L. Mišanovo asmeninio archyvo nuotr.

Geras gaspadorius

Laidos filmavimo metu L. Mišanovas svečiams aprodė dvaro valdas, XVIII a. rūsius, laidos vedėjus, kurie, beje, yra ir sutuoktiniai, nuvedė į Meilės salą, kur šie prie stebuklingojo ąžuolo prisiekė amžiną meilę – juk atvykus į Ilzenbergo dvarą to nepadaryti būtų tiesiog nuodėmė. Buvo aprodytas ūkis, papasakota, kad didžioji dalis produktų, atkeliaujančių į restoraną yra užauginama dvaro valdose. Nukeliauta ir į vynuogyną, kurio vaisius jau šiemet bus galima paragauti, patikrinti derliaus saldumą.

L. Mišanovas itin svetingas – svečiai buvo vaišinami vietoje gamintais ir augintais produktais. Taigi laidos vedėjas Mantas pagyrė dvaro vietininką Lauryną sakydamas „labai geras gaspadorius esi“.

„Nuo ūkio iki stalo“ politika

Laidos siužete apie Ilzenbergo dvarą buvo pristatyta „Nuo ūkio iki stalo“ politika. Tai maisto gavimo būdas, kai tai padaryti stengiamasi iš aplinkinių ūkių, parduotuvėlių ar vietinių žmonių. Tokį maisto gavimo būdą ypatingai propaguoja Europos sąjunga. Laidos vedėjas M. Bartuševičius pasakojo: „Mūsų maisto tiekimo grandinė yra ganėtinai ilga ir nelabai efektyvi, dėl to ES užsibrėžė tikslą – per ateinantį dešimtmetį padaryti taip, kad bent 25 proc. visų ūkių būtų ekologiniai. Ekologinių ūkių pliusai – įkūrus ūkį prie pat restorano, laikas, per kurį maistas iš ūkio keliauja iki mūsų skrandžio dar labiau sutrumpėja, vadinasi, valgome šviežesnį maistą, skatiname biologinę įvairovę, išsaugojame kultūrinį paveldą. Ūkininkai, kurie yra įsikūrę šalia restorano, taip pat gauna naudos. Lietuvai šioje srityje nuveikti dar tikrai yra ką. Jeigu nukeliautume į Skandinaviją, ten atrastume bent 100 tinklų, kurie surenka produkciją iš aplinkinių vietinių ūkininkų ir centralizuotai išdalina tai restoranams. Lietuvoje tokių – vos 10“.

Taigi norintys kuo šviežesnio maisto iš vietoje augintų ir paruoštų produktų, turėtų apsilankyti Ilzenbergo dvaro restorane, nes šis dvaras – vienintelis Baltijos šalyse pilnai atkurtas, ūkininkaujantis ir tęsiantis natūralios žemdirbystės tradicijas: augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami pašaru užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai apsodinami taikant sėjomainą ir taip natūraliai išauginamas geras derlius. Ilzenbergo dvare natūralūs produktai gaminami rankomis pagal dvariškus receptus, taigi nebadžiusieji – kviečiami paragauti natūralių gaminių.

Humoras ir edukacija jaunimo švietimui

Laida išties išskirtinė – joje pateikiama svarbi informacija, tačiau tai daroma su humoru. Klausėme L. Mišanovo, kokia jo nuomonė apie tokio pobūdžio laidos filmavimą. „Tokioje laidoje labai smagu filmuotis – viskas vyksta ekspromtu, niekas nebuvo surežisuota, taigi galėjau atsipalaiduoti ir būti savimi. Sujungiant humorą ir edukaciją, informacijos gavimas tampa įdomus ir įtraukiantis, o tai labai geras būdas šviesti žmones ir ypač jaunimą“ – pasakojo L. Mišanovas.

Džiugu tai, kad laidos „Kelionė Mylimoj Lietuvoj“ komanda pati atrado Rokiškio rajone esantį Ilzenbergo dvarą. „Dvaras buvo atrastas kiek netikėtai – paskambino paklausti, ar gali filmuoti laidą, tad nedvejodamas sutikau“ – sakė dvaro vietininkas L. Mišanovas.

Nuotaikingą laidą apie Ilzenbergo dvarą su vietininku L. Mišanovu galite peržiūrėti vaizdo įrašų platformoje „Youtube“ į paieškos langelį įvedę „Kelionė Mylimoj Lietuvoj. Maistas“.

azija

Rašyti komentarą

avatar
  Subscribe  
Informuoti apie