Visuomenės sveikatos biuro specialistės Valentina Mickienė ir Laimutė Narbutienė, lektorė Raminta Bogušienė, biuro direktorė Agnė Šapokaitė. B. Bičiūnaitės nuotr.
puodelis

Pasak lektorės, tik 10–20 proc. žmogaus sveikatos lemia genetika, o kita – gyvenimo būdas. Dažnas pramoniniu būdu pagamintas maisto produktas turi daug cukraus, druskos, pavojingų hidrintų riebalų, būna smarkiai termiškai apdorotas, jame stinga skaidulinių medžiagų. Geriausia maistą gamintis namuose, rinktis kuo mažiau perdirbtus, tinkamai laikytus produktus.

Kas turi būti lėkštėje? Šviežios, raugintos ar virtos daržovės (bulvės nepriskiriamos prie daržovių); grūdinių ar ankštinių kultūrų produktai; riešutai ir sėklos; kokybiški vaisiai ir uogos; daržovių ir vaisių kokteiliai, tyrelės, rauginti pieno produktai; šviežia mėsa, žuvis, kiaušiniai. Vertingos kuo mažiau perdirbtos kruopos, nes jose yra mažiau glitimo. Iš tikrųjų žmogus turėtų valgyti tai, ką nori, tik saikingai. Tam reikia pažinti save, įsiklausyti į organizmo poreikius. Bėda ta, kad daugelis žmonių yra tą ,,klausą“ praradę, jie įpratę prie saldiklių, skonio stipriklių, todėl kai kurie natūraliai pagaminti maisto produktai atrodo tarsi beskoniai, nepatrauklūs. Jei pavalgius skauda galvą, pučia pilvą, ima mieguistumas, apninka bloga nuotaika, – kaltas prastas valgio pasirinkimas. Maistas turi teikti energijos.

Išsamiau apie tai kitame „Gimtojo…“ numeryje

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie