„Šašlykus kepu nuo dvylikos metų. Todėl tikrai galiu pasisakyti ir apie mėsą
„Šašlykus kepu nuo dvylikos metų. Todėl tikrai galiu pasisakyti ir apie mėsą

Rokiškio kultūros centro direktorius Erikas Druskinas turi ir lietuviškų, ir žydiškų šaknų, todėl ir jo maitinimosi įpročiai ir lietuviški, ir žydiški. Kaip „tikras lietuvis“  Erikas valgo  daug cepelinų (rekordas  yra dešimt per vienus pietus, o „kaip tikras žydas litvakas“ mėgsta skanią kiaulieną ir  kepa „pačius skaniausius šašlykus“, kurių gaminimo niuansais  ir pasidalino su  „Gimtojo Rokiškio“ skaitytojais. 

„Kaip tikras litvakas, būdamas Izraelyje aš net sapnuoju kiaules ir fermas, ir tai būna pats skaniausiais sapnas ir skaniausia žinia šeimai, nes Izraelyje nėra tokių skanių lašinių ir kumpių kaip Lietuvoje. Gal manyje užslėptas tikras sovietmečio kolūkietis, bet apie tai paaiškintų psichoterapeutas“, – pasakojimą apie šašlykus pradėjo direktorius. 

Jo žodžiais, šašlykus geriausia kepti ant vaismedžių malkų ugnies. Mat obels, vyšnios, kriaušės, malkos yra kaitresnės, turi saldesnio dūmo. „Kiaulieną geriausia kepti pagal skonį –  kas riebesnę mėsą, kas kumpį, kas nugarinę“, – siūlo pašnekovas. Mėsą jis ruošia tik tuomet, kai jau uždegamas laužas ir ugnis pradeda rusenti. Tik tada mėsą pjausto, barsto druska, pipirais, dar smulkiai supjausto  didelę svogūno galvą ir visa tai gerai įtrina į mėsą. „Mėsą prieskoniais reiktų masažuoti pakankamai ilgai, kad geriau išsiskirtų jos sultys. Kol įtrinu, susiformuoja geros žarijos, šašlykus veriu ant iešmo ir iš karto kepu“, – dalijosi savo gudrybėmis Erikas. Jis nepataria supjaustytos mėsos laikyti šaldytuve, nes ji apdžiūna ir nebūna tokia sultinga. Nepataria ir marinuoti,  nes tuomet  mėsa būna sausesnė ir įgauna nereikalingų skonių. „Armėnai ir gruzinai  lygiai taip pat kepa šašlykus nemarinuodami, o marinuoja  tik norėdami išlaikyti mėsą kitai dienai“, – sakė pašnekovas ir neslėpė: ne kartą yra susilažinęs, kad jo šašlykas – pats skaniausias ir laimėjo. „Po mano šašlykų niekas nebemarinuoja šašlykų mėsos“, – neslėpė pasididžiavimo.

Šašlykus Erikas  mėgsta valgyti su plikytais ilgagrūdžiais ryžiais, o tradicinis padažas prie jų – mažais gabalėliais supjaustyti svogūnai, kurie sumaišomi su paprastu pomidorų padažu. „Pomidorų padažas „nugesina“ svogūnus  ir dažniausiai tada niekas nebenori papildomai dar ir daržovių“, – pastebėjo Erikas  ir pridūrė, kad  jų šeimoje šašlykus kepa tik vyrai.

 

Reda MILAKNIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: