blank
15min.lt nuotr.

Nuo varškės dantys nebarškės, nes ji turi nemažai kalcio, reikalingo kaulams ir dantims. Ši medžiaga taip pat gerai veikia mūsų medžiagų apykaitą ir kaulų audinio tankį. Varškėje taip pat yra magnio, kuris palaiko reikiamą cukraus kiekį kraujyje, ir kalio, palaikančio vandens pusiausvyrą organizme, mažinančio nerimą ir dalyvaujančio nervų sistemos veikloje. Varškė turi ir B grupės vitaminų. Jie normalizuoja medžiagų apykaitą. Vitaminas B12 padidina smegenų efektyvumą ir padeda organizmui geriau įsisavinti geležį.

Jei kas nors dar sunkiate varškę iš naminio pieno, tai žinokite – išrūgų baltymai priskiriami aukščiausią biologinę vertę turintiems baltymams, todėl jų neišpilkite į kriauklę ar į balą! Jie stiprina imuninę sistemą. Taigi, jei kasdien išgersite po stiklinę pieno išrūgų, greitai ir natūraliai sustiprės organizmo atsparumas infekcijoms, peršalimo ligoms.

Iš varškės pagaminti patiekalai tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei, saldžiam stalui. Net daugelis atletų varškę valgo prieš eidami miegoti, mat joje yra baltymo, vadinamo kazeinu. Jis virškinamas lėtai ir padeda padidinti raumenų svorį. Skanaus ir jums!

Nekeptas varškės pyragas

Reikės: pagrindui – 300 g trapių sausainių, 150 g sviesto; viršutiniam sluoksniui – 500 g neriebios trintos varškės, 200 ml grietinėlės, 150 g cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 kupino šaukšto želatinos, smulkintų riešutų arba migdolų drožlių papuošti.

Gaminimas. Želatiną užpilkite 100 ml vandens ir palikite išbrinkti. Sausainius sumalkite ir sumaišykite su ištirpintu sviestu. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą, suspauskite ir dėkite į šaldytuvą. Želatiną ištirpinkite ir pravėsinkite.  Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišykite varškę, supilkite želatiną, išmaišykite. Varškės masę paskleiskite ant sausainių masės. Pyragą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 3–4 val., kol sustings. Prieš patiekdami papuoškite riešutais ar migdolais.

Makaronų ir varškės apkepas

Reikės: 400 g makaronų, 250 varškės, 4 kiaušinių, 125 g sviesto, 3–4 obuolių, keleto šaukštų miltelinio cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1–2 šaukštelių malto cinamono, druskos.

Gaminimas. Makaronus išvirkite, kaip parašyta ant pakelio. Nusunkite ir išmaišykite su 2/3 viso sviesto. Varškę ištrinkite su cukrumi, kiaušiniais, kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Varškės masę sumaišykite su makaronais. Nuluptus obuolius supjaustykite skiltelėmis. Į kepimo indą dėkite pusę makaronų ir varškės masės. Išlyginkite ir uždėkite sluoksnį obuolių, pabarstykite cinamonu ir sukrėskite likusią makaronų masę. Viršų išlyginkite, dėkite kitą obuolių sluoksnį, pabarstykite cinamonu. Kelis likusius sviesto gabaliukus taip pat uždėkite ant viršaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20–25 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Virti bulvių kukuliai su varškės įdaru

Reikės: 1 kg bulvių, 100 g varškės, 200–300 g šaldytų ar šviežių špinatų, 1 kiaušinio, 1 sultinio kubelio, 5 džiovintų pomidorų, 1 svogūno, citrinų sulčių, druskos, maltų juodųjų pipirų, aliejaus ir sviesto kepti, pomidorų ir daigintų sėklų (pagal poreikį).

Masės gaminimas. Bulves nuskusti ir pusę kiekio išvirti pasūdytame vandenyje, kitą pusę smulkiai sutarkuoti. Išvirusias bulves sugrūsti. Tarkius nusunkti ir palaukti, kol nusistos krakmolas. Krakmolą ir grūstas bulves sudėti į tarkius. Įmušti kiaušinį, pasūdyti, pagardinti maltais pipirais ir gerai išmaišyti.

Įdarui svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje. Džiovintus pomidorus supjaustyti juostelėmis, suberti į svogūnus ir šiek tiek pakepinti. Sudėti smulkintus špinatus (saujelę palikti), suberti sutrintą sultinio kubelį ir dar šiek tiek pakepinti, kol išgaruos skystis. Šį troškinį sumaišyti su varške.

Iš bulvių masės lipdyti paplotėlius, dėti varškės įdaro ir užspausti. Kukulius virti pasūdytame vandenyje 5 min. Išvirusius išgriebti, nuvarvinti ir patiekti su smulkintais pomidorais, daigintomis sėklomis ir atskirai aliejuje arba svieste patroškintais špinatais.

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: