N. Šulcienės nuotr.

Tik kantrybė ir optimizmas gelbsti

Norintiems iki spalio mėnesio patekti į didžiausią iš šešių Nemuno salų – Rusnę – teks ne tik būti kantriems, bet ir paragauti dulkių skonio, o automobiliui – išbandyti nežinia kada greiderį mačiusį kelią. Jausmas toks, lyg važiuotum kopėčiomis – ir taip apie 14 km. Žinoma, teko pamatyti ir garsiąją estakadą, kurią atidarė pats premjeras Saulius Skvernelis. Atidarė, ir… kelininkai tyliai uždarė, nes ne visi darbai buvo padaryti, nors teigta, kad „estakados statybos projektas įvykdytas“. Dabar ten rengia dviračių takus. Užtenka kartą pavažiuoti apylanka, kad suprastum, kodėl per prezidento rinkimus už S. Skvernelį pasisakė 60 proc. rusniškių, o per estakados „atidarymą“ vos ne su Dievu sulygino.

„Iš pradžių visi buvo labai pikti, bet dabar žmonės priprato prie tokių nepatogumų ir tik ranka numoja, nors rudenį, ko gero, ne vienas turės tvarkyti ar keisti mašinos važiuoklę, – sakė Rusnėje gyvenanti ir mamos žuvies kepyklėlėje dirbanti Živilė. – Ką padarysi, mus ne tik gamta, bet ir valdžia kankina.“

Toliau ne apie prastus kelius, o apie darbščius Rusnės gyventojus. Vos atvažiavęs į miestelį pastebi kone iš kiekvieno kiemo rūkstantį dūmelį. Užrašas „Rūkyta žuvis“ pasitinka prie dažnų vartelių. Bene pati garsiausia yra „Ingos rūkyklėlė“, nes čia gali nusipirkti ne tik šviežios rūkytos žuvies gaminių, turinčių tautinio paveldo sertifikatą, bet ir dalyvauti įdomioje edukacinėje programoje, kur sužinosi, kaip tinkamai paruošti žuvį rūkymui. „Mes nenaudojame jokių konservantų, todėl rūkyta žuvis tinkama valgyti tik penkias dienas. Druska, pipirai, česnakai, prieskoninės žolelės – štai ir viskas, – dalinosi receptu Živilė. – Pirmiausia žuvį išvalome, išplauname, pabarstome druska ir palaikome pasisūdyti nuo 40 min. iki valandos. Tai priklauso nuo žuvies dydžio. Paskui nuplauname druską, apibarstome prieskoniais ir nešame į rūkyklą. Rūkome tik alksninėmis malkomis.“ Žinoma, po tokios pamokėlės labai norisi paragauti, o rinktis yra iš ko: karšis, skumbrė, lašiša…

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

kasyba

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie