Kaip veikia ši priemonė?

Ji veikia labai paprastu principu: garų slėgiu. Šis puodas turi vožtuvą, kuris kontroliuoja garų slėgį indo viduje. Kai jis įkaista, viduje esantis skystis tampa garais, kuris didina slėgį. Aukštas garų slėgis turi du efektus:

  • Padidinama vandens virimo riba. Gaminant, pavyzdžiui, troškinį ar troškinant daržoves, patiekalas virti pradeda ties vandens virimo temperatūra (100 oC). Veikiant slėgiui, ši temperatūra gali pakilti iki 121 oC, o tai leidžia maistui išvirti greičiau.
  • Produktai įsisavina vandenį. Dėl aukšto slėgio skystis ir drėgmė lengviau patenka į maistą – tai padeda jam greičiau virti, o tam tikri ingredientai, tokie kaip kieta mėsa, labai greitai tampa minkšti.

Verta paminėti, kad itin didelis karštis skatina karamelizaciją, todėl tam tikri produktai paruduoja net verdančiame skystyje. Taip galite atrasti ne tik naujus skonius, bet ir ruošti karamelizuotus vaisius, daržoves. Taip pat tokiame puode galite ruošti:

  • pupeles,
  • mėsą,
  • lęšius,
  • artišokus,
  • sriubas,
  • ryžius,
  • bulvių košę,
  • makaronus,
  • padažus ir daug daugiau.

Keli privalumai

Greitpuodis turi tam tikrų pranašumų, dėl kurių ši priemonė – puiki investicija daugeliui, o ypač tiems, kurie rūpinasi sveika gyvensena. Taigi, kuo jis naudingas Jums:

  • Maistas paruošiamas žymiai greičiau. Palyginus su įprastiniu virimu, troškinimu, greitpuodyje patiekalus pagaminsite net iki 3–5 kartų greičiau nei įprastame puode. Itin patogu tai, kad čia galite dėti ir užšaldytus ingredientus tiesiai iš šaldiklio – jų nereikia atšildyti.
  • Sutaupote energijos. Maisto ruošimas slėginiu būdu žymiai efektyvesnis nei kiti virimo būdai, nes šiam procesui panaudojami garai, kurie paprastai išsisklaido ore. Taip ne tik sutrumpinate gaminimo laiką, bet išeikvojate pastebimai mažiau elektros ir dujų.
  • Čia gaminami patiekalai – sveikesni. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šioje priemonėje ruošiamas maistas išlaiko originalią maistinę vertę, nes į ingredientus patenkantis vanduo neleidžia išgaruoti visoms naudingoms maistinėms medžiagoms. Taip pat svarbu tai, kad maistas išlaiko savo natūralią spalvą ir skonį.
  • Indą lengva naudoti. Tiesiog sudėkite reikiamus ingredientus, apgalvokite, kiek reikės laiko gaminimui ir užsiimkite kitais darbais, kol maistas verda. Greitpuodis naudojimo metu nereikalauja jokios papildomos priežiūros.

Apibendrinus, Jūs galite mėgautis ne tik sveikesniais, bet ir gardesniais patiekalais ilgai jų nelaukdami. Su šiuo prietaisu virtuvėje ilgai vargti tikrai nereikės.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis greitpuodį?

Internete galite rasti įvairių rūšių greitpuodžių. Paprastai renkamasi tiek iš elektrinių, tiek iš paprastų, statomų ant viryklės. Kad ir kokį išsirinktumėte, tam, kad jis nenuviltų, patariama atsižvelgti į keletą svarbių aspektų:

  • Medžiaga. Greitpuodžiai įprastai gaminami iš nerūdijančio plieno. Tokiuose greitpuodžiuose šiluma pasiskirsto tolygiau. Kadangi nerūdijantis plienas nesioksiduoja, indai išlaiko savo patrauklią išvaizdą net ir po ilgo naudojimo.
  • Uždarymo mechanizmas. Priklausomai nuo to, greitpuodis gali būti užspaudžiamas ir užsukamas. Taip pat jų sandarinimo žiedai skirstomi į guminius ir silikoninius. Paprastai rekomenduojami būtent pastarieji, nes jie ilgaamžiškesni, į juos neįsigeria kvapai.
  • Garų išleidimo vožtuvo tipas. Ši detalė skirta sumažinti spaudimui puode maisto gaminimo pabaigoje, prieš atidarant dangtį. Jei vožtuvo konstrukcija išleidžia garus per viršų, kyla didelė grėsmė netyčia nusideginti, todėl vertėtų rinktis tokį, kuris garus išleidžia per šonus. Galite rinktis ir greitpuodį su specialia apsaugine funkcija, kuri neleidžia atidaryti dangčio tol, kol slėgis puodo viduje nesumažėja pakankamai.

Jei nusprendėte įsigyti šį patogų prietaisą – paprastą, ant viryklės statomą greitpuodį ir jo dangtį laikykite padėtus atskirai. Net ir itin gerai išplovus, jei puodas laikomas uždarytas, jo viduje gali kauptis nepageidaujami kvapai, kurie gali paveikti kitų ruošiamų patiekalų skonį. Deramai prižiūrimas greitpuodis tarnaus Jums labai ilgai ir leis kaskart mėgautis itin gardžiu, sveiku maistu.

Užs. 885

azija

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie