blank
aliejus

Pirmenybė nerafinuotam aliejui

Renkantis kokybišką aliejų, pirmiausia derėtų visada atkeipti dėmesį į jo spaudimo būdą. Šalto mechaninio spaudimo nerafinuotas aliejus išsaugo kur kas daugiau vertingų medžiagų nei kaitinanti ar cheminiu būdu perdirbami rafinuoti aliejai. Atsisakydami rafinuotų bei hidrintų aliejų iš savo raciono pašalinsite menkaverčius riebalus. Tokius aliejus pakeitus aukštos kokybės šalto spaudimo aliejais mitybą pratutinsite vitaminu E, augaliniais steroliais bei kitomis organizmui svarbiomis medžiagomis.

Aliejaus kokybė bei maistinė vertė priklauso ne tik nuo jo pagaminimo metodo, bet ir nuo žaliavos, iš kurios jis ruošiamas. Įsigydami ekologišką šalto spaudimo aliejų, būsite užtikrinti, kad jis pagamintas iš švarių žaliavų, užaugintų ekologiniuose ūkiuose, o gamybos procesas buvo griežtai kontroliuojamas.

Ne visi aliejai tinka kepimui

Dažnai pamirštama, kad ne visi aliejai tinka kepimui. Net ir aukščiausios kokybės ekologiškas šalto spaudimo aliejus gali tapti menkaverčiu ar net nepalankiu sveikatai, jei bus naudojamas netinkamai. Subalansuotoje mityboje derėtų pirmenybę teikti virtiems bei troškintiems patiekalams, o kepant rinktis tokį aliejų, kuris yra atsparus aukštai temperatūrai ir jį kaitinant nesusidaro transriebiosios rūgštys.

Maisto ruošimui aukštoje temperatūroje puikiai tinka kokosų aliejus. Šį aliejų naudokite ne tik kepimui, bet ir skrudinimui, „Wok“ keptuvės patiekalams, o taip pat kepiniams ir desertams. Kepimui taip pat tinka specialių rūšių saulėgrąžų aliejus bei žemės riešutų aliejus. Temperatūrai atsparūs yra arganų ir migdolų aliejai, tačiau kepimui jų neverta naudoti dėl gana didelės kainos. Troškinimui bei trumpam kepimui neaukštoje temperatūroje rinkitės aukštos kokybės alyvuogių aliejų arba sezamų aliejų.

Kitus aliejus verčiau naudoti šaltus – jais gardinti salotas, košes, sriubas ir kitus jau paruoštus patiekalus. Verta įsidėmėti, kad itin jautrūs temperatūrai yra linų, kanapių bei graikinių riešutų aliejai.

Kokybiškas šalto spaudimo aliejus – vertingas maisto pagardas

Išsirinkus mėgstamiausią kepimui tinkamą šalto spaudimo aliejų verta paieškoti ir kitų vertingų aliejų. Šalto spaudimo aliejų įvairovė tokia plati, kad atveria neribotas galimybes gardiems atradimams.

Virtuvėje verta turėti aukštos kokybės itin tyro alyvuogių aliejaus, kurio šlakelis suteiks Viduržemio jūros regiono virtuvei būdingo skonio bei aromato. Savo ruožtu malonus sezamų aliejaus skonis tobulai tinka Azijos virtuvės patiekalams. Išskirtiniam salotų užpilui rinkitės prieskoninį aliejų. Taip pat verta išbandyti švelnaus vaisinio skonio vynuogių kauliukų aliejų. Šlakelis šalto spaudimo margainio, linų sėmenų, sezamo sėklų ar moliūgų aliejaus gali tapti subtiliu pagardu jau paruoštoms sriuboms, troškiniams, ryžių ir daržovių patiekalams.

Apdairu virtuvėje rasti lentynėlę aukštos kokybės aliejams – tai gali būti svarbus žingsnis link sveikatai palankesnės mitybos bei smagių gastronominių atradimų. Savo mėgstamiausių aliejų paieškas bei skonio atradimus pradėkite paspaudę nuorodą

 Užs. 1241

Rokmelsta
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments