Pasak Brigitos Šniokienės, sulčių spaudimo sezonas įsibėgėjęs kaip reikiant: „Per dieną išspaudžiame ir pasterizuojame maždaug šešis katilus sulčių.“ A. Mackuvienės nuotr.
Pasak Brigitos Šniokienės, sulčių spaudimo sezonas įsibėgėjęs kaip reikiant: „Per dieną išspaudžiame ir pasterizuojame maždaug šešis katilus sulčių.“ A. Mackuvienės nuotr.

 

Sulčių spaudimo metas įsibėgėja: vieni rajono smulkieji verslininkai jau dabar vos spėja suktis, kiti dar tik ruošiasi darbymečiui. Pernai rajoną pasiekusi naujovė – sulčių pasterizavimas ir išpilstymas į tetrapakus – plečiasi. „O kaip kitaip? Žmonių gyvenimo tempas toks, kad sultis kaitinti ryžtasi ne dažnas“, – besikeičiančius žmonių įpročius pastebėjo Povilas Savickas, Varaščinos kaime (Rokiškio kaim. sen.) sultis spaudžiantis dviem būdais.

 

Vienu „žaidėju“ mažiau

Emigracija retina sulčių spaudėjų gretas: Audronė Žemaitienė, prieš keliolika metų viena pirmųjų pasiūliusi sulčių spaudimo paslaugą Rokiškio mieste (Kauno g.), šį sezoną savo dienas leidžia ne prie vaisių ir daržovių spaudimo preso, bet uždarbiaudama tolimojoje Islandijoje. „Mama dar vasaros pradžioje išvažiavo į Islandiją dirbti valytoja. Darbas jai patinka, atlygis – irgi, tad jeigu tik pasitaikys palanki proga, mėgins ten įsitvirtinti“, – „Gimtajam…“ sakė Audronės dukra, rokiškėnė Brigita Šniokienė.

„Besidominčiųjų senuoju sulčių spaudimo būdu pasitaiko tik vienas kitas per dieną, visus juos nukreipiame pas konkurentus“, – sakė Raimundas Šnioka.
„Besidominčiųjų senuoju sulčių spaudimo būdu pasitaiko tik vienas kitas per dieną, visus juos nukreipiame pas konkurentus“, – sakė Raimundas Šnioka.

 

Laukti savaitę

Daugiau nei prieš dešimtmetį Brigita su vyru Raimundu pasekė mamos pavyzdžiu ir ėmė siūlyti rokiškėnams sulčių spaudimo paslaugą. Šiuo metu šeima jau dirba visu pajėgumu. „Sultis pradėjome spausti rugpjūčio 1-ąją, o tuo domėtis žmonės ėmė jau paskutinę liepos savaitę. Šiųmetis obuolių derlius – puikus, todėl vos spėjame suktis. Štai šiąnakt nė bluosto nesudėjau, dirbau per naktį. Ilgai taip netempsi, bet darbymečiu niekur nedingsi, eini, kol einasi. Laukiančiųjų eilė surašyta savaitei į priekį“, – užvakar sakė R. Šnioka.

Bronius Naujikas kol kas ištikimas senajam sulčių spaudimo būdui ir teigia, jog rajone yra nemažai klientų, kurie nori tikrų namuose paruoštų sulčių.
Bronius Naujikas kol kas ištikimas senajam sulčių spaudimo būdui ir teigia, jog rajone yra nemažai klientų, kurie nori tikrų namuose paruoštų sulčių.

Daugiau ketvirtadienio „Gimtajame…“

azija

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie