V. Bičiūnaitės nuotr.
vaiva1

Rauginti moliūgai

Patogiausia rauginti 3 l stiklainiuose. Iš 5 kg moliūgo gaunami keturi 3 l stiklainiai.

Paruošimas. Moliūgas perpjaunamas, nulupama žievė, išimamos sėklos ir plaušai, supjaustoma dviejų pirštų storumo riekėmis. Stiklainiai išplaunami karštu vandeniu ir į kiekvieną dedama po 3 valg. šaukštus druskos (su kaupu), po 1 valg. šaukštą garstyčių sėklų, po 2 valg. šaukštus džiovintų krapų stiebų, 5–6 juodus pipirus, 5–6 plonai supjaustytas česnako skilteles, saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis), 1 džiovintą čili pipirą (apie 3–4cm).

Gaminimas. Į stiklainius sudėti moliūgai užpilami verdančiu vandeniu. Stiklainiai uždengiami karštame vandenyje nuplikytais plastikiniais dangteliais. Konservai kelias dienas palaikomi virtuvėje, kambario temperatūroje, o kai skystis pradeda drumstis, išnešami į rūsį ar kitą vėsią vietą.

Rauginimui puikiai tinka pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

Šaldyti moliūgų kubeliai

Nuplaukite moliūgą, pašalinkite sėklas. Jei moliūgas iš greitai suverdančių rūšių, žievę palikite, jei tvirtesnis, tuomet nulupkite. Supjaustykite kubeliais (kraštinė – apie 3 cm). Dideliame puode užkaiskite vandenį. Kai užvirs, suberkite moliūgo kubelius. Pavirkite apie 3 min., tada perkoškite ir greitai suberkite kubelius į šaltą vandenį. Po kelių minučių moliūgus išgriebkite, leiskite kiek apdžiūti ir berkite į specialius šaldyti skirtus indelius ar maišelius (nepripildykite sausakimšai). Tuomet dėkite į šaldiklį. Jei moliūgus šaldėte su žieve, atšildžius reikės ją nupjaustyti,  jei be žievės, moliūgų kubeliai iškart bus tinkami dėti į patiekalus.

Moliūgų tyrė
Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau ar į keturias dalis (priklausomai nuo dydžio) ir pašalinkite sėklas, „plaušus“. Žievės nulupti nereikia. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgo gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į skardą aukštesniais kraštais žieve į apačią, įpilkite puodelį vandens ir kepkite 40–60 min., kol minkštimas iškeps. Po to leiskite moliūgui 10 min. pravėsti, tada šaukštu išskobkite minkštimą. Galite šaldyti jau tokį, bet dar geriau minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės.

Tyrę supilstykite į šaldymui skirtus maišelius ar indelius (nepripildykite iki pat viršaus) ir dėkite į šaldiklį.

Tyrės vartojamos sriuboms, košėms, padažams pagardinti.

Moliūgų kisielius

Reikės: 0,5 kg moliūgų, 0,5 litro pieno, 2 valg. šaukštų cukraus, 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, 1 valg. šaukšto krakmolo.

Gaminimas. Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną užvirinkite, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite. Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa. Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.

Moliūgų cukatos ir sirupas

Reikės: 2 kg moliūgų, 250 g cukraus, 1 citrinos sulčių, 1 valg. šaukšto miltelinio cukraus.

Gaminimas. Moliūgą supjaustykite nemažais kubeliais, užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys skysčio. Jį nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą. Skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų. Palaikykite apie 12 val. Tuomet viską kartu su moliūgų kubeliais užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.

Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje (apie 75 laipsnių temperatūroje) po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio). Galima džiovinti vaisių džiovyklėje.

Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Liko neprinokusių pomidorų?

Ką daryti, jei šiltnamyje liko neprinokusių pomidorų? Galima bandyti prinokinti senu, patikrintu būdu, t. y. nuskinti,  sudėti į krepšius ar kartonines dėžutes (pomidorų eiles perklojant popieriumi) ir laikyti kambario temperatūroje. Arba išsivirti smaližiams skirto džemo.

Žalių pomidorų ir apelsinų džemas

Naudojami tiek žali, tiek nokti pradėję pomidorai. Jie virtuviniu kombainu sutarkuojami. Masė išmatuojama litrais. Tarkiai pilami į puodą, kuriame virs džemas. Vienam litrui pomidorų tarkių dedami 2 vidutinio dydžio apelsinai. Apelsinus nuplauname ir sutarkuojame virtuviniu kombainu. Tarkiai pilami į pomidorų masę, permaišomi.

Verdama ant silpnos ugnies. Pridengiama dangčiu taip, kad liktų plyšys garams išeiti. Paliekama 4-5 val. virti. Retkarčiais masė permaišoma. Kai ji sutirštėja, suberiamas cukrus (1 l pomidorų tarkių pilama 0,5 kg cukraus).
Dabar nuo puodo nesitraukite! Maišoma, kol cukrus ištirpsta, tai trunka apie 15-20 min. Karštas džemas supilstomas į švarius stiklainius, jie užsukami, apverčiami dangteliais žemyn, atvėsinami ir nešami į rūsį.

Patarimas – galima pilti citrinų sulčių ir, jei norisi džeminės konsistencijos, naudojamas pektinas.

Parengė Vilma Bičiūnaitė

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie