„Kai turi veiklos, kai kas nors labai rūpi, nelieka vietos depresijai, jokioms ligoms ir savoms bėdoms“, – įsitikinusi rokiškietė, buvusi ilgametė „Carito“ reikalų vedėja Zofija Klimienė, neseniai savo darbų barą perleidusi jaunesnėms kolegėms, o ji pati šiam darbui buvo pasišventusi daugiau kaip ketvirtį amžiaus. Galbūt savanorystė nebūtų tokia pagavi, jeigu ne labai konkretūs, visai bendruomenei reikalingi ir svarbūs darbai, mano ilgametė savanorė.

imgp1184

Tai tarnystė ir pagalba vargstantiems, stokojantiems vienišiems žmonėms, neįgaliesiems, pasiligojusiems, vienišoms ir daugiavaikėms mamoms, tai nuolatinis bendravimas ir bendradarbiavimas su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, Maltos ordino pagalbos tarnybos skyriaus aktyvistais. Ir tai nėra tik formali veikla. „Carito“ moterys organizuoja įvairias paramos akcijas, šiuo adventiniu laikotarpiu vyksta tradicinė akcija „Gerumas mus vienija“, renkami drabužiai, ypač vaikiški, tokią pagalbą gauna beveik 100 mamų.

Parapijos patalpose veikia labdaros valgykla, maltiečiai, bendradarbiaudami su „Maisto banku“, kasdien gamina ir išvežioja karštą maistą stokojantiesiems valgio ir artimųjų pagalbos.

O kur dar šviečiamoji veikla „Carito“ bibliotekoje, maldingų kelionių organizavimas, aktyvo savišvieta. „Gyvenimas netektų spalvų, sumenktų įvairovė, kasdienybė nebūtų tokia prasminga ir vertinga“, – sakė Z. Klimienė. Ir jai pritartų dar kelios dešimtys aktyvių organizacijos narių, kitų visuomenišką ir savanorišką veiklą pamėgusių rokiškėnų.

Šiems aktyviems žmonėms ir jų galimiems pasekėjams kitąmet atsivers naujų veiklos galimybių. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, siekdama aktyvinti vyresnio amžiaus žmones, motyvuoti juos sugrįžti į aktyvią veiklą, skatinti savanorystę, kitais metais skelbs konkursą priemonei „54+“ įgyvendinti. Konkursas jau buvo skelbtas gegužės mėnesį, tačiau norint, kad paslaugos pasiektų kaip įmanoma didesnę tikslinę auditorijos dalį visoje šalies teritorijoje, jis buvo laikinai sustabdytas. Pakoregavus konkurso sąlygas jis bus tęsiamas 2017 m. pirmąjį ketvirtį. „Gavę paraiškų vertinimo pirmines išvadas atkreipėme dėmesį, kad projektai yra pasiskirstę labai netolygiai – didžiulė projektų dalis koncentruojasi dviejuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje ir Kaune), yra savivaldybių, kur nebus įgyvendinamas nė vienas projektas, bet yra savivaldybių, kur būtų įgyvendinama net po kelis projektus, tačiau nėra tiek tikslinės grupės žmonių, kurie galėtų dalyvauti šiuose projektuose. Todėl kyla rizika, kad ši priemonė nebus sėkmingai įgyvendinta ir nebus pasiekti suplanuoti rezultatai, o papildomų lėšų skyrimas šių problemų neišspręstų. Siekiame efektyvaus valstybės lėšų panaudojimo bei tolygaus paslaugų užtikrinimo regionuose, todėl priėmėme sprendimą stabdyti konkursą ir, pakoregavus konkurso sąlygas, jį tęsti“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Antanas Burinskas.

Minėtas konkursas yra Vyresnio amžiaus asmenų motyvuotos ir savanoriškos veiklos skatinimo 2016– 2020 m. veiksmų plano dalis, kurį šiemet patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministras. Vyresnio amžiaus asmenų veiklos pagal tą planą bus finansuojamos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Šios paramos viso laikotarpio biudžetas siekia 6 mln. eurų.

Parengta bendradarbiaujant su SADM

Subscribe
Informuoti apie
guest
3 Komentarai
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Smalsutis
2016 6 gruodžio 17:33

Kokia naujos carito reikalų vedėjos pavardė?

Skaitytojas
2016 6 gruodžio 16:53

Kodėl neskelbiama naujos carito reikalų vedėjos pavardė?

Skaitytojas
2016 6 gruodžio 16:45

Buvusi ilgametė Carito reikalų vedėja daug gero padarė. O ką gero padarys nauja Carito reikalų vedėja, kurios pavardę dekanas slepia? Gal tik vaišes ruoš?

Rekomenduojami video: