L. Malinauskienės nuotr.

Ką rekomenduoja žinovai?

Jeigu esate aktyvus, begalę draugų ir bičiulių turintis žmogus, tikriausiai dažnai sulaukiate gausaus būrio netikėtų svečių. Tada sukate galvą, kuo juos greitai ir skaniai pavaišinti. AB „Rokiškio sūris“ dirba daug mėgstančiųjų šeimininkauti. Viena jų – Greta – rekomenduoja tokį užkandį: Rokiškio „Graikiškas“ varškės užtepėles  užtepti ant pakepinto batono ir papuošti slyviniais pomidoriukais. Ji sutiko pasidalinti ir kanelių (prancūziškų pyragaičių) receptu.

Kanelės

Reikės: 1 litro „Rokiškio NAMINIO“ pieno, 6 kiaušinių trynių, 2 pilnų kiaušinių, 500 g cukraus, 250 g miltų, 100 g „Rokiškio NAMINIO“ sviesto, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 1 šaukštelio druskos, 50 ml tamsaus romo.

Gaminimas. Užvirkite pieną kartu su vaniliniu cukrumi, įdėkite sviestą ir maišykite, kol ištirps. Į vieną dubenį įmuškite 2 pilnus kiaušinius ir 6 trynius. Kitame, gilesniame, dubenyje sumaišykite miltus su cukrumi. Po truputį supilkite kiaušinius į miltų mišinį ir maišykite palengva šluotele ar šakute. Kai tešla sukimba į vieną gabalą ir tampa sunkiai maišoma, pradėkite pilti užvirintą pieną ir vėl maišykite šluotele. Baigdami suberkite druską. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės ir uždengtą dubenį padėkite į šaldytuvą nakčiai arba visai parai, kad tešla subręstų.

Kanelių formeles ištepkite riebalais (tai gali būti minkštas sviestas arba aliejus, tačiau sviestas suteikia turtingesnį skonį) ir padėkite formą į šaldiklį 5–10 min. Užpildykite kanelių formas tešla šiek tiek daugiau nei iki pusės, kadangi kepant kanelės iškyla.

Nustatę apatinį kaitinimą, įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Pirmas 15 min. kaneles kepkite ant žemiausios lentynos (apatinio kaitinimo neišjunkite). Po 15 min. sumažinkite temperatūrą iki 200 °C ir nustatykite kepimą iš viršaus bei apačios. Kepkite 30 min.

Iškepusias kaneles iš karto išimkite iš formelių ir leiskite atvėsti. Iš likusių baltymų galite iškepti morengus.

Nuo lengvų salotų iki sočių patiekalų

Sūrio salotos

Reikės: 100 g fermentinio sūrio, 2 šaukštų karamelizuotų svogūnų, 1 pomidoro,1 lapo salotos, saulėgrąžų sėklų, laiškinių česnakų, druskos, pipirų, balzaminio acto.
Gaminimas. Supjaustykite salotą, pomidorą, sutarkuokite sūrį ir apibarstykite salotas. Ant viršaus užpilkite balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, sudėkite druską, pipirus, saulėgrąžas. Ant viršaus uždėkite karamelizuotų svogūnų.

Pikantiškos salotos su sūriu ir vištiena

Reikės: 300 g vištienos filė (virtos arba rūkytos), 250 g fermentinio sūrio, 250 g konservuotų kukurūzų, 4 šaukštų jogurto, 1 šaukštelio garstyčių.

Gaminimas. Vištieną ir sūrį supjaustyti kubeliais. Viską sumaišyti su kukurūzais, jogurtu ir garstyčiomis. Jei tiekiama porcijomis svečiams, dedama į lėkštes ant salotų lapų ir apibarstoma granatų sėklomis.

Salotos su ožkos pieno sūriu

Reikės: 120 g gražgarsčių lapų, 100 g ožkos pieno sūrio, 1 vnt. prancūziško batono, alyvuogių aliejaus.

Gaminimas. Gražgarsčių lapus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į lėkštę (galima šiek tiek pasmulkinti). Ant prancūziško batono riekučių uždėkite ožkos pieno sūrio ir kepkite 5 min. orkaitėje. Sudėkite keptus skrebučius į lėkštę su salotomis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Nekasdieniškos salotos skirtos užkandžiauti su vyno taure.

Bulvių lazdelės su sūriu

Reikės: 100 g virtų bulvių, 100 g miltų, 100 g margarino, 1 kiaušinio, druskos, fermentinio sūrio.

Gaminimas. Miltai suberiami ant lentos, sudedamas sutrupintas margarinas ir sutrinta bulvė, pabarstoma druska ir greitai minkoma tešla (ilgai minkyti nereikia, nes riebalai nuo rankų greitai šyla ir tešla pasidaro tąsi). Iškočiota tešla supjaustoma siauromis juostelėmis, aptepama kiaušiniu, storai apibarstoma tarkuotu sūriu ir kepama orkaitėje. Lazdelės duodamos prie vyno, tinka su įvairiais sūriais.

Trinta pomidorų sriuba su sūriu

Reikės: 1 svogūno, 3–4 šaukštų alyvuogių aliejaus, pagal skonį itališkų prieskonių, juodųjų ir raudonųjų pipirų, druskos ir pomidorų pastos, konservuotų pomidorų, šviežių petražolių, baziliko, cukraus.

Gaminimas. Užkaiskite sriubos puodą. Įpilkite į jį 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol jis paruduos. Įberkite itališkų prieskonių, juodųjų ir raudonųjų pipirų, žiupsnelį druskos ir pomidorų pastos. Mišinį kepkite apie minutę. Po to maišydami sudėkite konservuotus pomidorus, šviežių petražolių, baziliko, cukraus. Virkite apie 20 min. ant lėtos ugnies. Po to apibarstykite tarkuotu sūriu ir sutrinkite sriubą maišytuvu. Sriubą galite patiekti su skrebučiais arba džiūvėsėliais.

Makaronai su sūriais

Reikės: 400 g spagečių, 150 g rikotos sūrio, 100 g ožkos pieno sūrio, saujelės tarkuoto parmezano, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, gabalėlio aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, druskos, juodųjų pipirų, bazilikų, saujelės petražolių lapelių.

Gaminimas. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nukoškite. Ožkų pieno sūrį sutrupinkite šakute ir sumaišykite su rikotos sūriu. Aitriąją papriką ir česnaką nuvalykite, smulkiai sukapokite, pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai prieskoniai gardžiai pakvips, į keptuvę sukrėskite makaronus, sūrių gabalėlius, suberkite bazilikus ir petražoles. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Makaronus kaitinkite labai trumpai, kol išsilydys sūriai, iš karto patiekite. Jeigu mėgstate sočiau, makaronus galite ruošti ir su grietinėlės padažu – pačioje pabaigoje jos pilkite į keptuvę ir išmaišykite.

Blynai su fetos sūriu

Reikės: 1 puodelio miltų, 2 kiaušinių, 1 šaukšto cukraus, 1 puodelio vandens, 3 šauktų alyvuogių aliejaus, 200 g fetos.

Gaminimas. Kiaušinius suplakite su cukrumi, vandeniu ir aliejumi iki vientisos masės. Įmaišykite miltus. Fetos sūrį susmulkinkite ir sukrėskite į tešlą. Keptuvę gerai įkaitinkite, sumažinkite temperatūrą iki vidutinės ir pilkite į keptuvę po kelis šaukštus tešlos. Kepkite blynelius iš abiejų pusių, po kelias minutes. Jokių papildomų riebalų nereikia.

Vištienos kukuliukai su sūrio padažu

Reikės: 0,5 kg vištienos faršo, 1 kiaušinio, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 200 ml pieno, 150 g kietojo sūrio.
Gaminimas. Vištienos faršą sumaišykite su druska, pipirais, smulkintais svogūnais, kiaušiniu ir šlakeliu pieno. Gerai išmaišykite ir formuokite rutuliukus. Dėkite į riebalais išteptą skardą ir kepkite 20–30 min. Per tą laiką paruoškite sūrio padažą – sutarkuokite sūrį, sumaišykite su trintu česnaku ir likusiu pienu. Gautą padažą užpilkite ant vištienos kukuliukų ir palikite kepti dar 15–20 min.

Sūrio sausainiai

Reikės: 300 g miltų, 200 g margarino, druskos, pieno, tarkuoto fermentinio sūrio.

Gaminimas. Miltai supilami ant lentos, sudedamas susmulkintas margarinas, suberiama druska ir įpilama tiek pieno, kad būtų įmanoma suminkyti tešlą. Tešla plonai iškočiojama, pabarstoma tarkuotu sūriu, sulenkiama, vėl iškočiojama, vėl pabarstoma. Taip kartojama tris kartus. Paruošta tešla dar kartą iškočiojama 0,5 cm storumo lakštu, pjaustoma pailgomis lazdelėmis, aptepama kiaušiniu, pabarstoma sūriu ir kepama.

Sūrio bombelės

Reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos, kietojo sūrio, parmezano, sviesto, kelių česnako skiltelių, petražolių.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę. Tešlą supjaustykite kvadratais. Į kiekvieno kvadrato centrą įdėkite kubelį kietojo sūrio, apvyniokite jį tešla ir susukite kaip kamuoliuką. Mikrobangų krosnelėje dubenėlyje išlydykite sviestą su česnaku. Atskirame dubenėlyje sumaišykite petražoles ir tarkuotą parmezaną. Pirmiausia kamuoliukus pamirkykite svieste, po to sūrio masėje ir išdėliokite juos ant skardos. Kepkite 10–12 min., kol apskrus.

Sūrio padažas kukurūzų traškučiams

Reikės: 2 šaukštų miltų, 2 šaukštų sviesto, 1 stiklinės pieno, 220 g čederio sūrio, 0,5 šaukštelio kario, druskos.

Gaminimas. Keptuvėje ištirpiname sviestą, suberiame miltus ir leidžiame jiems išputoti. Po truputį supilame pieną, leidžiame padažui užvirti ir sumažiname kaitrą iki minimalios. Pagardiname druska ir kariu, maišome ir leidžiame padažui sutirštėti. Suberiame tarkuotą čederį, leidžiame jam ištirpti ir padažas paruoštas. Mėgaujamės traškučiais su padažu, kol jis šiltas, nes vėsdamas jis kietėja.

Plėšoma česnakinė duona su sūriu ir kumpiu (4–5 porcijos)
Reikės: 1 kepalo šviesios duonos, 2–3 šaukštų sviesto, 2–3 skiltelių česnako, 200 g sūrio, 100 g kumpio; trupučio žalumynų.
Gaminimas. Minkštą sviestą ištrinkite su labai smulkiai sukapotu ar spaustuku perspaustu česnaku ir smulkiai sukapotais žalumynais. Duonoje padarykite vertikalias ir horizontalias įpjovas, kad susidarytų kubeliai. Įpjovas patepkite prieskoniniu sviestu. Į įpjovas įdėkite plonomis riekelėmis pjaustyto sūrio, kumpio. Visą kepalą įvyniokite į foliją. Kepkite padėtą ant grotelių arba ant žarijų 15–20 min., kol išsilydys sūris, duona sušils. Tada kepalą nukelkite nuo kaitros, palaukite kelias minutes, išvyniokite ir patiekite.

P.S. Plėšoma duona – sotus užkandis. Ją galite kepti įkaitintoje orkaitėje, tačiau pabandykite ją iškepti lauže ir tikrai nenusivilsite. Ruošdami plėšomą duoną galite drąsiai eksperimentuoti ir rinktis įvairių rūšių sūrius, kumpius, duoną galima aptepti sviestu, majonezu, garstyčiomis, pagardinti žalumynais, česnakais, patinkančiais prieskoniais.

Prie Dirdų

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie