Didesnė nei 25 laipsniai šilumos temperatūra ir drėgmė – puiki terpė duonoje veistis pelėsiui. V. Bičiūnaitės nuotr.
bangenis

Nusivylė

„Gimtojo…“ redakcija gavo ištikimos UAB  „Lašų duona“ produkcijos mėgėjos pastebėjimą, kad prekyboje pasirodė papelijusi šios bendrovės kepama duona. Moteris (pavardė redakcijai žinoma) tokį kepaliuką, pirktą Rokiškyje, viename didžiųjų prekybos centrų, atnešė ir į redakciją. Riekutėmis supjaustyti kepaliukai  pelija ne iš išorės, o iš vidaus, tad pelėsiukai matosi tik namuose praskleidus pakuotę arba ją gerokai pavarčius prieš perkant. Neapsižiūrėjusi rokiškėnė tokią duoną įsigyja ne pirmą kartą. Moteris svarstė, gal kalta per daug sandari pakuotė, ir piktinosi gamintojų aplaidumu, nes, jos žiniomis, pelėsis pasklinda po visą gaminį, ne tik ten, kur matomas plika akimi.

Natūralumas turi savo kainą

Pasak UAB „Lašų duona“ vadovės Ivetos Aukštuolienės, aukšta oro temperatūra ir drėgmė sudaro geras sąlygas formuotis pelėsiui. „Natūralumas turi savo kainą. Gamybos procese nenaudojame jokios agresyvios chemijos. Jos nesiimame tausodami klientų sveikatą. Žiūrėdama pirkėjams į akis galiu sakyti, kad mūsų duoną galima duoti ir kūdikiams. Mes nebėgame nuo problemos (apie prekyboje pasirodžiusią supjaustytą pelijančią duoną vadovė jau žinojo – aut. past.). Be priedų keptą duoną reikia laikyti ne aukštesnėje kaip 25 laipsnių temperatūroje, tačiau šiuo metu nepanašu, kad karštis atslūgs, todėl mažiname gamybos apimtis, kad atvėsintume iškeptą duoną. Tada ji ilgiau išsilaiko“, – situaciją apibūdino vadovė.

Daugiau – šeštadienio „Gimtajame…“

2
Rašyti komentarą

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DuonaLina Recent comment authors
  Subscribe  
Naujausius Seniausius Įvertinimą
Informuoti apie
Duona
Duona

Ne vieną kartą esu nusipirkusi supelijusią Lašų duoną ir užsienyje. Daugiau nebeperku. Nemanau, kad supelijusi duona be cheminių priedų yra sveikiau už kokią kitą. Ne karštas oras problema, o kaip pati ponia pasakė – duona nebūdavo atvėsinama prieš pjaustymą ir pakavimą.

Lina
Lina

Kai šiltą duoną pakuoja į celofaną,išsiskiria garai,kurie ir sudaro terpę pelėsiui.Pakuoti reikėtų atvėsusią duoną .