15min nuotr.

Ugniagesiai primena, kad suodžius iš dūmtraukio būtina valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Jeigu užkūrus krosnį ar židinį dūmai ima rūkti į patalpas, iš kamino kylantys dūmai yra juodi ir sunkiai sklaidosi, privalote nedelsdami išsivalyti krosnį ir dūmtraukį.

Suodžių neišvengiamai susidaro kūrenimo metu, jie kaupiasi ant kamino sienelių. Susidaro tarsi klampi derva, kuri yra degi. Po truputį, laiku nevalant suodžių, tos klampios medžiagos kiekis didėja. Jei į dūmtraukį patenka ugnies, ji gali užsidegti. Suodžiai kaupiasi greičiau, jeigu kūrenama netinkamu kuru, į krosnį metama viskas, kas papuola, naudojamos drėgnos, neišdžiūvusios malkos. Intensyviai degant suodžiams, liepsnos temperatūra gali pasiekti maždaug 1000–1200 °C. Tokios aukštos temperatūros gali neatlaikyti  kamino konstrukcijos ir įdėklai, kaminas gali įtrūki ir ugnis išplisti akimirksniu. Tokiu atveju, jei dūmtraukis ar krosnių sienelės liečiasi prie degių sienų ir lubų – gaisras namuose neišvengiamas.

Būtina žinoti, kad namo perdangoje nuo vidinės kamino sienelės iki degių konstrukcijų turi būti ne mažesnis kaip 38 cm nedegios medžiagos tarpas, o tarp kamino išorinės sienelės ir namo stogo degių konstrukcijų – ne mažesnis kaip 13 cm nedegantis intarpas. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi visi įtrūkimai, krosnys ir dūmtraukiai negali būti apklijuojami tapetais. Kūrenant krosnį, negalima laikyti atidarytų pakuros durelių, laikyti malkų ar kitų degių medžiagų arčiau kaip metras nuo pakuros.

Besitęsiant šalčiams PGT įspėja, kad pats laikas dar kartą išsivalyti krosnis ir kaminus, įsirengti dūmų detektorius ir pasirūpinti namų, kartu ir artimųjų saugumu.

Panevėžio PGT inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: