Pergalės aikštės vaizdas po rekonstrukcijos pasikeis neatpažįstamai. A.Minkevičienės nuotr.
Pergalės aikštės vaizdas po rekonstrukcijos pasikeis neatpažįstamai. A.Minkevičienės nuotr.

 

Vilnoniais audiniais garsėjusi Juodupė turi už ką dėkoti verslininkui Oskarui Trėjui, 1907 m. sename Pšezdzeckių dvaro malūne įrengusiam vilnų karšyklą, verpyklą ir audimo staklių cechą. Tai buvo vienintelio Lietuvoje vilnonių audinių fabriko “Nemunas”, statyto 1931 m., ištakos ir lėmusio atokaus pasienio miestelio plėtrą. Dabar Juodupė laukia naujų pokyčių – Europos Sąjungos (ES) lėšomis bus moderniai rekonstruota pagrindinė miestelio aikštė, parkas ir sporto aikštynas.

Lėšos – ES, rangovai – savi

Pasienyje su Latvija įsikūręs Juodupės tekstilininkų miestelis rengiasi didelėms permainoms. Pagrindinė Pergalės aikštė, kurioje sukoncentruoti svarbūs infrastruktūros objektai – seniūnija, kultūros namai, komunalinių paslaugų įmonė, kavinė, laidojimo namai, prekybos centras ir “Nemuno” fabriko bazėje įsikūrusi “Baltic Mills” bendrovė, – po rekonstrukcijos įgaus naują veidą. Kaip, beje, ir jų kaimynystėje įrengti parkas bei sporto aikštynas. Miestelio kompleksinei infrastruktūros plėtrai skirta 900 tūkst. litų.
Rekonstrukcijos darbai finansuojami Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Jos skirtos pagal 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos 1 prioriteto “Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai” uždavinio “Sudaryti sąlygas sparčiau diversifikuoti ūkinę veiklą kaimo vietovėse” įgyvendinimo priemonę “Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas”.
Projektą vykdo rajono savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyrius, darbus atliks dvi rajono bendrovės – UAB “Rokiškio apdaila” bei su ja  jungtinės veiklos pagrindu dirbanti UAB “Henvida”. Preliminari rangovų darbų pirkimo kaina – 853 tūkst. litų.
Pasak projekto vadovės, savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyriausiosios specialistės Aušros Vingelienės, šiuo metu baigiamas rengti technis projektas, o rekonstrukcijos darbai, planuojama, prasidės rugpjūčio pabaigoje.

Laukia rezultato

Darbų įkarščio laukiantys eiliniai juodupiečiai nesiryžo išvardinti, kas miestelyje bus padaryta. Esą svarbiausia, ką žmonės išvys tikrovėje, o tada ir įvertins rekonstrukcijos naudą. Pasiūlymus dėl rekonstruojamų vietų ir miestelio veido vizijos teikė ne tik seniūnijos, bendruomenės vadovai, seniūnaitis, bet ir aktyviausi gyventojai, dalyvaujantys bendruomenės veikloje ir seniūnijos susirikinimuose.
“Kas parašyta dokumentuose, mes nesidomim. Seniūnė Liucija Bliūdžiuvienė pažadėjo, kad parke liks augantys medžiai, kurių pavėsis ypač malonus karštą vasarą. Vietoj senųjų suoliukų bus nauji, su atlošais. Mums, pagyvenusiems žmonėms, tai labai svarbu. Ir aikštės plytelės bus pakeistos naujomis, nes senosios labai nelygios”, – naujovėmis džiaugėsi miestelio senbuvė Eleonora Karaliūtė. Jai antrinusi Marija Bajorienė juokavo, kad ji, kaip ir draugės, rūpinasi, jog parke būtų tvarka, čia net turi išsirinkusios savo suoliukus. Tatjana Ševekova parko neapželdintoje pievelėje pasodino medžių, kuriuos pati prižiūri. Miestelio senbuvės juokavo, kad jos – tarsi parko prievaizdai. Todėl esą seniūnei ir ateityje nereikės rūpintis parko apsauga, jeigu tik jos sulauks darbų pabaigos.
Apie 2,5 ha parke suprojektuota 16 medinių lauko suoliukų su atramomis ir tiek pat metalinių šiukšliadėžių. Trinkelėmis bus išgrįsti parko takai, įrengti lietaus vandens nutekėjimo tinklai. Parką ir greta jo esantį sporto aikštyną apšvies 26 šviestuvai. Vietiniai džiaugėsi, kad parko vaizdo nebegadins dėl ilgų statybų miestelio amžiaus statiniu vadintas, dabar jau griūvantis viešasis tualetas, beje, seniai nebeveikiantis. Esą dėl šios šmėklos gėda Juodupės svečių. Miestelis neliks be viešos “tupyklos”. Tualetas bus įrengtas prie kultūros namų nuo parko pusės.

Kas svarbiau?
Kas svarbiausia jaunimui? Be jokios abejonės, – greta parko esantis sporto aikštynas. Po rekonstrukcijos vietoj aptriušusios dabartinės asfalto dangos aikštelės bus moderni daugiafunkcinė aikštė: žiemą – pačiūžų mėgėjams ir ledo ritulininkams, o vasarą – krepšiniui. Todėl Juodupėje esą bus ne ką prasčiau nei ledo ritulio tradicijomis garsėjančiuose Elektrėnuose. Tiesa, kelis dešimtmečius šios sporto šakos bacila užsikrėtusios ištisos juodupiečių kartos dabar ant amžinų savo priešininkų – elektrėniškių – niršti nebedrįsta. Mat idėjinio šio sporto vado, juodupėno Antano Griciaus sūnus tapo Elektrėnų komandos treneriu. Šalia ledo aikštės bus ir lauko teniso aikštelė, suoliukai.
Po rekonstrukcijos nebeliks fontano ir “Audėjos” skulptūros. Tačiau vietiniai dėl to nesijaudina. Fontanas jau kelerius metus nebeveikia, o skulptūra primena “Nemuno” ir miestelio klestėjimo laikų istoriją. Ketvirtą dešimtmetį priešais kultūros namus stovinti skulptūra, jos autoriaus Vytauto Putvinsko pritarimu, turėtų iškeliauti į “Baltic Mills” kiemą. Juodupė neliks be fontano: jis bus įrengtas aikštės centre, gėlyne, priešais prekybos centrą, kad miestelėnai ir svečiai galėtų karštą dieną jame atsigaivinti.

Platins, ties, švies

Neįgaliuosius miestelio gyventojus, kūdikius vežiojančias motinas ir pagyvenusius žmonės nudžiugino žinia, jog prie kultūros namų ir seniūnijos pastato bus įrengtos prievažos (nuožulnuma tarp skirtingo aukščio aikštelių ir patalpų). “Į šias įstaigas sudėtinga patekti ne tik neįgaliesiems, bet ir garbingo amžiaus žmonėms, nes mums vis sunkiau lipti laiptais”, – apie būsimus pasikeitimus svarstė p. Bajorienė.
Senosios aikštės plytelės bus pakeistos trinkelėmis, įrengti gėlynai, pastatytos modernios šiukšliadėžės. Miestelio gyventojams ypač malonu, jog per renginius, vykstančius ant kultūros namų laiptų, trinkelėmis grįstoje aikštėje bus galima šokti ir nesibaiminti, kad kojos užklius už išsikilnojusių plytelių. Bus vietos ir pasyviam poilsiui: čia suplanuoti 7 suoliukai su patogiomis atramomis. Beje, aikštėje bus galima linksmintis ir naktį: ją apšvies 15 šviestuvų.
Be jau išvardintų darbų, pagal kompleksinės infrastruktūros plėtros projektą bus išplatintas įvažiavimas į Pergalės aikštę, trinkelėmis iškloti šaligatviai bei paklota nauja gatvės danga.
Pusantro metro praplatės įvažiavimas ir prie seniūnijos pastato. Tačiau išplėsti ties šiuo statiniu esančią mašinų aikštelę projekte nenumatyta: šiems darbams nepakako lėšų.
Projektas turi būti įgyvendintas per 20 mėnesių – šio termino laikrodis tiksi nuo balandžio.

Liucija BLIŪDŽIUVIENĖ,
Juodupės seniūnė

Prieš dvylika metų, kai kandidatavau į seniūnės postą, turėjau rožinę svajonę, apie kurią juodupiečiams net nedrįsau prasitarti – sutvarkyti miestelio aikštę, kad seniūnijos centras taptų patrauklus. Ir, be abejonės, sporto aikštyną, kuris visais laikas buvo miestelio jaunimo traukos vieta. Juodupė turi senas ledo ritulio tradicijas, todėl ir šiam žiemos sportui reikia vietos. Mano svajonė pildosi – pagrindiniai objektai bus rekonstruoti. Nors seniūnijai vadovausiu nebeilgai, nes artėja laikas postą užleisti jaunesniems, labai džiaugiuosi, kad šias pareigas galėsiu palikti ramia širdimi.
Miestelio rekonstrukcijos projektui rengėmės rimtai ir atsakingai: tarėmės su gyventojais, bendruomene, seniūnaičiu, pedagogų visuomene, visus pasiūlymus sudėjome į krūvą ir atrinkome tai, kas miesteliui aktualiausia. Mūsų siūlymais sudarytas rekonstruojamų objektų sąrašas. Labai džiaugiuosi, kad bus sutvarkyti ne tik aikštė, sporto zona, bet ir vienintelis parkas. Aišku, turėjome ir daugiau planų, bet nebeliko lėšų. Todėl teks rasti pinigų iš kitų šaltinių, ir savo jėgomis sutvarkyti numatytas zonas.
Per paskutinį dešimtmetį Juodupėje nevyko gatvių, šaligatvių remontų, išskyrus nauju asfaltu padengtos žvyruotos Kosmonautų, J.Biliūno ir Darbininkų gatvės. Rokiškio Nepriklausomybės aikštės senomis plytelėmis  lopėme miestelio šaligatvius, aikštę. Pergalės gatvėje naujai paklojome apie 100 m šaligatvio ties “Lašų” parduotuve, kuris buvo tragiškai susidėvėjęs.
Rekonstruotame parke jau turime idėją rengti plenerus: prie takų atsirastų skulptūrų. Daug smulkesnių puošybos darbų atlikome patys: sutvarkėme centro gėlynus, parke, už seniūnijos pastato, išgrindėme takelį, suformavome poilsio zoną. Eidama pro parką, sutiktiems juodupiečiams pasakoju, kad seni medžio suoliukai greitai bus pakeisti naujais, o jaunimas nuolat klausinėja, kada ir koks bus naujasis aikštynas.
Žmonėms labai smalsu, kaip miestelis atrodys po rekonstrukcijos. Jie džiaugiasi išgirdę, kad ir pas mus bus moderni, apšviesta aikštė, kuri – miestelio gyvenimo širdis. Skeptikų kol kas neteko sutikti. Tikiuosi, kad tokių ir nebus.

Petras KAŽEMĖKAS
Verslininkas, seniūnaitis

Juodupėje gyvenu 40 metų, čia – mano verslas. Dėl miestelio rekonstrukcijos projekto jaudinausi kaip dėl savo kiemo. Galiu tik įsivaizduoti žmonių džiaugsmą, kai projektas bus baigtas. Rengsime šventę! Visi kartu sprendėme, ką pirmiausia Juodupėje reikėtų tvarkyti. Vieningai nutarėme: prioritetas – miestelio centras. Iš pradžių nebuvo pasiūlyta pakeisti baisų šaligatvį palei “Baltic Mills” bendrovę. Teko įrodinėti, kad rekonstruotoje aikštėje neremontuotas šaligatvis bus tarsi degutas medaus statinėje. Esu seniūnaitis ir rajono tarybos narys, todėl įsipareigoju kontroliuoti, kaip bus vykdomi rekonstrukcijos darbai.

Rytis ANDRIUŠKEVIČIUS
Bendruomenės pirmininkas

Nors miestelio rekonstrukcijos darbai dar nepradėti, tačiau daugelis juodupiečių jau įsivaizduoja, kaip pasikeis jo centras. Įsivaizduoju, koks bus didelis džiaugsmas žmonėms, miestelyje praleidusiems didžiąją dalį gyvenimo. Ir jauniems, žinoma. Jie turės puikų sporto aikštyną, parką, švenčių vietą. Daug racionalių siūlymų teikė Juodupės gimnazijos pedagogai, eiliniai miestelio gyventojai. Žmonių palaikymo reikės ir ateityje. O aš siūliau idėją, kaip papuošti miestelio parką, kuris bus rekonstruojamas. Ogi medžio skulptūromis. Akmuo, žinoma, originalu, tačiau man patinka medis, nes esu miškininkas.

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: