Maisto grandinė „nuo lauko – iki stalo“ Sauliaus Jasinevičiaus pieno ūkyje. R.Grigaliūno nuotr.
Maisto grandinė „nuo lauko – iki stalo“ Sauliaus Jasinevičiaus pieno ūkyje. R.Grigaliūno nuotr.

Per Veterinarijos savaitę rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ir renginio dalyviai turėjo galimybę palyginti maisto grandinės atsekamumą dviejose pieno įmonėse: Sauliaus Jasinevičiaus pieno ūkyje ir  AB „Rokiškio sūris“.  Tarnyba kvietė gyventojus  „Gimtasis Rokiškis“ rašė, kad birželio 14-20 dienomis Europos Komisijos sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinis direktoratas su Europos veterinarijos federacija paskelbė Veterinarijos savaitę. Birželio 14-15 d. mūsų rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba kvietė gyventojus  į „Atvirų durų“ dienas, vyko diskusija „Identifikavimas ir atsekamumas maisto grandinėje“, organizuota  išvyka į du maisto gamybos objektus – AB „Rokiškio sūris“ ir Sauliaus Jasinevičiaus pieno  ūkį.

 

Iš kurio ūkio koks pienas
 atkeliavo…
Pasak vyriausiosios veterinarijos gydytojos, inspektorės Dalios Varnienės, įdomiausia buvo stebėti maisto atsekamumo grandinę AB “Rokiškio sūryje” ir Sauliaus Jasinevičiaus pieno ūkyje, degustuoti čia gaminamą produkciją. Specialistė sakė, jog S.Jasinevčiaus ūkis buvo pats geriausias pavyzdys maisto kelionėje “nuo karvės iki stalo”. Mat renginio dalyviai stebėjo procesą nuo ganiavos, melžimo iki pieno produkto supakavimo bei ženklinimo. S.Jasinevičius pieno perdirbimu užsiima ilgiau nei metus, ūkio pagamintas pienas tvarkomas nedideliame, moderniai įrengtame ceche. “Rokiškio sūrio” bendrovėje renginio dalyviai stebėjo labai sudėtingus pieno perdirbimo procesus, vykdomus beveik be atliekų. “Sudėtinga šiuos objektus lyginti, nes S.Jasinevčiaus ūkyje gaminama kitokia produkcija nei “Rokiškio sūrio” bendrovėje. Ir pajėgumai visai kiti. Tačiau šias įmones sieja bendras dalykas – gamybos reikalavimai ir maisto atsekamumo grandinės svarba. Mat pagal tai galima nustatyti, iš kurio ūkio koks pienas atkeliavo, ištirti, jeigu piene rasta antibiotikų likučių. 

Mėsa rūkoma ne pirtelėse
“Jokių pastabų vizituotų įmonių šeimininkams neturėjome”, – sakė D.Varnienė. Šis renginys buvo svarbus pažintine prasme: nemažai renginio dalyvių iki šiol nebuvo lankęsi nei S.Jasinevčiaus ūkyje, nei “Rokiškio sūrio” bendrovėje.
Pasak D.Varnienės, per Veterinarijos savaitės renginius buvo sugriauti gyventojų sukurti mitai apie tai, kad mėsos ir žuvies rūkyti gaminiai yra mirkomi specialiuose tirpaluose, kad įgautų rūkymo kvapą ir skonį. “Aišku, kad šie gaminiai rūkomi ne pirtelėse, kaip kaimuose iki šiol įprasta. Yra modernios rūkymo kameros, kuriose gaminiai rūkomi pagal pasirinktas technologijas”, – teigė specialistė. 

Tikrinama visa maisto grandinė
Per diskusinį seminarą apie gyvulių ženklinimą ir jo svarbą atpažinimo ir maisto atsekamumo grandinėje sulaukta nemažai ūkininkų, žemės ūkio bendrovių ir produkcijos perdirbėjų klausimų dėl antibiotikų likučių nustatymo, gresiančių sankcijų.
Veterinarijos savaites Europos Komisija organizuoja jau trečią kartą. Šių metų veterinarijos savaitės tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo (identifikavimo) svarbą bei maisto produktų atsekamumą, kuris yra vienas pagrindinių valstybinės veterinarinės kontrolės elementų, juo remiantis tikrinama visa maisto grandinė nuo lauko iki stalo. 

Aldona MINKEVIČIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: