V. Bičiūnaitės nuotr.

Jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos – sako liaudies išmintis. Mes ne dzūkai, bet be grybų irgi neišsiverčiame. Tokiu metu, kai dangus prakiūra vos ne kiekvieną dieną, namie sunkiai nusėdi ir nelabai uolūs grybautojai. O tie, nuo kurių grybai miške slapstosi, stengiasi jų nusipirkti turguje, nes kaip be šių kepurėtųjų  atrodys Kūčių ar kitų švenčių stalas? Grybus žiemai sūdome, džioviname, rauginame, marinuojame, konservuojame, šaldome. Kiekviena šeimininkė lai atsirenka, kas labiausiai tinka ir patinka.

Džiovinimas

Džiovintus grybus galima labai ilgai laikyti. Dažniausiai džiovinami baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Reikia atminti, kad voveraičių džiovinti nerekomenduojama, nes jos tampa beveik beskonės, jas geriau marinuoti.

Džiovinti ruošiamų grybų nepatariama plauti, juos pakanka apipjaustyti, nuvalyti žemes ar spyglius, o didesnius perpjauti per pusę ar griežinėliais.

Lengviausia grybus džiovinti specialioje elektrinėje džiovyklėje, tačiau jei jos neturite, galima tai daryti ir orkaitėje. Karštą, sausą vasarą grybai džiovinami ir saulės atokaitoje suvėrus juos ant siūlo.

Jei džiovinsite orkaitėje, grybus sudėkite ant kepimo skardos, orkaitę įkaitinkite iki 40 l ir džiovinkite apie  2 val. Tuomet grybus apverskite ir palikite pastovėti dar tiek pat laiko. Vėliau padidinkite temperatūrą iki 60 l ir džiovinkite apie valandą. Visą laiką laikykite praviras orkaitės dureles. Kokybiškai išdžiovinti grybai turi būti švelnūs, aksominiai, šiek tiek lenktis paspaudus, bet netrupėti.

Juos laikykite sandariai uždarytuose induose, kad neužpultų maistinės kandys. Ruošiant patiekalus su džiovintais grybais, užtenka juos nuplauti, užmerkti 4 val. ir tame pačiame vandenyje virti. Nuovirą vėliau galima panaudoti sriubai.

Iš džiovintų grybų paranku pasigaminti grybų miltelių: grybus sugrūskite grūstuve arba sumalkite, persijokite per sietą, suberkite į stiklinį indą, sandariai uždarykite ir laikykite sausoje vietoje. Grybų milteliai vartojami padažams gaminti.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: