V. Bičiūnaitės nuotr.

– Ar iš tiesų šiais metais obuolių derlius vėlyvesnis nei pernai?

Palyginti su praėjusiais metais, versliniuose soduose derlius vėluoja 3–4 dienomis.  Sulčių spaudėjai irgi sako, kad vėluoja. Bet, jei žalesnį nuskinsime, jis baigs nokti saugykloje. Kriaušių derlius tikrai ne vėlyvesnis, tik labai kuklus, nes mūsų sodą užklupo pavasarinės šalnos. Protarpiais jos ir obuolių apmažino.

– Kokio derliaus sulaukėte – gero ar prasto?

Geriausiai matyti, kai visi vaisiai jau būna saugyklose. Tada paaiškėja, kiek iš jų desertinių, kiek nukeliavo perdirbti, kokia jų bendra kokybė. Dabar, žiūrėdamas į sodą, galiu pasakyti, kad derlius vidutinis, o gal ir šiek tiek menkesnis nei pernai, nes mūsų sodui pakenkė pavasarinės šalnos. Tačiau kiek pakalbu su kolegomis, tai derlius Lietuvos mastu geresnis už pernykštį. Mes krituolius vežame parduoti į sulčių spaudyklas. Bendradarbiaujame su Kavoliškio ir didesnių miestų spaudyklomis. Buvo, kad užsakinėjau ir sulčių spaudimo paslaugas, bet man nelabai pasiteisino prekyba jomis. Paskaičiavau, kad ekonomiškai neapsimoka, nes didesnis pelnas lieka spaudėjams.

Kas yra didžiausias sulčių maišelių priešas?

Kavoliškyje įsikūrusi sulčių spaudykla veikia ketvirti metai, tad šeimininkai gali palyginti sezonus, klientų skonius ir perspėja dėl sulčių laikymo.

Viena jos savininkių Vestina Jurkštienė šį sezoną vadina išskirtiniu tik dėl vienos aplinkybės – šįmet kriaušių metai, todėl klientai jas pradėjo vežti dar tuomet, kai obuolių buvo mažoka, juos tekdavo specialiai skinti.

Sultys spaudžiamos iš obuolių, kriaušių, apelsinų, nuplautų morkų, mažais gabaliukais supjaustytų moliūgų, uogų. Moliūgai gali būti ir nelupta žieve, svarbiausia, kad išskobtas minkštimas, mat spaudimo metu jis putoja. Didžiąją dalį masės turi sudaryti obuoliai, o kitos uogos, vaisiai ar daržovės – tik 30 proc. viso svorio. Visgi gali būti išimčių. Pasak V. Jurkštienės, jei kriaušės kietos, jų galima dėti daugiau nei 30 proc.

Jei klientas nori maišytų sulčių, tai mažiausiai reikėtų atvežti 80 kg žaliavos, tačiau jei spaudžiamos vien obuolių sultys, pakaks ir vieno didesnio maišo.

Spaudžia sultis ir iš dėžutės obuolių

V. Bičiūnaitės nuotr.

Kai kurie sulčių spaudėjai darbo stažą skaičiuoja dešimtimis metų ir prisiderina prie smulkesnių klientų poreikių.

Prisitaiko

Rokiškyje, Juodupės g. 14-ojo namo kieme įsikūrusios sulčių spaudyklos šeimininkas Raimundas sako, kad dirba jau šešioliktą sezoną. Klientų pakanka, nes spaudžia ir mažesnius kiekius.

Visgi konkurencija jaučiama, nes veikia spaudyklos Kavoliškyje, Varaščinos kaime, Juodupėje. Bet darbo užtenka visiems. Spaudžia į 3 ir 5 litrų tetrapakus. Kai kurie klientai nori patys išsikaitinti sulčių, todėl jas išsiveža savoje taroje. 3 litrų sulčių tetrapakas kainuoja 2 Eur, 5 litrų – 2,50 Eur. Jei žmogus nori išsivežti savoje taroje, išspausti standartinį maišą vaisių kainuoja 2,50 Eur. Taigi tokiu atveju kaina priklauso nuo maišų skaičiaus, o ne nuo išspaustų litrų. „Tačiau klientai atveža ir dėžutę obuolių, todėl mes prisitaikome. Tiesiog skaičiuojame, kokį kiekį primalėme obuolių masės“, – sakė Raimundas ir patikino, kad Juodupėje ir Varaščinos kaime paslaugų kainos daugmaž tokios pat.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments