Rugsėjo 22 d. rajono savivaldybė ir jos prieigos kvepėjo eurais. Savivaldybės dviejose salėse vyko seminarai gyventojams ir verslininkams, o aikštėje žmonės būriavosi prie atvykusio eurobuso, teikiančio išsamią informaciją naujos valiutos klausimais. Tą pačią dieną eurobusas apsilankė Obeliuose ir Pandėlyje.

 

Seminaruose dalyvavę miesto gyventojai ir verslininkai labiausiai domėjosi praktiniais euro įvedimo klausimais: atlyginimų ir pensijų perskaičiavimo, litų keitimo, mokesčių ir paslaugų įkainių nustatymo.

 

Finansų ministerijos atstovas seminaro dalyviams akcentavo, kad mokesčiai už komunalines paslaugas (šildymo, dujų, elektros, šiukšlių išvežimo), mobiliųjų operatorių, interneto ir kitų kasdienių paslaugų kainos turės būti perskaičiuojamos taikant nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą – 3,45280 lito už vieną eurą. Informacija apie energijos ir paslaugų kainas litais ir eurais bei mokėtinas sumas paslaugų teikėjai turi nurodyti tose pačiose sąskaitose ar mokėjimo pranešimuose arba prie jų pridedamame papildomame lape. Darbo užmokestis, pensija, kitos socialinės apsaugos išmokos litais nuo euro įvedimo dienos bus perskaičiuojami į eurus pajamų gavėjo naudai. Darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Pavyzdžiui, jeigu darbo sutartyje nustatytas darbo užmokestis buvo 1540 LTL, po euro įvedimo jis būtų 446,02 EUR (1 540 : 3,45280 = 446,01482… = 446,02 EUR). Verslo ir organizacijų atstovams paaiškinta, kad keisti darbo sutarčių vien tam, kad darbo užmokestį išreikštų eurais, nereikia. Visos iki šiol sudarytos darbo sutartys liks galiojančios ir be tokių pakeitimų, nes konvertavimas turi būti atliktas automatiškai.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

GR inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: