Youtube nuotr.

Sergamumas salmoneliozė Panevėžio regione

Šiais metais Panevėžio regione užregistruoti 27 susirgimai salmonelioze, praėjusiais metais per tą patį laikotarpį buvo 25.

Panevėžio departamento duomenimis, praėjusiais metais apskrityje iš viso buvo užregistruoti 129 salmoneliozės atvejai,  sergamumo rodiklis siekė 5,66 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Lietuvoje sergamumo salmonelioze rodiklis buvo mažesnis 3,75 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Skiepų nuo Salmonella sukeltos infekcijos nėra

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Infekcija dažniausiai prasideda, kai bakterijos į žmogaus organizmą patenka su maistu. Ši liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 1272 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas įprastai trunka 47 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują. Infekcija tokiu atveju gali komplikuotis gali būti pažeistas bet kuris organas.

Rekomendacijos

Visada plauti rankas prieš maisto tvarkymą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamiršti nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, pakalbio telefonu, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikiui vystyklus.

Kuo dažniau plauti (karštu vandeniu su indų plovikliais), valyti virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Dažnai keisti indų plovimo kempinėles.

Jau perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Nenaudoti pakartotinai maisto laikymui vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių.

Maistą gerai termiškai paruošti. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

NVSC inform.

 

 

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus