V. Bičiūnaitės nuotr.
puodelis

Reikia stebėti

Geriausia žieminius česnakus nuimti tuomet, kai pradeda trūkinėti žiedynų apvalkalai (jeigu žiedynai nepašalinti) arba nugelsta daugiau nei pusė lapijos, t. y. liepos antrojoje pusėje arba rugpjūčio pradžioje. Išrovus augalą matosi išryškėjusios skiltelės, tačiau išorinis lukštas sveikas. Negalima laukti, kol visi laiškai pagels ir sudžius. Pavėlavus nurauti, česnakai prastai laikysis per žiemą.

„Vaikai“ irgi vertingi

Žieminių česnakų žiedynai su oriniais svogūnėliais nuimami pradėjus trūkinėti žiedynų apvalkalams. Žiedynai nupjaunami kartu su stiebais, surišami ir pakabinami džiūti gerai vėdinamoje patalpoje. Prieš sėją jie iškuliami, išsijojami ir sėjami tik stambieji. Patartina sėti ne smulkesnius kaip 4,0 mm skersmens svogūnėlius. Galima sėti ir rudenį, ir pavasarį. Sėklų įterpimo gylis – 3–5 cm. Sėjant pavasarį, per žiemą laikomi neiškulti vėsiai (2–5 laipsnių temperatūroje) arba šiltai (16–20 laipsnių temperatūroje). Laikytus šiltai reikia labai anksti pasėti, nes iki rudens gali nesubręsti. Tokiu atveju nesubrandintus sėjinukus galima palikti per žiemą ir kitais metais užaugs normalus derlius. Rudenį sėjinukai sodinami taip pat, kaip ir skiltelės.

Skiltelės palauks

Iki skiltelių sodinimo dar toli – jos sodinamos nuo rugsėjo pabaigos iki spalio vidurio. Svarbu, kad iki užšąlant spėtų gerai įsišaknyti. Skiltelės sodinamos 6–8 cm gyliu. Įsišaknijimui reikia daug drėgmės, tad jeigu sausa, dygsta lėčiau. Geriausia sodinti sklypelyje, kur buvo auginami agurkai, moliūgai, aguročiai, kopūstai, pupelės. Česnakų net 3–4 metus negalima sodinti sklypelyje, kur augo svogūnai ir česnakai, taip pat jie nesodinami po bulvių ir pomidorų, nes gali apnikti ligos.

Natūralus antiseptikas

 Česnakuose fitoncidai pasižymi stipriomis baktericidinėmis savybėmis ir naudojami farmacijoje. Juose apie 26 proc. angliavandenių, 7 proc. baltymų, tik 0,06 proc. riebalų, gausu vitamino C ir nedideliais kiekiais B1, B2, B6 ir PP. Vertingiausi – eteriniai aliejai, kurie veikia kaip antiseptikas. Būtent dėl jų česnakai tokie aitrūs.

Česnakinė druska

Reikės:  po 200 g česnakų ir druskos.

Paruošimas. Česnakus nulupti, skilteles rupiai supjaustyti ir išdžiovinti nuo saulės apsaugotoje vietoje. Jeigu džiovinama orkaitėje, smulkinti česnakų skiltelių nereikia. Išdžiūvusius česnakus su rupia druska sumalti kavamale. Laikyti sandariai uždarytame inde. Kas mėgsta stipresnį česnakų kvapą, gali dėti 300 g česnakų.

Česnakų pagardai

 Jie tinkami sriuboms, padažams ir kitiems patiekalams pagardinti. Šaldytuve gerai laikosi 10–12 mėn.

Su pipirais

Reikės: 0,5 kg česnakų, 150 g aliejaus, šaukšto druskos, pusės šaukštelio maltų baltųjų, raudonųjų, žaliųjų, juodųjų pipirų mišinio.

Paruošimas. Česnakus išskirstyti skiltelėmis, sudėti į aliuminio folijos maišelius arba suvynioti į foliją ir iškepti orkaitėje. Atvėsinti, nulupti, sutrinti per tinklelį ar kiaurasamtį, pasūdyti, paskaninti pipirais, supilti aliejų ir gerai išsukti. Masę sudėti į mažus indelius, užsukti dangteliais ir laikyti vėsioje vietoje.

Su pomidorais

Reikės: po 0,5 kg česnakų ir pomidorų,  2 šaukštų druskos, aliejaus.

Paruošimas. Pomidorus nuplikyti, nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Nuluptus česnakus sukapoti. Viską sumaišyti, pasūdyti ir sudėti į mažus stiklainius. Ant paviršiaus užpilti pakaitinto aliejaus ir uždaryti dangteliais. Laikyti vėsioje vietoje.

Žaliasis

Reikės: 0,5 kg česnakų, 0,3 kg pomidorų tyrės, 100 g krapų, petražolių arba gelsvių lapelių, 2 šaukštų druskos, maltų karčiųjų pipirų arba žiupsnelio maltų kadagio uogų ir laurų lapelių.

Paruošimas. Nuluptus česnakus sukapoti, krapus ar petražolių lapelius smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su pomidorų tyre, paskaninti prieskoniais, pasūdyti, gerai išmaišyti. Tada sukrėsti į stiklainius, užsukti dangteliais ir laikyti vėsioje vietoje.

Parengė Vilma BIČIŪNAITĖ

 

 

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie