„Liberalizacijos procesas nėra susijęs su elektros kainų augimu Lietuvoje. Atvirkščiai, pilnai įgyvendinus rinkos liberalizavimą, elektros kaina mažės dėl atsiradusios konkurencijos tarp elektros tiekėjų“, – situaciją komentuoja energetikos ekspertas prof. Vidmantas Jankauskas.

Konkurencija lemia mažėjančias elektros kainas: įrodo užsienio pavyzdžiai

Dabartinį elektros energijos kainų augimą daugiausiai lėmė brangusios dujos, kurių poreikis po pandemijos dėl greitai atsigaunančios ekonomikos stipriai išaugo visame pasaulyje, pirmiausia Kinijoje, JAV, o vėliau ir Europoje. Elektros kainos stipriai augo visoje Europoje, ne tik Lietuvoje, ir tai niekaip nėra susiję su antrojo liberalizacijos proceso įgyvendinimu, kai nepriklausomą elektros energijos tiekėją turi rinktis dauguma Lietuvos namų ūkių.

„Rinkos liberalizacija reikš konkurencijos tarp tiekėjų atsiradimą, o ši visada sukuria gerą rezultatą vartotojams, garantuoja geresnes kainas ir didesnį pasirinkimą. Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos šalių, vis dar pilnai neliberalizavusi elektros energijos rinkos – tai jau įgyvendinę visi mūsų kaimynai: latviai, estai ir lenkai. Ir kiekviena šių šalių išgyveno tą patį scenarijų: pavyzdžiui, Latvijoje po pilno liberalizavimo įgyvendinimo, elektros kainos kiek paaugo, bet galų gale ėmė mažėti. Tai lėmė atsiradusi konkurencija tarp tiekėjų, kurių kiekvienas nori pasiūlyti geresnę kainą“, – pasakoja prof. V. Jankauskas.

Prieš dvejus metus turėdami galimybę rinktis būtume sutaupę

Profesoriaus teigimu, elektros energijos liberalizacija leis vartotojams pasirinkti tiekėją pagal savo individualius poreikius, kai esama situacija to neleidžia – žmonės pasirinkimo neturi, negali rinktis pigesnio ir savo situacijai tinkamesnio elektros energijos plano ir yra priklausomi nuo valdžios sprendimų, dėl kurių kartais už elektrą permoka.

„Jei egzistuoja vienintelis tiekėjas kaip iki šiol, niekas negali būti tikras, kad gaus geriausią elektros energijos pasiūlymą. Galime prisiminti 2020-ųjų pirmąjį pusmetį: jei tuomet būtume galėję rinktis tiekėją, būtume mokėję dviem centais mažiau už kilovatvalandę. Visuomeninio tiekėjo nustatyta kaina buvo apie 5 ct/kWh, kai tiekėjas ją įsigijo už 3 ct/kWh. Jei tuo metu rinka jau būtų buvusi liberali, konkuruodami tiekėjai būtų pasiūlę šią dviem centais už kilovatvalandę mažesnę kainą. Deja, tuomet galimybės rinktis neturėjome“, – teigia prof. V. Jankauskas.

Elektros energijos rinkos liberalizavimo antrasis etapas, kai nepriklausomą tiekėją turi rinktis namų ūkiai, sunaudojantys 1000–5000 kWh per metus, baigsis šių metų birželio 18 d.

Iki to laiko kiekvienas namų ūkis turi pasirinkti sau tinkamiausią elektros energijos tiekėją, apie pasirinkimą visą informaciją galite rasti interneto svetainėje www.pasirinkitetiekeja.lt, o visų tiekėjų kainas galite pasitikrinti Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos oficialioje skaičiuoklėje, adresu skaiciuokle.vert.lt.

Užs. 198

Subscribe
Informuoti apie
guest
1 Komentuoti
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Paprastas žmogus
Paprastas žmogus
2022 22 vasario 13:11

Meluoja per akis. Aš pakliuvau į pirmą etapą ir pasirinkau tiekėją. Ir ką gi- moku visą laiką brangiau nei tie kam nereikėjo pasirinkt. O šymet saskaita ūgtelėjo 20€. Dieninės kaina 25,5 cnt. naktinės15,5 cnt. O rinktis gali iš nuo 23 iki 26 cnt.ir tik naujiems klientams vienu centu pigiau. Tai kur čia konkurencija, kur čia pigiau?

Rekomenduojami video: