Asmeninio archyvo nuotr.

– Kuo moliūgai naudingi žmogaus organizmui?

– Šiemet kaip niekad atkreipiau dėmesį į moliūgų pasiūlą. Prekybininkai vis labiau ragina jų įsigyti skaptavimui, dekoracijoms, bet ne maistui. Viena vertus, tai galima vertinti kaip maisto švaistymą, juk viskas atsiduria sąvartyne. Kita vertus, tokius didelius kiekius suvartoti maistui itin sunku. Visgi žmonės pamiršta, kokią didelę naudą teikia moliūgai.

– Kokių naudingųjų elementų, vitaminų gausu moliūguose?

– Moliūgų minkštime gausu skaidulinių medžiagų, reikalingų virškinamajam traktui bei karotenoidų, reikalingų regėjimui. Moliūgas pasižymi gausiu A ir E vitaminų kiekiu, tai užtikrina gerą odos būklę, vitaminas C naudingas imuninei sistemai. Minkštime gausu B grupės vitaminų, užtikrinančių normalią nervų sistemos veiklą. Kalis padeda palaikyti normalų širdies ir kraujagyslių darbą.

– Daugelis vartoja tik moliūgą, o jo sėklas išmeta. Galbūt nevertėtų?

– Nereikėtų pamiršti moliūguose esančių sėklų – jei naudosite moliūgus kaip dekoracijas, neišmeskite sėklų. Jose gausu cinko, seleno, magnio, tai geras baltymų šaltinis mitybai praturtinti.

Moliūgų sėklos yra labai maistingos, išmesti jas – didelė klaida. Sėklose yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, antioksidantų ir skaidulų. Šis derinys itin naudingas širdžiai ir kepenims. Moliūgų sėklose esanti ląsteliena padeda sumažinti bendrą cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų riziką. Tik nereikia pamiršti, kad sėklos kaloringos, 100 gramų yra 557 kcal.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: