V. Bičiūnaitės nuotr.

Peršalimo ligų gydymas

  • Rekomenduojama gerti daug skysčių, ilsėtis, stiprinti imunitetą.
  • Pakilus temperatūrai, nereikia skubėti tuoj pat ją numušti vaistais. Jei jaučiamasi pakankamai gerai ir nesergama sunkiomis lėtinėmis ligomis, reikia leisti organizmui pačiam kovoti su infekcija.
  • Peršalus tinka įvairios vaistažolių arbatos – čiobrelių, liepžiedžių, ramunėlių, šeivamedžių, šalavijų, kmynų ir kt.

Svarbi profilaktika

  • Peršalimo profilaktikai svarbu nuolat stiprinti imunitetą, sveikai maitintis, sportuoti, pakankamai ilsėtis, vengti streso, vartoti pakankamai antioksidantų, reguliariai plautis rankas, vengti kontakto su sergančiaisiais.
  • Organizmui reikia laiko sukaupti pakankamą kiekį medžiagų ir vitaminų, kurie ir sustiprina imunitetą, tad tuo reikia rūpintis iš anksto. Dažnai sergantiems peršalimu svarbu stiprinti imunitetą ežiuolės preparatais, bičių produktais, žuvų taukais, vitaminu C.
  • Viena iš didžiausių klaidų, kurią darome – susirūpiname sveikata tik pajutę ligos simptomų.

 Peršalimą gydančios arbatos pagal skonį ir galimybes

Arbata su citrina

Šilti skysčiai išplečia kraujagysles ir aktyvina prakaitavimą. Citrina – imunitetui reikalingas vitaminas C ir natūralus antiseptikas. Medus skatina geresnį vitaminų pasisavinimą bei normalizuoja medžiagų apykaitą.

Receptas: užplikykite juodąją arbatą, įdėkite medaus ir citrinos griežinėlį. Arbata turi būti ne karšta, o šilta. Jeigu peršalimo simptomus lydi gerklės perštėjimas, medų ne tik dėkite į arbatą, bet ir sučiulpkite jo šaukštelį neužsigerdami.

Aviečių arbata

Avietės skatina prakaitavimą, mažina karščiavimą. Jose gausu vitamino C ir silicio rūgšties – natūralaus aspirino, o lapuose ir vaisiuose esantys taninai slopina uždegiminius procesus. Aviečių arbatą galima ne tik gerti, bet ir skalauti ja gerklę.

Receptas: užplikykite 100 g šviežių aviečių, 2 valg. š. aviečių uogienės ir 2 valg. š. aviečių lapų (arba džiovintų aviečių uogų) stikline verdančio vandens ir leiskite pastovėti 15–25 min.

Česnakas su medumi
Receptas: santykiu 1:1 sumaišykite sutrintą česnaką (arba česnakų sultis) ir medų. Šią masę, užsigerdami stikline vandens, vartokite po 1–2 arbat. š. du kartus per dieną.

Norėdami česnakais gydyti slogą, susmulkinkite kelias česnakų skilteles, gautą masę suvyniokite į marlę ir palaikykite prie kiekvienos nosies šnervės 5–7 min. Nerekomenduojama lašinti česnakų sulčių tiesiai į nosį.

Pieno mėgėjams

Pieno sudėtyje yra amino rūgšties, kuri pasižymi raminamosiomis savybėmis. Be to, piene gausu mūsų imuninei sistemai reikalingų fermentų.

Receptas: vienam litrui pieno reikės 4–5 valg. š. medaus, po pusę arbat. š. vanilės, muskato ir cinamono, kelių žirnelių kvapiųjų pipirų ir lauro lapelio. Visus ingredientus sudėkite į indą su pienu, užvirinkite ir leiskite pastovėti 5 min.

Imbieras teikia jėgų

 Ši arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą.

Receptas: stiklinėje karšto, bet ne verdančio vandens ištirpinkite 1 valg. š. medaus, įpilkite 1 valg. š. citrinų sulčių, 0,5 arbat. š. sutarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galite įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų.

Neapsigaukite! Galite ir pakenkti!
• Prieš vartodami česnakus ir imbierinę arbatą įvertinkite organizmo būseną: ar nėra kraujavimo pavojaus virškinamajame trakte, ar nėra sumažėjęs kraujo krešėjimas, artimiausiu metu numatomų operacijų, skrandžio ar žarnyno uždegimų, tulžies pūslės ligų.

  • Jeigu sergate cukriniu diabetu, būkite itin atsargūs su medumi.
  • Jeigu kenčiate nuo virškinamojo trakto ligų, verčiau nevartokite citrinų.
  • Aviečių nuoviras nerekomenduojamas aukštą kraujospūdį turintiems ir širdies ligomis sergantiems žmonėms.

Parengė Vilma Bičiūnaitė

Prie Dirdų

1
Rašyti komentarą

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Alvydas Recent comment authors
  Subscribe  
Naujausius Seniausius Įvertinimą
Informuoti apie
Alvydas
Alvydas

Litro,ir medaus