravai kad esi katalikas tai ateina mokestinis pranesimas.O kodel negali but taip pas mus

petras
petras
2017 9 vasario 15:26

dievui tikrai nereikia,o bažnyčiai tikrai reikia,nes visi mokesčiai reikia mokėti ir kunigai valgyti nori.Jei esi bendruomenės narys tai privalai ir išlaikyti bažnyčią ir kas kiek gali tas aukoja.

Ričardas
Ričardas
2017 9 vasario 10:02

Ar Dievui reikalingi pinigai?

Rekomenduojami video: