Irena Putkienė (kairėje) ir Daiva Girdvainienė iš gausybės sriubų receptų atrinko 64, jie saugomi Sriubiškių kaimo bibliotekoje. Dalį jų pateikiame ir „Gimtojo...“ skaitytojams. I. Putkienės archyvo ir 15 min.lt nuotr.

Sakoma, kad geras kareivis ir iš kirvio sriubą išverda, t. y. gera šeimininkė iš nieko valgį padaro. Maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus maždaug prieš 5 tūkst. metų. Iki XVII a. buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos. Vėliau pradėjo populiarėti ir skystesnės. Dabartinis sriubos supratimas susiformavo apie XVIII a. Komercinės sriubos pradėtos gaminti XIX a., išradus konservų dėžutę. Visas jas galima skirstyti įvairiai – į mėsiškas ir daržovių, karštas ir šaltas, tirštas ir skystas, aštrias ir saldžias…

Pandėlio seniūnijoje yra Sriubiškių kaimas. Filologas Juozas Patamsis apie jo kilmę yra užrašęs tokį linksmą padavimą. Esą kitados gyvenęs žmogus, pavarde Biškis, ir labai mėgęs sriubą. Vaikai sumanę jį pamėgdžioti ir rėkavę: „Sriubt… biškį! Sriubt… biškį!“ O vienas visa gerkle sušukęs: „Sriubiškis!“ Ir vietiniai mano, kad kaimas taip pavadintas dėl to, kad  šiose vietose gyveno daug žmonių, mėgstančių sriubą ir virti, ir srėbti. Nenuostabu, kad iki šių dienų apylinkėse galima sutikti daug Sriubiškių, Sriubiškienių ir Sriubiškyčių. Juos nebūtinai sieja giminystės ryšiai. Taigi kur ieškoti sriubų receptų, jei ne ten. Sriubiškių kaimo  bibliotekininkė Laima Kaladienė  ištraukia šūsnį sriubų receptų, patarimų ir kitų įdomybių – 64 sriubų receptus iš maisto gaminimo knygų ir interneto surinko Sriubiškiuose gyvenanti Irena Putkienė ir jos draugė pandėlietė Daiva Girdvainienė. Išbandykite keliolika sriubų.

Prašmatni baravykų sriuba

Reikės: 1 kg baravykų, 4 riekelių kumpio, 5 skiltelių česnako, 250 ml grietinėlės, pundelio petražolių, 3 bulvių, 4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus, 50 g sviesto.

Gaminimas. Baravykus nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų su sviestu ir česnaku, suberkite pusę smulkintų petražolių, suberkite baravykus ir bulves. Kaitinkite, kol gražiai apskrus. Tada supilkite miltus, vandenį ir troškinkite apie 1 valandą. Baigę troškinti, suberkite likusias petražoles bei sviestą. Supjaustykite kumpį plonomis riekutėmis ir pašaukite 5 min. į orkaitę, kad apskrustų. Sriubą skaninkite išplakta grietinėle ir paskrudintu kumpiu.

Baravykų sriuba paprasčiau

Reikės: 300 g baravykų, 2 svogūnų, 80 g sviesto, druskos, pipirų, kario, svogūnų laiškų, petražolių.

Gaminimas. Puode užkaiskite vandens tiek, kad apsemtų tokį grybų kiekį, kokį naudosite. Nuvalytus ir nuplautus šviežius grybus supjaustykite ir dėkite kepti į ištirpintą sviestą,  gerai apkepinkite iš visų pusių, pagardinkite petražolėmis, kariu, druska, pipirais, sudėkite į jau užvirusį vandenį ir virkite pusvalandį. Keptuvėje svieste apkepkite smulkintus svogūnus ir sudėkite į sriubą. Virkite ant lėtos ugnies 20 min. pamaišydami. Patiekite su grietine ir pabarstykite svogūnų laiškais.

Grybų ir perlinių kruopų sriuba

Reikės: 2 stiklinių perlinių kruopų, 3 bulvių, 2 stiebų salierų (jei mėgstate), 2 svogūnų, grybų (pagal poreikį), druskos, pipirų, lauro lapų,  svogūnų laiškų, grietinės.

Gaminimas. Perlines kruopas apipilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį. Tada per sietelį jas perplaukite ir užvirkite kartu su prieskoniais. Grybus pakepinkite aliejuje arba svieste su svogūnais, sudėkite į sriubą. Virkite apie valandą ir patiekite su grietine ir smulkintais svogūno laiškais.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Prie Dirdų
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments