blank
G. Stočkienės nuotr.

Žiūrovų ligos

Prisistatydama specialistė pasakojo, kad jos pagrindinės veiklos kryptys – onkologinės, autoimuninės ligos ir žarnyno problemos. Rokiškyje ji apsilankė pirmą kartą ir pradėjo pažintį su paskaitos pasiklausyti atvykusiais rokiškėnais.

Paaiškėjo, kad daugelis susirinkusiųjų serga cukriniu diabetu, kiti vartoja kraują skystinančius, cholesterolį mažinančius vaistus. Jie pasakojo apie juntamą šalutinį poveikį ir iškart įsitraukė į paskaitą, norėdami sužinoti kuo daugiau savo sveikatai naudingos informacijos.

Mitybos specialistė sakė: „Deja, mes labai nuvertiname mitybos reikšmę, nors valgome 2–3 kartus per dieną. Kiekvienas kąsnis gali ne tik padėti organizmui, bet ir pakenkti. Maistas turi didžiulę įtaką, jis gali pagydyti, bet nedaugelis ryžtasi keisti mitybos įpročius, nes tai reikalauja daug pastangų, kartais paprasčiau griebtis piliulių“, – sakė I. Kuprevičiūtė.

Ilgaamžiai

Visiems buvo įdomu sužinoti apie mėlynąsias zonas. Tai vietos, kuriose gyvena ilgaamžiai, sulaukė 100 ir daugiau metų. Kalbama ne apie ligotus senyvus žmones, bet šviesaus proto ir gebančius savimi pasirūpinti. Tokių daugiausiai penkiose pasaulio vietovėse – Ikarijoje, Japonijos saloje Okinavoje, Kosta Rikos pusiasalyje Nikojoje, Kalifornijos mieste Loma Lindoje ir Sardinijoje. Mokslininkai siekė išsiaiškinti, koks gyvenimo būdas lemia ilgaamžiškumą, kokie tų gyventojų valgymo, bendravimo ir socialiniai įpročiai.

Mitybos specialistė I. Kuprevičiūtė pristatė tyrimų rezultatus. Vienose vietovėse gyvena vegetarai, kitose – žmonės, kurių pagrindinis maistas yra mėsa. Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad šiuos ilgaamžius sieja glaudus tarpusavio ryšys ir bendrystė, jie valgo tik šviežią, vietoje užsiaugintą maistą. „Dabar maitintis šviežiu ir pačių užsiaugintu maistu sunkiai įmanoma, nes žmonės nebeaugina gyvulių kaip anksčiau, ne kiekvienas ir šiltnamį turi. Taigi beveik viso mūsų maisto kokybė priklauso nuo tiekėjų. Pavyzdžiui, žmogus gali nevartoti antibiotikų, bet pirkti mėsą, kuri buvo užauginta būtent antibiotikų pagalba“, – svarstė I. Kuprevičiūtė.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

 

blank
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments