VšĮ Rokiškio PASPC burnos higienistė Indrė Jašinaitė.

– Kokio amžiaus pacientai pas Jus dažniausiai lankosi?

– Dažniausiai atvyksta suaugusieji ir vyresnio amžiaus pacientai. Rečiau pasitaiko, kad ir vaikams atliekama burnos higiena.

– Kokie nusiskundimai vyrauja?

– Suaugusieji dažniausiai atvyksta dėl ūmaus dantenų uždegimo, periodontito, o vaikai – dėl dantų ėduonies.

– Kokios burnos higienos priežiūros klaidos dažniausios?

– Per trumpas dantų valymo laikas, netinkamas dantų šepetėlio pasirinkimas, žinių stoka.

Norint užtikrinti gerą burnos higienos būklę, būtina valyti dantis du kartus per parą – ryte ir vakare. Ši procedūra turėtų trukti bent 2 min., ir dantis valytis patariama šluojamaisiais, sukamaisiais judesiais, dantų šepetėlį nukreipus nuo dantenų danties vainiko link 45 laipsnių kampu.

– Pasidalinkite patarimais, kaip išvengti tokių klaidų.

– Kasdien du kartus per parą – ryte ir vakare – naudoti pagrindines ir pačias paprasčiausias priemones: dantų šepetėlį ir dantų pastą. Dantis valyti derėtų ne trumpiau kaip 2 min. šluojamaisiais, sukamaisiais judesiais, dantų šepetėlį nukreipus nuo dantenų danties vainiko link 45 laipsnių kampu. Valyti ryte prieš valgį ir vakare prieš miegą. Dieną galima naudoti putų pavidalo pastą arba dantų skalavimo skystį.

Sunkiai prieinamoms vietoms rinktis vieno danties šepetėlį. Derėtų naudoti ir kitas pagalbines priemones, tokias kaip tarpdančių šepetėlius, dantų siūlą, burnos irigatorių. Taip pat patartina profesionaliąją burnos higieną atlikti ne rečiau kaip kas pusę metų.

– Kokią dantų pastą patartumėte naudoti vaikams ir suaugusiems?

– 3–6 metų vaikams, turintiems mažą ėduonies riziką, patartina naudoti dantų pastą, saugančią nuo ėduonies ir stiprinančią emalį, kurios sudėtyje yra fluoro – ant pakuotės turėtų būti nurodyta 1000 ppmF indikacija. Vaikams, turintiems didelę ėduonies riziką ir vyresniems nei 6 metų – 1450 ppmF.

– Ar pacientai patys domisi tinkama priežiūra, ar prašo Jūsų patarimų?

– Vyresnio amžiaus pacientai dažniausiai po burnos higienos procedūros maloniai išklauso individualių apmokymų. Vidutinio amžiaus pacientai patys rodo susidomėjimą, iniciatyvą – domisi burnos higienos priemonėmis, naujovėmis, paprašo rekomenduoti tinkamą dantų pastą, šepetėlį. Taip pat aptariame, kokias klaidas daro ir kaip pagerinti individualiąją burnos higieną.

Sunkiai prieinamoms vietoms patartina naudoti vieno danties šepetėlį ar kitas pagalbines priemones – tarpdančių šepetėlius, dantų siūlą, burnos irigatorių.

– Galbūt Jūsų praktikoje yra pavyzdžių, kai žmonėms gerokai pagerėjo dantų būklė, kai šie tinkamai pradėjo ja rūpintis?

– Tokių atvejų yra ir visi jie džiugina – smagu, kai pacientai sugrįžta geresnės burnos higienos būklės, nei buvo iki pirmojo susitikimo.

– Dažnai tėvai susiduria su sunkumais prižiūrint vaikų dantų būklę, ar yra kokių nors įdomių vaikų burnos priežiūrosi naujovių?

– Šiais laikais vaikams yra daug alternatyvų: programėlės, įvairūs šviečiantys dantų šepetėliai. Bet, mano nuomone, geriausia, kas gali sudominti ir suformuoti puikius vaiko įgūdžius – tai tėvų kantrybė bei pavyzdys.

– Kas yra dantų silantavimas? Kam skirta ši procedūra?

– Dantų silantavimas – nuolatinių dantų vagelių hermetizavimas, skirtas ėduonies profilaktikai. Procedūra skirta 6–14 metų vaikams ir tik nuolatiniams dantims. Ją patartina atlikti, kai pasirodo pirmasis nuolatinis dantis ir vainikas yra pilnai išdygęs iš po dantenų.  Kviečiu tėvelius aktyviau dalyvauti vaikučių dantų silantavimo programoje ir atvesti juos pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą.

Užs. 1403

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: