Gimtasis Rokiškis Bendruomenių vartai Ant mūsų stalo – žaliosios gėrybės

Ant mūsų stalo – žaliosios gėrybės

Dygstančios kiaulpienės, dilgėlės, garšvos kraupina tvarkingus daržininkus, tačiau lengvą maistą garbinančius ir bent kiek apie pavasarinius gamtos vitaminus nusimanančius žmones džiugina, nes iš jų įmanoma išvirti gardžią sriubą, pagaminti salotų. Į šią kompaniją puikiai tinka ir jauni ridikėlių lapeliai. Kad būtų gardžiau, prireiks vieno kito įprasto komponento.

111
0

Pavasariniai šaltibarščiai

Reikės: jaunų garšvų lapelių, žieminių svogūnų laiškų, agurklių lapelių (tiks raugintas ar pamarinuotas agurkas), virto kiaušinio, rūgpienio arba kefyro, virinto atšaldyto vandens.

Gaminimas. Supjaustome jaunus garšvų lapelius (tiks ir koteliai), žieminių svogūnų laiškus, agurklių lapelius arba agurkus. Pakapojame virto kiaušinio. Masę užpilame rūgpieniu ar kefyru, jei per tiršta, praskiedžiame vandeniu. Paskaniname druska. Į šaltibarščius tiks patarkuoti virtų burokėlių, įberti krapų lapelių. Vietoj garšvų tinka dėti balandos, žliūgės, blanširuotos dilgėlės, rūgštynės lapelių. Šaltibarščiai valgomi su bulvėmis.

Baltoji šaltsriubė su ridikėliais

Reikės: svogūnų laiškų, krapų, agurko, ridikėlių, kefyro, virinto atšaldyto vandens.

Svogūnų laiškai ir krapai susmulkinami, agurkas ir ridikėliai supjaustomi. Viskas suberiama į kefyrą, jei reikia, įpilama vandens. Patiekiant apibarstoma pjaustytais kiaušiniais.

Tiršta rūgštynių sriuba

Reikės: 300 g rūgštynių, 30 g sviesto, 0,5 kg šviežių bulvių, 1,5 l vandens, 2 šaukštų grietinės, druskos.

Gaminimas. Bulves nulupame, smulkiai supjaustome, sudedame į pasūdytą vandenį ir verdame 20 min. Rūgštynes perrenkame, nuplauname, smulkiai supjaustome, sudedame į kitą puodą ir troškiname 5 min. svieste, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad neprisviltų. Į puodą su bulvėmis sudedame ištroškintas rūgštynes ir dar paverdame kelias minutes. Išvirtą sriubą pertriname arba išplakame plakikliu, po to pašildome. Tiekiame su grietine.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

azija

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie