blank

Jauna mama prašo paaiškinti, ar saugu vartoti jau kartą atšilusius ir vėl užšaldytus ledus. „Kartais tokių pasitaiko parduotuvėse. Kad jie buvo sušilę, o vėliau vėl užšaldyti, matosi iš vaflinių indelių, nes jie įspausti, deformuoti. Yra tekę matyti, kad pravirus šaldiklius palieka ir pirkėjai, taigi ledai gali suglebti ir šaldiklyje“, – pateikė pavyzdžių moteris. Ji klausia, kokioje temperatūroje šaldiklyje turėtų būti laikomi šie skanėstai.

Iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) gavome atsakymą, jog bet kokiu atveju, jei ledai yra deformuoti, vadinasi, kažkuriuo etapu (transportuojant ar kitaip laikant) jie buvo atitirpę. Pakartotinai užšaldyti ledai, t. y. deformuoti ledai, gali neatitikti ne tik kokybės, bet ir saugos rodiklių. Po pakartotinio užšalimo susidaro kristalai, blogėja ledų konsistencija bei suprastėja ledų skonis.

Valgyti deformuotus ledus yra nesaugu ir tokio skanėsto pirkti negalima.

„Valgomieji ledai turi būti laikomi gamintojo nurodytomis sąlygomis ir temperatūroje. Dažniausiai ledų laikymo temperatūra yra -18 laipsnių C, – akcentuojama VMVT Viešųjų ryšių skyriaus atsakyme. – Siekiant užtikrinti ledų saugojimo temperatūros rodiklius, prekybininkai turi užtikrinti, kad šaldikliai būtų neperpildyti, dažniau kontroliuoti laikymo temperatūrą bei deformuotus, t. y. pakartotinai užšaldytus ledus, išimti iš prekybos.“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: