R. Keliuotytės nuotr.

Viliojantis uždarbis

Internete besiskelbiantys raudonųjų musmirių supirkėjai išrankūs ir reiklūs: pageidaujama neperaugusių, neperpjautų ir taisyklingai sudžiovintų jų kepuraičių. Džiovinti reikėtų ne aukštesnėje nei 40–45 C laipsnių temperatūroje, išdžiovintas rekomenduojama laikyti dėžėje, sausoje, tamsioje ir vėsioje aplinkoje. Neperkami peraugę, purvini, neišdžiūvę arba neaiškūs grybai ir pastebima, kad dažnai žmonės jas painioja su margosiomis musmirėmis, kurios yra šviesiai rudos spalvos. Pastarosios supirkėjams nereikalingos. Patariama nepersistengti bevalant musmirę ir nenubraukti jos baltų taškelių.

Anot supirkėjų, džiovintos musmirės turi nuostabų grybų kvapą. Jeigu džiovinama netinkamai, jos kvapą praranda, arba dar blogiau – prisigeria svetimo. Džiovinant džiovyklėje, nereikia naudoti vėjelio, nes taip šios gražuolės praras kvapą ir jų niekas nepirks.

Dažniausiai supirkėjai skelbiasi esą iš Klaipėdos, Alytaus, o produkcija keliaujanti į užsienio šalis. Perkama ištisus metus visoje Lietuvoje, mokama dosniai: nuo 100 iki 120 Eur už kilogramą. Už tokią sumą būtų įmanoma nusipirkti net 300 kg gražiausių lietuviškų bulvių, nes turguje jų kilogramas kainuoja iki 40 ct.

Lietuvoje  nedraudžiama

Raudonosios musmirės turi haliucinogeninių savybių dėl jose esančių psichoaktyviųjų medžiagų: muskimolio, iboteninės rūgšties, muskazono ir muskarino. Šios medžiagos Lietuvoje nėra įtrauktos į 2000 m. patvirtintus kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus, nes nėra gauta pranešimų apie masinį vartojimą, apsinuodijimą arba mirties atvejus nuo raudonosios musmirės.

 

Tačiau kai kurios šalys priešinasi šiam produktui. Pavyzdžiui, musmirių prekyba ir laikymas vartojimui nelegalus Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Tailande, Rumunijoje ir Luizianoje (JAV), o Australijoje šie grybai legalūs tik medicininiais ir moksliniais tikslais.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Prie Dirdų
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments