Piemuo, vienuoliai, laužas

Kavos atsiradimo legendų yra įvairių, tačiau būtent tokios, kokią ją žinome šiandien, istorija prasideda IX–X a. Žinomiausia jų pasakoja apie iš Etiopijos kilusį Abisinijos ožkų piemenį Kaldi. Ganydamas avis jis pastebėjo, jog šios, ėsdamos raudonas uogas nuo nežinomų krūmų, tapdavo itin aktyvios. Supratęs poveikį, piemuo pats nusprendė paragauti šių uogų, o paragavęs pajuto energijos pliūpsnį. Netoliese buvusio vienuolyno abatas susidomėjo piemens elgesiu ir, prisiskynęs uogų, jomis pasidalijo su tikėjimo broliais. Deja, vienuoliai nusivylė karčiu skoniu ir išmetė jas į laužą. Netrukus pasklido malonus spragančių kavos pupelių aromatas. Susidomėję vienuoliai užpylė kepintas pupeles verdančiu vandeniu ir gėrimą paskelbė Dievo dovana, nes kavos savybės neleido jiems užmigti visą naktį.

Kavos, kaip gėrimo, kultas ir prekyba prasidėjo Arabijoje, kai XI–XII a. ji pirmą kartą buvo atgabenta iš Etiopijos. Manoma, kad būtent arabai pakrikštijo kavą, pavadindami ją arabišku žodžiu „qahwah“.

Lietuvoje kava galėjo atsirasti XVII a. pr. Tai galima spręsti iš dvarininkų turto aprašų, kuriuose minimi kavinukai ir malūnėliai kavos pupelėms malti.

Rokiškėnai apie kavą

Vilija Navickienė

Nusprendžiau kavos gerti mažiau. Jei nepakanka vieno puodelio, kitą renkuosi be kofeino. Taigi dabar teišgeriu puodelį ryte, nebent kas pavaišina dieną. Kava man malonumas, ritualas. Rytine kava mėgstu gardžiuotis iš lėto, neskubėdama. Tai lyg priminimas dienos pradžiai sulėtinti tempą. Namuose renkuosi ją švelnesnę su pienu arba grietinėle. Kitur išbandau naujus skonius, nesu išranki. Kartais namuose su vyru išmėginame naujas kavos rūšis. Nemėgstu kavos iš mažų porcelianinių puodelių, visad renkuosi vidutinį.

Agnė Katinauskienė

Kavą geriu du kartus per dieną – ryte ir po pietų. Ryte ji suteikia energijos ir padeda atsibusti, po pietų tiesiog pasimėgauju prie dienos darbų. Kava man – energijos šaltinis ir malonumas. Mėgstu ją saldžią, tačiau cukraus neberiu, renkuosi įvairius tiramisu, šokolado ar dar kokio skonio bekalorius lašiukus. Patinka eksperimentuoti, išbandau įvairias rūšis, neatsisakau paragauti įvairių skonių. Dažniausiai renkuose latę su pienu ir paprastą juodą kavą.

Andrius Burnickas

Kavą geriu vieną, du kartus per dieną, darbo dienomis paprastai ryte, kartais vakarop. Tai man daugiau malonumas, tonizuojamojo poreikio retai prireikia. Įprastai renkuosi nedidelį puodelį saldžios kavos. Su pienu geriu retai. Nesu išrankus kavos rūšims, taip pat nesu prisirišęs prie kavos gamintojo, mielai išbandau naujoves.

 

Ramūnas Godeliauskas

Man kava visų pirma malonumas, stengiuosi gerti neskubėdamas ir pasimėgaudamas. Mėgstu juodą, stipraus skrudinimo, kartesnę kavą, kaip pasakytų italai, – tikrą. Per dieną jos išgeriu keturis puodelius. Turiu mėgstamą kavos rūšį, bet kartais, pamatęs įdomesnį aprašymą, neatsispiriu smalsumui išbandyti naują, nors vėl grįžtu prie pamėgtosios.

Pupelių rūšys, kuri geriausia?

Kavos pupelių rūšys skirstomos pagal kavamedžių auginimo vietą (Kenijos, Brazilijos ir kt.) arba kavamedžių rūšį. Kavos pupelių savybės priklauso ir nuo to, kokiame aukštyje kavamedžiai auginami. Kokybiškesnės pupelės yra aukštumose, per 1 km aukščio, auginamų kavamedžių. Pagrindinės ir žinomiausios pupelių rūšys – „Arabica“ ir „Robusta“.

Daugiau – šeštadienio „Gimtajame…“

azija

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie