Redakcijos archyvo nuotr.

Trinta moliūgų sriuba

Reikės: 2 bulvių, vizualiai dukart daugiau moliūgo, 1 morkos, svogūno galvutės, česnako skiltelės, druskos, 4–5 šaukštų augalinio aliejaus.

Moliūgą nulupame, išimame sėklas, supjaustome kubeliais ir dedame į atskirą indą. Nuskustas bulves ir svogūną supjaustome kubeliais, morką – griežinėliais. Šias daržoves galima dėti į bendrą dubenį. Į keptuvę pilame augalinį aliejų, leidžiame jam įkaisti ir dedame pjaustytas daržoves, išskyrus moliūgą. Pamaišydami kepiname apie 5–7 min. Dedame moliūgą, dar pakepiname kelias minutes, pasūdome ir pilame vandens tiek, kad apsemtų maždaug trečdalį daržovių. Uždengiame dangtį ir troškiname maždaug 15–20 min. arba kol bulvės ir morkos suminkštės. Keptuvės turinį perdedame į puodą ir pertriname trintuvu. Pagal skonį pasūdome. Jeigu moliūgų sriuba per tiršta, pilame karšto vandens ir išmaišome. Įspaudžiame skiltelę česnako ir užvirę pakaitiname kelias minutes.

Patiekdami galime papuošti kapotais žalumynais (krapais, petražolėmis).

Moliūgų sriuba su grietinėle

Reikės: 1 nedidelio moliūgo, 2 svogūnų, 2 morkų, 4 bulvių, 200 g grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, 150 ml daržovių sultinio.

Svogūnus ir morkas susmulkinkite ir kelias minutes pakepinkite svieste. Moliūgą ir bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite, kol suminkštės. Sudėkite kepintas morkas, svogūnus, dar kelias minutes pavirkite ir sutrinkite elektriniu plakikliu. Įpilkite grietinėlės ir truputį pakaitinkite.

Moliūgų blynai su varške

Reikės: 200 g varškės, 300 g moliūgo minkštimo, 5–6 šaukštų miltų, 3 kiaušinių, šaukšto cukraus, žiupsnio druskos, ½ šaukštelio kepimo miltelių, aliejaus kepti.

Moliūgą sutarkuokite ir apkepkite įkaitintame aliejuje ant smarkios ugnies. Kepkite pamaišydami 10–15 min. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir druska, gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite apkeptą moliūgą, miltus ir kepimo miltelius. Turi gautis tiršta tešla. Jeigu per skysta – įberkite dar šiek tiek miltų. Kepkite blynus įkaitintame aliejuje.

Kitas būdas kepti šiuos blynus: moliūgą sutarkuokite labai smulkiai ir neapkeptą sukratykite tiesiai į tešlą. Tik tada reikės įberti kiek daugiau miltų.

Nekaitintos salotos žiemai

Reikės: 2 kg moliūgų, 0,5 kg morkų, 0,5 kg porų, 1 stiklinės obuolių acto, 1 stiklinės cukraus, 3/4 stiklinės aliejaus, 2 šaukštų druskos (nubrauktų).

Moliūgą ir morkas sutarkuojame šiaudeliais. Porą supjaustome smulkiai. Daržoves sumaišome, užpilame aliejumi, actu, cukrumi ir druska. Viską gerai išmaišome, paslegiame ir per naktį paliekame pastovėti kambario temperatūroje. Ryte sudedame į švariai išplautus stiklainius ir laikome vėsiai, geriausiai šaldytuve.

Saldžiarūgščiai marinuoti moliūgai žiemai

Reikės: 1 kg nuluptų moliūgų; marinatui: 1 l vandens, 4 šaukštų citrinų sulčių arba acto, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos, 3 vienetų kvapniųjų žirnelių, 3 vienetų gvazdikėlių, lauro lapo.

Iš marinato ingredientų išvirkite marinatą, atvėsinkite. Moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, juos sudėkite į verdantį vandenį ir 5 min. pavirkite. Tada išgriebkite iš vandens ir sudėkite į iškaitintus stiklainius, užpilkite marinatu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite. Nuo vandens užvirimo 1 litro stiklainius kaitinkite apie 20 min., o 3 l stiklainius – apie 30 min. (iki stiklainio viduje ims kilti burbuliukai). Po to stiklainius sandariai užsukite, pastatykite dangteliais žemyn ir leiskite ataušti.

Moliūgų ir svarainių kompotas žiemai

Reikės: 100 g svarainių, 500 g moliūgų, 200 g cukraus, 3 l vandens.

Moliūgus supjaustyti kubeliais, svarainius – griežinėliais. Moliūgus ir svarainius sudėti į verdantį pasaldintą vandenį ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kompotą galima gerti iš karto arba supilti į iškaitintus stiklainius ir konservuoti žiemai.

Moliūgų saldainiai su cukrumi

Reikės: 2 kg moliūgo, 1 kg cukraus, 1 šaukšto citrinos rūgšties, trupučio vanilės, 2 žaliųjų citrinų žievelių. Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės.

Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį. Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10–12 val. Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite. Elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Taip pat galima džiovinti orkaitėje arba ant karšto radiatoriaus.

Moliūgų saldainiai be cukraus

Reikės: 1 kg nulupto moliūgo, 2 litrų obuolių sulčių, 1 cinamonų lazdelės.

Obuolių sultis supilame į didelį puodą, įdedame cinamono lazdelę ir paverdame, kol nugaruos bent pusė kiekio. Kol obuolių sultys garuoja, gabaliukais supjaustome moliūgą. Pjaustykite stambiai, nes džiūdamas moliūgas labai susitrauks. Pjaustoma maždaug 3×3 cm dydžio kubeliais arba 5×2 cm dydžio šiaudeliais (stambesni ilgiau džiūsta). Karštomis nugarintomis obuolių sultimis užpilkite moliūgų gabaliukus. Gerai išmaišykite, tada uždenkite puodą ir palikite moliūgus parai pastovėti kambario temperatūroje, kad jie prisigertų sulčių skonio. Po paros moliūgus su sultimis užvirinkite ir pavirkite 5 min. (moliūgai neturi ištižti). Likusį skystį, perkošus per sietelį, galima panaudoti kitai saldainukų partijai, tik jame mažiau jaučiasi sulčių skonis. Išimtus moliūgų gabalėlius nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, nuvarvinkite ir dėkite džiovinti. Džiovinti galima specialioje vaisių džiovykloje, orkaitėje arba padėjus šiltai šalia krosnies ar radiatoriaus. Išdžiūsta per 6–12 val. Tokie saldainiai laikomi popieriniuose maišeliuose.

Parengė Vilma BIČIŪNAITĖ

 

kasyba

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie