Igoris ir Loreta Skripkos sraiges kirto šypsodamiesi. Autorės nuotr.
Igoris ir Loreta Skripkos sraiges kirto šypsodamiesi. Autorės nuotr.

Pirmas blynas neprisvilo. Taip galima pasakyti apie dailininko  Rimvydo Pupelio Obeliuose surengtus gurmaniškus sraigių pietus. Nei nuotaikos, nei ragautojų netrūko, tik sraigių buvo per mažai…

Valgytojų užteko
Nors sraiges į pinigus mainė tik dvi seniūnijos – šeimininkai obeliečiai ir Jūžintų seniūnijos moterys, vienintelės pritarusios R.Pupelio įdėjai, tačiau valgytojų susirinko per  400.  Paskanauti patiekalų, į kitus pasižvalgyti suvažiavo ar pėsčiomis suėjo ne tik obeliečiai, bet ir rokiškėnai. Neįprastos šventės nepamiršo ir baikeriai,  tradiciškai neaplenkiantys jokių išskirtinių vasaros švenčių. Pilnas moterų autobusas su fotomenininku Stanislovu Bagdonavičiumi priešaky, iš Panevėžio keliavę į parodą Kriaunose, irgi užsuko paragauti obeliečių sraigių.

Batsiuvys – be batų
Obelietės Vida Žaržojienė ir Daiva Kundelienė paruošė du patiekalus. Sraiges, įdarytas česnakiniu sviesto padažu, jos „nusižiūrėjo“ interneto svetainėje, o troškinį sugalvojo pačios: jame, be sraigių, – visokiausios daržovės: pomidorai, agurkai, paprikos, prieskoniai ir begalė žolelių. Ne vieną valandą sraiges teko virti ir žolelių marinate, ir vyno padaže. Dar ir actą, sodą bei kitokius dalykus naudoti. Vida sakė, jog paruošimo būdas labai ilgas ir, jei kažką panašaus tektų daryti kitais metais, pasikviestų daugiau draugių.
Pietų dalyviai už Vidos ir Daivos troškinį mokėjo daugiausia 2 Lt. Tiesa, pačiam renginio organizatoriui Rimvydui šio delikateso neteko paragauti: jo tiesiog pritrūko.

Užtat liko vyno
Jūžintiškės, vienintelės rajono seniūnijų atstovės, nepabijojo viešai pateikti sraigių patiekalų. Seniūnės Audronės Baltuškaitės paskatintas moteris renginio organizatoriai vadino drąsiomis ir žavėjosi ne tik sraigėmis, bet ir jų kiemeliu, išpuoštu tautodailės dirbiniais ir paveikslais. Jūžintiškės į pinigus mainė ir vyną, ir sraiges, kurias ruošė didesnė nei Obelių komanda – Žydrūnė Makuškienė, Danguolė Malevičienė, Regina Grumbinienė, Ramunė Rakauskienė ir Genovaitė Kulbokienė. Jūžintų seniūnė sakė, jog sraigių patiekalais miestelio moterys susidomėjo dar pernai: tuokart buvo pririnkta labai daug sraigių, o jų nesupirko. Teko valgyti sraigių mišrainę, pagamintą Ž.Makuškienės. Ragavusieji patiekalą išgyrė ir prašė dar jo padaryti. Jūžintų kulinarijos meistrės šypsojosi ir sakė: „Nė nesitikėjom, kad Obelių šventėje sraigių pritrūks, o vyno liks…“

Vienintelė…
Sraigių pietų buvo kviečiami visi rajono bardai. Rimvydas labai tikėjosi, kad jų atvažiuos ir iš Rokiškio: „Šis miestas neretai skelbiasi turįs gitaristų ir rengiąs tradicinius bardų vakarus…“ – lyg ir ironizuodamas kalbėjo jis. Tačiau bardams netradiciniam renginy atstovavo vienintelė Obelių moksleivė Viktorija, išdrįsusi viešai lipti ant scenos ir sukurti dar geresnę nuotaiką gurmaniškų patiekalų valgytojams.

Apie perspektyvas
Pirmą kartą tarptautinio kulinarijos paveldo sergėtojo vaidmens ėmęsis R.Pupelis sakė, jog mato daug  šio renginio perspektyvų – turizmo, kultūros, kulinarijos, saviraiškos, miesto reklamos, investicijų… Tiesa, virėjų šiemet buvo mažai: ne daug kas išdrįso kepti, virti, troškinti sraiges ir jas siūlyti pirkti. Tai reikalauja didžiulio ir subtilaus pasiruošimo. Organizatoriaus žodžiais, viską griaunantis mūsų žmonių konservatyvumas ir nedrąsa save parodyti gadino šventę. Tačiau jis tikisi, kad kitais metais bus nebe du, o bent keturi virėjų stalai: teks daryti kulinarų varžytuves.

Reda Milaknienė

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie