Anželas Frosijas. Redakcijos archyvo nuotr.

Rokiškio krašto garbės piliečių sąraše – nauja pavardė. Šį garbingą titulą siūloma suteikti italui, profesoriui Andželui Frosijui. Šią kandidatūrą savivaldybės apdovanojimų komisijai pateikė AB „Rokiškio sūris“, Krašto muziejaus ir rajono savivaldybės administracijos Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyrius.

Kokie A. Frosijo nuopelnai ir indėlis mūsų kraštui? Jo kandidatūrą siūlantieji nurodo, jog Italijos vieno kaimelio žemdirbių šeimoje gimęs ir užaugęs ir plačiai žinomu sūrininkystės specialistu tapęs bei kaip menininkas išgarsėjęs A. Frosijas 1993 m. buvo pakviestas į Rokiškį kurti Vakarų rinkose paklausių pieno produktų. Kaip rašo AB „Rokiškio sūris“ atstovai, „Lietuva ir Rokiškis tapo profesoriaus antraisiais namais, o Rokiškis gali džiaugtis čia gaminamais  sūriais, paklausiais Vakarų rinkose“.

A. Frosijas aktyviai pasireiškė rajono kultūriniame gyvenime: tapo kultūros mecenatu, jo dėka puoselėjama italų ir lietuvių draugystė (Rokiškyje jo lėšomis buvo organizuojami italų kalbos kursai, vyko susitikimai su Italijos ambasadoriais, miestų merais, kitais aukštais pareigūnais).

Nuo 1994 m. Rokiškio krašto muziejuje vyksta A. Frosijo kūrybos parodos, jis remia čia vykstančius plenerus, konkursus, muziejui yra dovanojęs nemažai savo darbų. Šio italo iniciatyva Rokiškyje įkurtas vienintelis šiaurės Europoje prakartėlių muziejus su daugiau nei 100 eksponatų, jis skyrė lėšų prakartėlėms įsigyti, konkursams organizuoti. Prakartėlės tapo reikšmingu praėjusių metų Kalėdų Senelio rezidencijos akcentu.

1996–1999 m. A. Frosijo lėšomis (86,9 tūkst. eurų) restauruotas vienas Rokiškio krašto muziejaus kumetynų, 2002 m. – muziejaus buities skyriaus koplytėlė, 2003 m. – kluonas, 2005 m. – dūminė pirkia. Jo pinigais išleistas Rokiškyje sukauptų prakartėlių kolekcijos katalogas, kitose savo  knygose italų ir lietuvių kalba jis gražiai atsiliepia apie Rokiškio kraštą, darbščius jo sūrininkus. 2006 m. A. Frosijas buvo apdovanotas Rokiškio rajono mero Egidijaus Vilimo padėkos raštu.

Kandidato nuopelnų pristatyme teigiama: „Šiandien Andželas Frosijas yra vienas iš pirmaujančių pasaulio ekspertų pieno sektoriuje ir savo profesinę veiklą vykdo daugiausiai Europoje, Pietų Amerikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Profesorius yra daugybės mokslinių darbų ir knygų autorius. Jo sūrininkystės vadovėlis yra išleistas ir lietuvių kalba.“

Jei rajono taryba pritars siūlymui, A. Frosijas taps  23–iuoju Rokiškio krašto garbės piliečiu. Pernai rugsėjyje per miesto gimtadienį šis titulas įteiktas kraštiečiui, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pirmininkui Algiui Naručiui. Rokiškio krašto garbės piliečio vardai pradėti teikti 1999 m. Tarp garbės piliečių – mūsų kraštą garsinę meno, kultūros, istorijos, miškininkystės, verslo, politikos, medicinos, laisvės kovų atstovai.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: