Pieno gamintojai gali kreiptis paramos. A. Mackuvienės nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Pavojingiausių medžiagų nerado

Vieną dieną visuose Lietuvoje veikiančiuose pieno perdirbimo įmonėse, kooperatyvuose, surinkimo centruose be išankstinio perspėjimo imami mėginiai pieno sudėties ir kokybės rodikliams nustatyti. Šiais metais paimta 1 tūkst. 176 vnt. mėginių.

Nė viename mėginyje neaptikta inhibitorinių medžiagų, kurios stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Tai antibiotikai, dezinfekuojančios, įvairios konservuojančios medžiagos. Tokių medžiagų piene negali būti. Pienas, kuriame jų nustatoma, turi būti sunaikinamas. Inhibitorinių medžiagų piene gali atsirasti gydant gyvulius, netinkamai naudojant dezinfekcines medžiagas, pavyzdžiui,  prastai išplaunant melžimo ar aušinimo įrangą, pieno indus, rankas bei tešmenis, netinkamai naudojant ploviklius.

Mažiau somatų ir kitų bakterijų

Nustatytas ir kitų kokybinių rodiklių gerėjimas. Tyrimų rezultatai parodė, kad somatinių ląstelių skaičiaus vidurkis sumažėjo net 5 proc., o bendras bakterijų skaičius 2 proc. mažesnis nei ankstesniais metais.

Bendras bakterijų skaičius parodo, kiek žalias pienas yra užterštas bakterijomis. Tai priklauso nuo tvarkymo higienos: melžimo, atšaldymo, perpylimo ir pan. Visiškai išvengti bakterijų piene neįmanoma, todėl labai svarbu iš karto po melžimo pieną tinkamai atšaldyti ir užtikrinti pakankamą higieną.

Somatinių ląstelių skaičius priklauso nuo gyvulio sveikatos būklės, jo amžiaus, laktacijos periodo, metų laiko, šėrimo ir laikymo sąlygų. Pagrindinė somatinių ląstelių skaičiaus padidėjimo atsiradimo priežastis yra pieno liaukos uždegimas – mastitas.

Geriausi rodikliai per dešimtmetį

VMVT tokią kontrolę vykdo nuo 2011 m. ir šių metų kontrolės rezultatai yra vieni geriausių. Kadangi pieno perdirbimo įmonės perka pieną iš Latvijos bei Estijos, tirti ir jų mėginiai. VMVT specialistai daro prielaidas, kad teigiamą įtaką rodiklių gerėjimui turi pieno ūkių stambėjimas, nes tokiuose ūkiuose laikoma daugiau karvių, tuomet gerėja pieno melžimo ir higienos sąlygos, taip pat taikomos papildomos kontrolės priemonės.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

gimtasis straipsniai
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments