J. Kačerausko nuotr.

Rokiškio krašto muziejus gavo ypatingą dovaną – pirmąją gastronominę knygą lietuvių kalba. Knygą, dėkodami už pagalbą ją rengiant, muziejui padovanojo leidykla „Vaga“ ir jos autoriai Andželika bei Rimvydas Laužikai.

Lietuvybės puoselėtojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos (1836–1925) knygelė „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ yra unikalus istorinis šaltinis. Tai – pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba. Ji parašyta dar XIX a. pabaigoje – išskirtiniu laikotarpiu, kai formavosi šiuolaikinė lietuvių tauta, buvo ruošiamasi atkurti Lietuvos valstybingumą. Ši knygelė, pirmąkart išleista prieš 125 metus, dabar atgimė naujai. Originalūs L. Didžiulienės-Žmonos receptai, papildyti vertingais, smalsumą žadinančiais A. ir R. Laužikų komentarais, atskleidžia šiuolaikiniam skaitytojui Lietuvos gastronomijos ištakas.

Krašto muziejaus inform.

kasyba

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie