Janina Žemaitienė pagamina valgių ne tik savam, bet ir Konstantinavos kaimo bendruomenės švenčių stalui. J. Žemaitienės archyvo nuotr.

Janinos Žemaitienės lengvai ir greitai pagaminamas obuolių pyragas (3 foto iš asmeninio archyvo. Prierašas: Janina Žemaitienė pagamina valgių ne tik savam, bet ir Konstantinavos kaimo bendruomenės švenčių stalui. J. Žemaitienės archyvo nuotr.).

Reikės: 5 obuolių, 5 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės miltų, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakti iki baltumo. Tada, nuolat plakant, šaukštu pamažu pilti miltus, suberti kepimo miltelius ir dar paplakti. Skardą ištepti sviestu arba joje patiesti kepimo popierių. Tolygiai supilti pusę tešlos, ant jos užberti nuluptus, smulkiai supjaustytus obuolius ir cinamoną, pabaigti supilti tešlą. Pyragą kepti 40–50 min. 180 laipsnių temperatūroje. Iškepusį galima pabarstyti cukraus pudra.

Danutės Indriūnienės „Verkiantis“ pyragas (keturių sluoksnių) (1 arba 2 foto. D. Indriūnienės archyvo nuotr. Prierašas: „Verkiančiu“ pyragas pavadintas dėl to, kad ant baltymų masės atsiranda skaidrūs lašeliai. Jį D. Indriūnienė kepa apie 30 metų.)

Pirmam sluoksniui reikės: 100 g minkšto sviesto, 1 stiklinės cukraus, 100 g grietinės, 5 kiaušinių trynių, 300 g miltų, 10 g vanilinio cukraus,1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių.

Antram sluoksniui reikės: 700 g obuolienės.

D. Indriūnienės archyvo nuotr.

Trečiam sluoksniui reikės: 1 kg varškės, 3 kiaušinių trynių, 1 kiaušinio, 4 šaukštų cukraus, 1 citrinos nutarkuotos žievelės.
Ketvirtam sluoksniui reikės: visų 8 likusių kiaušinių baltymų, 16 šaukštų cukraus, vienos citrinos sulčių.

Pirmo sluoksnio gaminimas. Sviestą ištrinti su cukrumi iki baltumo, sudėti kiaušinių trynius, išmaišyti. Supilti grietinę, miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir viską išmaišyti. Tešlą sudėti į skardą ir lygiai paskirstyti. Ant pirmo sluoksnio užtepti obuolienę.

Trečio sluoksnio gaminimas. Sutrinti varškę, išplakti kiaušinius ir cukrų, įdėti tarkuotą citrinos žievelę. Visus produktus sumaišyti ir paskirstyti ant obuolienės. Tada skardą dėti į orkaitę, pyragą kepti 40 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Per tą laiką  gaminamas  ketvirtas sluoksnis – iki tirštumo išplakami  baltymai su cukrumi. Ši masė užtepama ant iškepto pyrago ir jis dar 15 min. pašaunamas į orkaitę.

Pyragas su datulėmis

Reikės: 1 stiklinės datulių, 0,5 stiklinės cukraus, 1 kiaušinio, 100 g aliejaus arba sviesto,  2 stiklinių miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, žiupsnelis druskos.

Gaminimas. Prieš gaminant pyragą, datules apipilti 1 stikline verdančio vandens ir 1 šaukšteliu sodos; palaikyti, kol atauš, tada išplakti smulkintuvu. Visus produktus sumaišyti ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 30 min.

Pyragų prieskoniai

Kartais pristingame fantazijos, kokių prieskonių berti į pyragą. Jų mišinį galima pasigaminti ir patiems.

Reikės: 4 arbatinių šaukštelių cinamono, 1 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių ir 0,5 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato.

Sumaišykite prieskonius ir suberkite į sandarų indelį. Laikyti galima iki 6 mėn. Ypač tinka moliūgų ir morkų pyragui.

Moliūgų pyragas virtuvės naujokams

Reikės: 2 kiaušinių, 1 kg 200 g moliūgų tyrės (ji gaunama perpjautą moliūgą iškepus orkaitėje), 1 skardinės kondensuoto pieno, 1 arbatinio šaukštelio pyrago prieskonių, 1 pakelio šaldytos tešlos.

Gaminimas. Tešlą atšildykite ir plonai iškočiokite. Jei ji gabaliukais, sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus vieną šalia kito, kad neliktų tarpelių. Į kitą indą įmuškite kiaušinius, supilkite moliūgų tyrę, kondensuotą pieną bei prieskonius ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Ją supilkite į kepimo skardą ir kepkite 220 laipsnių temperatūroje apie 15 min. Vėliau sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar apie 35–40 min.

Moliūgų pyragas su citrina

Reikės: 300 g moliūgo, 100 g sviesto, 150 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 citrinos, 1 stiklinės miltų, 1 šaukštelio sodos.

Gaminimas. Moliūgo minkštimą sutarkuokite (smulkiai arba stambiai). Nuspauskite sulčių perteklių. Nutarkuokite nuplautos citrinos žievelę ir išsunkite sultis. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius ir išplakite. Įmaišykite citrinos žievelę (galima pridėti ir pusę šaukštelio vanilinio cukraus). Įmaišykite sutarkuotą moliūgą, miltus, sodą (prieš tai „užgesinkite“ citrinos sultimis). Kepimo formą sutepkite sviestu ir sukrėskite tešlą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 min. Leiskite pyragui truputį pravėsti. Skanu valgyti šiltą ir šaltą.

Drėgnas morkų pyragas

Reikės: apie 0,5 stiklinės rudojo cukraus, 175 ml saulėgrąžų aliejaus, 3 kiaušinių, 3 vidutinio dydžio tarkuotų morkų, 1,5 stiklinės miltų, 1 arbatinio šaukštelio sodos, po tiek pat kepimo miltelių ir cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato, tarkuotos apelsino žievelės, razinų.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite ir riebalais ištepkite 20 cm kvadratinę kepimo formą. Tuomet dubenyje sumaišykite cukrų, kiaušinius ir aliejų. Kitame dubenyje – miltus, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius. Tada paimkite kelis šaukštus miltų ir sumaišykite su stambia tarka tarkuotomis morkomis ir razinomis. Taip jos tolygiai pasiskirstys pyrage ir „nenuskęs“. Į cukraus, kiaušinių, aliejaus mišinį įmaišykite morkas su razinomis, suberkite sutarkuotą apelsino žievelę, miltų mišinį ir išmaišykite. Tešlą pilkite į paruoštą kepimo formą, kepkite 40–45 min., kol, įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, jis liks sausas bei švarus. Išėmę iš orkaitės, pyragą apie 5 min. palikite kepimo formoje, tik tuomet išimkite, nuplėškite popierių ir visiškai atvėsinkite ant grotelių.

 

sostinė

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie