R. Keliuotytės nuotr.
Prie Dirdų

– Artėja rugsėjis, kai vaikų ugdymo įstaigose įsigalios naujos maitinimo taisyklės. Ar pasiruošta naujai maitinimo tvarkai Rokiškio rajono mokyklose ir darželiuose? Ar jau sudaryti nauji valgiaraščiai?

Taip. Vaikų maitinimą organizuojančios įstaigos ruošiasi ir derina valgiaraščius pagal naują tvarkos aprašą, intensyviai konsultuojasi su mūsų tarnyba.

– Priminkite pagrindinius valgiaraščių pokyčius?

Atnaujintos rekomenduojamos maisto paros normos. Papildytas maisto priedų, kurių neturi būti vaikams tiekiamuose maisto produktuose, sąrašas. Į jį įtraukti E220-228 sieros dioksidas ir sulfitai, E960 steviolio glikozidai, E961 neotamas, E969 advantamas.

Papildytas draudžiamų tiekti maisto produktų sąrašas. Jame atsidūrė valgomieji ledai, pieno produktai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, nealkoholinis alus, sidras ir vynas, padažai su spirgučiais, šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kuriems gaminti buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos. Pastarieji gaminiai leidžiami vartoti bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus. Taip pat į vaikų valgiaraštį negali būti įtraukta strimelė, pagauta Baltijos jūroje, mechaniškai atskirta žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ir žuvis, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ar žuvies gaminiai.

Taip pat nustatytas leidžiamas cukrų, druskos bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis. Pavyzdžiui, mėsos ir žuvies, išskyrus silkę, patiekaluose ir gaminiuose cukrų kiekis neturėtų viršyti 3 g/100 g, druskos – 1,7 g/100 g.

– Ar kontroliuosite, kaip laikomasi naujųjų taisyklių?

Be abejo. Planinių ir/ar neplaninių patikrinimų metu kontroliuosime, ar patiekalai gaminami pagal suderintus valgiaraščius, ar patiekalų sudėtis ir porcijų kiekis atitinka nurodytą receptūroje, ar kiekvienam patiekalui yra parengtos receptūros ir technologiniai aprašymai, kuriuose turi būti nurodytos produkto sudedamosios dalys, kiekiai, gamybos aprašymas, terminio apdorojimo trukmė, temperatūra ir kt. Taip pat žiūrėsime, ar tiekiamas maistas gaminamas tik iš rekomenduojamų maisto produktų grupių asortimento ir kt.

(Daugiau – ketvirtadienio „Gimtajame…“)

1
Rašyti komentarą

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Praeivis Recent comment authors
  Subscribe  
Naujausius Seniausius Įvertinimą
Informuoti apie
Praeivis
Praeivis

O ar kas pasidomėjo, keli mokiniai iš viso mokykloje valgys tą sveikuolišką maistą? Manau, kad tik besiliekninančios mokytojos galės pietauti….