blank
Nerijaus Liolio gaminami naminiai ledai išsiskiria tuo, kad į jų sudedamąsias dalis įeina natūralūs produktai, juose nėra skonio stipriklių ar valgomųjų dažų. A. Stanio nuotr.

O štai dabartiniais laikais vidutiniškai 7 litrus ledų per metus, t. y. apie pusantros porcijos kiekvieną savaitę, sulaižantys lietuviai nėra tarp didžiausių smaližių pasaulyje. Mus net keturis kartus lenkia Naujosios Zelandijos gyventojai. Tačiau skonių gausa tikriausiai galėtume varžytis ne tik su jais.

Nacionalinė Lietuvos turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ sudarė žemėlapį, kuriame minimi patys įvairiausi ir keisčiausi ledų skoniai: nuo rūkytos skumbrės iki alaus salyklo skonio ledų. Nors Rokiškis garsėja Nerijaus ledais, šiame žemėlapyje kol kas mūsų nerasite.

Nuo burokėlių skonio iki jūros dumblių

Turizmo agentūros pateiktame ledų žemėlapyje – skoniai, nuo kurių galima ištirpti: nuo rūkytos skumbrės iki agurkų, bijūnų žiedlapių, žiedadulkių, kiškio kopūstų ir alaus salyklo. Šoninė, burokėliai ir jūros dumbliai yra tik keletas neįprastų skonių, kuriais išradingi Lietuvos kulinarai pagardina ledus.

Rūkytos skumbrės skonio ledus siūloma išbandyti Trakuose, jūros dumblių su eršketo ikrais – Palangoje, su garstyčiomis – Vilniuje, rožinių pipirų – Kaune, samanės ir kadagio uogų šerbetą – Plateliuose.

Šalimai esančiuose Biržuose galima paragauti levandų skonio ledų, Utenoje – ramunėlių, Zarasų rajone – alaus šerbeto. Pavažiavus kiek tolėliau, iki Anykščių, galima paragauti varškės su dilgėlėmis ar su karamelizuota šonine skonio ledų.

Šiame žemėlapyje, deja, nėra minimas Rokiškis – įvyko nesusipratimas,  nes nuostabius kraštiečio Nerijaus Liolio gaminamus naminius ledus turėtų paragauti kiekvienas.

Tikimasi, klaida bus ištaisyta

Situaciją, dėl ko į žemėlapį nubuvo įtraukti N. Liolio ledai, komentavo Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos ir koordinavimo centro turizmo vadybininkė Ingrida Kujelė. „Agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pateikė mums užklausą apie ledus. Mes, žinoma, parašėme apie Nerijaus ledus. Vėliau buvo siųstos dar kelios užklausos, kurios pasimetė – taip Nerijaus ledai liko neįtraukti į Lietuvos ledų žemėlapį. Mes siūlėme įtraukti bazilikų-laimo skonio ledus ir tikimės, kad netrukus jie bus įtraukti į žemėlapį, o nesusipratimas – ištaisytas“, – sakė I. Kujelė.

Išskirtiniai dėl natūralių produktų

Nerijaus gaminami ledai – įvairaus skonio: pistacijų, melionų, mangų, juodųjų serbentų, taip pat bazilikų-laimo, avokadų. Šie ledai išsiskiria tuo, kad jie gaminami iš natūralių produktų, be skonio stipriklių ar valgomųjų dažų, o dalį ledų konditeriai gamina visai be cukraus.

Rokmelsta
Subscribe
Informuoti apie
guest
1 Comment
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Inline Feedbacks
View all comments
jonas
jonas
2020 9 rugpjūčio 19:39

kaip tik valstybes islaikoma kontora taip ir bardakas