Ypač tokiu atveju, kai formuojama virtuvės patalpa. Juk tai vieta, kur gaminamas maistas, kur atrandami skaniausi kulinariniai šedevrai, galiausiai, kai kuriems tai yra atsipalaidavimui skirta vieta. Greitam šio kambario įrengimui siūlome samdytis dizainerį, kurio darbas ne tik suderinti funkcionalumą su estetika, tačiau ir iki mažiausių smulkmenų atitikti klientų poreikius, išbaigti erdvę taip, kaip savininkui norisi.

Virtuvės zonų klasifikavimas

Priklausomai nuo erdvės dydžio virtuvė gali turėti kelias zonas. Dažniausiai skirstoma į tris, kuriose atliekamos tam tikros funkcijos: darbinė erdvė, valgomojo erdvė, praėjimo zona. Tokio tipo virtuvės dažniausiai komponuojamos naujos statybos namuose, kur virtuvė yra sujungta kartu su svetaine. Žinoma, senuose namuose sujungti erdves taip pat įmanoma ir daugelis tai daro, kadangi taip patalpa tampa didesnė, juolab, jaukesnė.

Natūralu, kad tinkamas erdvių suskirstymas ir reikalingų baldų jose išdėstymas reikalauja žinių. Ypač tokiu atveju, kai erdvės – mažos. Tuomet geriausias pasirinkimas yra virtuvės baldų gamyba bei projektavimas pagal individualius poreikius. Dažniausiai baldai yra funkcionalesni (pavyzdžiui – stalai išsiskleidžia) ir taip net gana mažose patalpose atlikti įprastus darbus tampa paprasta.

Svarbiausia – protingas išdėstymas, kadangi kad ir koks svarbus yra stilius – komfortas turi būti pirmoje vietoje. Štai nepamirškite, kad šaldytuvas ir viryklė neturi būti laikomi vienas greta kito (kadangi šaltį bei karštį skleidžiantys prietaisai daro neigiamą įtaką vienas kitam). Lygiai taip pat, jeigu leidžia galimybės, būtinai rinkitės didesnius stalviršius, kad maisto ruoša būtų patogesnė (geriausia 2-3 metrai).

Klasifikuojant zonas kiekvienoje taip pat reikalingas ir atskiras apšvietimas, kuris suskirsto jas.

Virtuvės tipai

Kiekvienas savo namuose gali susikurti tokią virtuvės patalpą, kuri jam labiausiai patinka. Prie kūrimo prisideda tinkamas baldų pasirinkimas, taip pat – šviestuvai, spalvos ir kiti akcentai.

Dažniausiai išskiriami 5 pagrindiniai virtuvės tipai.

  1. Vienos linijos virtuvė dažniausiai komplektuojama mažose erdvėse. Tai geras pasirinkimas ribotose vietose, dažniausiai, kai virtuvė yra atskirai nuo svetainės. Kadangi tenka gana mažose patalpose įtalpinti masyvius baldus – puikus pasirinkimas nestandartiniai baldai pagal užsakymą.
  2. Dviejų linijų virtuvė yra geras pasirinkimas erdvesniuose kambariuose. Dažniausiai tinka tuomet, kai virtuvė bei svetainė yra vienoje vietoje. Tuomet erdvės yra daugiau, svarbiausia, kad ne tik baldai, tačiau ir buitinė technika bus tinkamai išdėstyta. Pagal į modelį dažniausiai pasirenkama virtuvės baldų gamyba gali būti modernaus arba klasikinio stiliaus. O koks labiausiai tinka Jums?
  3. L tipo virtuvė dažniausiai montuojama netradicinėse patalpose. Ilgas stalviršis, o technika – iš šono. Tiesa, dujinę viryklę geriausia montuoti stalviršyje. Bus kur kas patogiau. Kaip jau minėjome – reikia vengti ją įmontuoti greta šaldytuvo, kadangi pastarajam žalinga nuolatos sklindanti šiluma.
  4. Virtuvė „sala“ yra puikus pasirinkimas erdviose vietose. Tai ne tik estetiškai patrauklus, tačiau taip pat ir funkcionalus baldas. Prie „salos“ vienu metu gali gaminti net keli žmonės.
  5. Retai pasirenkamas virtuvė „stalas“, kuri yra labai maža. Dažniausiai sumontuojama buitinė technika ir greta jos pastatomas stalas, kuris naudojamas tiek kaip vieta gaminimui, tiek kaip vieta valgymui. Tinka tokiu atveju, kai patalpa ypač maža arba kai žmogus gamina retai. Juk neverta investuoti didelių pinigų į tai, kas nebus naudojama, taip?

Valgomojo erdvė virtuvėje

Kadangi šiais laikais daugelis nebenori tokių virtuvės patalpų, kurios būtų uždaromos durimis, tai yra, pasirenkamos vis didesnės erdvės – daugiau dėmesio reikia skirti ir valgomojo zonai, kuri komponuojama greta buitinės technikos bei stalviršio.

Pirmiausia reikia tiksliai išgeneruoti – koks praėjimas tarp šių dviejų zonų bus. Dažniausiai komponuojamos plytelės (dar geriau – šildomos grindys). Jeigu patalpa nėra didelė – geriausiai tinka šviesių spalvų plytelės. Ant jų mažiau matosi dulkės, o jeigu gaminate dažnai, natūralu, kad jų ir kitų nešvarumų – bus.

Svarbiausia tarp praėjimo nedėti jokių baldų, geriausia vengti ir akcentų, kurie galbūt atrodo stilingai, tačiau apkrauna erdves. Praėjimas reikalingas ir būtinas bent jau 1 metro tarp zonos, kur baigiasi darbinė aplinka link stalo. Jeigu konkrečiau – nuo stalviršio iki stalo turėtų būti bent jau kelių metrų atstumas, kuris, tikimės, bus užtektinas, kad tiek gaminimas, tiek sėdėjimas, tiek praėjimas tarp šių dviejų erdvių nebus sudėtingas.

Atskirti jas taip pat siūlome šviestuvais. Nors dažniausiai vienoje patalpoje būna vienas bendrinis šviestuvas, tačiau siūlome įmontuoti bent jau du, kurie padės šias dvi zonas atskirti vieną nuo kitos. Geriausia, kai šviestuvai nuleidžiami nuo lubų: vienas virš valgomojo stalo, o kitas  virš virtuvės zonos. Žinoma, taip pat reikalingi ir akcentiniai, kurie padeda pabrėžti gaminimo bei valgymo erdves. Dažniausiai pasirenkami akcentiniai įmontuojami į spintelių apačias arba greta jų, kad šviesos šaltinis kristų žemyn, o gaminimas būtų patogus. Tuo tarpu greta valgomojo zonos puikiai derės pastatomas šviestuvas. Ypač skoningas pasirinkimas – toršeras. Atrodo gražiai, gali būti nešiojamas iš vienos vietos į kitą, galiausiai, gali būti svarbiausias Jūsų stiliaus akcentas.

Atskirti zonas taip pat galima skirtingo aukščio lubomis. Tiesa, kai erdvė maža – geriau to vengti, kadangi vizualiai ji gali dar labiau sumažėti.

Baldų pasirinkimo gairės

Jeigu Jūsų virtuvė yra vienoje patalpoje kartu su svetaine – tuomet reikia rinktis tokius baldus, kurie tiktų abejoms patalpoms, tiksliau, vienai patalpai, kurioje kuriamos net dvi skirtingos erdvės. Pirmiausia vertinkite, koks stilius bus „palaikomas“. Žinoma, jis turi būti vientisas, harmoningas, kad tiek virtuvės stalviršis su technika, tiek svetainės stalas su greta esančia sofa – išlaikytų sintezę ir tuo pačiu padėtų pabrėžti zonų vientisumą.

Taip pat reikia palaikyti ne tik stiliaus, tačiau ir medžiagų harmoniją. Jeigu nusprendėte, kad dominuos medis išlaikant jo natūralumą – tuomet tiek virtuvinis, tiek svetainės erdvės baldai turėtų būti vienodi. Jeigu renkatės medį – marmuras neatrodys prie jo harmoningai, jeigu daugiausia dominuoja stiklas – nesirinkite plastikinių baldų. Jie turi derėti tarpusavyje. Ne tik gražiau atrodys, tačiau ir priežiūra bus paprastesnė.

Svarbiausia, renkantis baldus žiūrėti, kad jie būtų funkcionalūs. Kadangi dažniausiai dvi erdvės sujungiamos į vieną tuomet, kai patalpa nėra didelė – verta investuoti į funkcionalius baldus. Pavyzdžiui, sofa gali virsti lova, mažas kavos staliukas – dideliu stalu, galiausiai, taburetės – kėdėmis. Patalpa ne tik bus estetiškai patraukli, tačiau ir funkcionalesnė.

Nuoroda į platesnę informaciją, jeigu jus domina virtuvės baldai pagal užsakymą.

 

Užs. 827

azija
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments