blank
V. Bičiūnaitės nuotr.

Vita Urbietienė: „Imam kokias norime uogas ar vaisius, sutriname vaisių ir daržovių trintuvu, pridedame šiek tiek medaus ir būtinai bananų. Paragaujam, ar atitinka mūsų skonį. Džioviname orkaitėje arba džiovyklėje (aš turiu tam pritaikytą). Bananai reikalingi, kad masė įgautų tąsumo, nes kitaip saldainių nesusuksime. Kokiu santykiu jų dedama? Tai individualu, priklauso nuo vaisių ar uogų. Tikslių proporcijų nėra, reikia tiesiog bandyti. Treti metai šitaip pasidarome saldainių, tad jau žinome, kurioms uogoms reikia to lipnumo. Labai sunkiai limpa juodieji serbentai, nes jie turi daug pektinų. Juodųjų serbentų  galima tiesiog įmesti į kitokių uogų masę. Mums labai patinka rabarbarų saldainiai (mes taip vadiname, nors iš tikrųjų tai vaisinės lazdelės). Trintuvu sutriname rabarbarus (negali būti peraugę, nes tokie turi daug „siūlų“), dedame medaus ir bananų. Skonį labai pagerina braškės.

Ar reikia ištirpinti sukietėjusį medų? Ne, nors tai gali priklausyti ir nuo trintuvo galingumo. Stiprus išsuka ir susicukravusį medų. Svarbiausia – reikia susirasti medaus be cukraus priemaišų, nes cukrus duoda lipnumo, tada juostelės būna labai lipnios. Jei pridėsi per daug medaus, tai irgi bus per lipnu. Medaus dedame pagal skonį. Tiesa, į masę galima pilti sulčių.

Sutrinta masė paskleidžiama plonu sluoksniu. Kadangi turiu specialius silikoninius padėkliukus, man paprasta. Kalbėjau su kitais – jie stengiasi pilti kuo ploniau, nes storai pripylus ilgėja džiovinimo laikas. Kiek laiko džiūsta? Orkaitėje nebandžiau džiovinti. Džiovyklėje priklauso nuo uogų. Greičiau išdžiūsta rabarbarų masė, juodųjų serbentų – ilgiau. Priklauso nuo temperatūros. Jei norime išsaugoti vitaminus, negalima viršyti 50 laipsnių temperatūros. Rabarbarų saldainius aš išdžiovinu per 12 val., juodųjų serbentų – iki 2 parų. Atvėsinu, tada susuku.

Po mugės daug kas susidomėjo, įsigijo džiovykles, bet sulaukiau skambučių, kas visgi tai ilgas žaidimas. Bet saldus. Galima eksperimentuoti su pavirtais obuoliais, kriaušėmis. Tokie receptukai dar tiktai gimsta, tad visiška laisvė eksperimentams.“

Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“

azija
Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments